Pim Brands (Ronda Invest)
Okénko investora  |  03.07.2021 12:50:58

HDP kleslo o 2,4 % a ČNB zvyšuje úrokové sazby

Z odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) vyplývá, že hrubý domácí produkt (HDP) v prvním čtvrtletí roku 2021 klesl meziročně o 2,4 procenta. Pokles byl zejména způsobený nižšími spotřebními výdaji domácností z důvodu opatření kvůli koronaviru. Rovněž ČNB podle očekávání zvedla na svém červnovém zasedání základní úrokovou sazbu o 0,25 procentního bodu na 0,5 %. Co obě informace znamenají pro běžné občany?

 

HDP

Všichni zřejmě tušíme, že HDP je jakési měřítko výkonnosti ekonomiky. Jedná se o ukazatel, který nám říká, jaká je peněžní hodnota všech statků a služeb vytvořených za rok fungování ekonomiky. Podle dat Eurostatu si v porovnání s ostatními zeměmi EU stojíme téměř průměrně. Nejlépe z porovnání za rok 2020 vychází Irsko a Turecko. Česko je o něco lepší než průměr zemí EU, ale k průměru nám neschází mnoho. V ekonomické teorii je za recesi označováno období, kdy dojde k poklesu HDP za dvě hospodářská období (čtvrtletí) za sebou. Nově užíváme i termín „koronavirová recese“, protože většině států pokleslo HDP z důvodu různých opatření.
Pro běžné občany to může i nemusí mít důsledky. Vše nyní záleží na tom, jakým způsobem se firmy a podnikatelé vypořádají s problémy, které s sebou přineslo opětovné rozvolnění jako například nedostatek pracovních sil a opětovně zvýšená poptávka. Logicky nižší HDP má za následek i nižší příjmy do státního rozpočtu. Proto je nutné tyto výdaje pokrýt i jinak než odvody a Česká republika je nucena se více zadlužit. V dalším období proto může dojít k navýšení daní a snaze vlády vykrýt zvýšené výdaje.
Zároveň nižší HDP znamená zpravidla i nižší objem výroby, tedy nižší export výrobků do ostatních zemí nebo úbytek produktů české výroby pro tuzemské občany. Logicky se pak zvyšují i ceny statků a služeb, tedy dochází k inflaci. Nynější zdražování komodit je právě důsledkem nižšího výkonu ekonomik v EU, kdy se nestačí vyrobit dostatek produktů, aby se pokryla poptávka a komodity obecně zdražují. Například benzín se má přehoupnout přes 33 Kč/litr nebo dřevo dříve za 1200/m3 nyní stojí více než dvojnásobek (2600/m3). To samozřejmě zdražuje i celkovou cenu výstavby domů.

 

Růst HDP – meziroční srovnání (2019 a 2020


Zdroj: Eurostat

 

Úrokové sazby

Základní sazba (tzv. repo sazba) upravuje výši úroku, za který si ČNB může půjčit peníze od ostatních bank, pokud je cílem snížit objem peněz v oběhu. Tato sazba ovlivňuje také úročení spotřebitelských úvěrů. Tzv. lombardní sazba se také zvýšila, a to o 25 bodů na 1,25 %. Určuje, za kolik si mohou banky naopak půjčit od ČNB peníze. Ke zvýšení sazeb ČNB přistoupila zejména kvůli obavám z růstu inflace. Analytici odhadují, že letos by se sazba mohla zvýšit ještě dvakrát.
Pro běžné občany to znamená, že dojde k nárůstu výše splátek úvěrů a rovněž o něco roste riziko nesplácení úvěrů. Jinými slovy peníze, které si půjčíte, jsou „dražší“. Svou roli ovšem hraje i inflace. Při nynějším meziročním nárůstu v dubnu 3,1 % je stále relativně výhodné si peníze půjčit a dále je investovat do čehokoliv s tendencí růstu, ale i při stagnaci. Pokud si například půjčíte i při zvýšené sazbě 100 000 Kč a investujete je například do zboží, tak se zohledněním inflace se vám taková půjčka stále pravděpodobně „vyplatí“, jelikož mezitím cena zboží vzroste o inflaci a úroková míra je stále nižší.

 

Zdražování a investice

Kromě komodit se vyplatí stále i investování do nemovitostí. Většina rezidenčních nemovitostí nemovitostí má z důvodu nedostatečné nabídky a zvýšené poptávky stále růstové tendence Z důvodu vysoké inflace se vyplatí ukrýt prostředky před inflací do takřka jakékoliv investiční příležitosti. Z důvodu zdražení komodit se navíc může ukázat jako relativně výhodná cena již postavených bytů, jelikož developeři se u nově zahájených staveb budou muset vypořádat s vyšší cenou materiálů i práce a reflektovat to do finální ceny nové výstavby. Ačkoliv se tedy dnešní cena bytu může zdát někomu vysoká, tak se po promítnutí nákladů do ceny nových bytů může ukázat, že dnešní cena je stále nízká v porovnání s tím, co nás ještě čeká.



Pim Brands

Pim Brands má jako analytik společnosti RONDA INVEST několikaletou praxi ze světa finančních trhů. Studoval na Fakultě informačních technologií ČVUT a kromě analytické činnosti se také aktivně podílí na vývoji algoritmického obchodování a online marketingu. Ve volném čase se věnuje studiu cizích jazyků a jak technické, tak fundamentální analýze trhu. Jeho oblibou je japonská kultura, cestování a sport.


RONDA INVEST

RONDA INVEST a.s. je českou P2B platformou, která se na jednu stranu zaměřuje na poskytování úvěrů zajištěných nemovitostmi pro malé a střední podnikatele v Česku a na Slovensku, a na straně druhé nabízí možnost firmám i lidem do těchto úvěrů investovat. Každý úvěr k investici je zajištěn bonitní nemovitostí se zástavním právem a notářským zápisem se svolením k vykonatelnosti. Výše poskytovaných úvěrů nepřesahuje 70 % hodnoty dané nemovitosti. Výnosy dostávají investoři každý měsíc na účet a neplatí žádné vstupní ani pravidelné poplatky.

Za společností stojí podnikatelská skupina Alphaduct, a.s. podnikatele Vladimíra Komára, kam patří mimo jiné značky Dermacol, Axigon, Krondorf a 15% podíl akcií patří podnikateli Gabrielu Kovácsovi, majiteli společností Citfin – Finanční trhy, a.s. a Citfin, spořitelní družstvo.

Investoři mají možnost investovat online s výnosem až 6 % ročně na stránkách: https://www.rondainvest.cz/investovani

Více informací na https://www.rondainvest.cz.


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688