Patria (Patria Finance)
Investice  |  02.07.2021 17:32:00

Kdo s dominantní měnou nemoudře zachází...

Dolar má v globální ekonomice dominantní roli, je používán jako rezervní měna, měna transakční, je s ním přímo provázán kurz některých zemí, které mají problémy se správou vlastní měny atd. Je tato pozice dolaru pro Spojené státy výhodou, či nevýhodou? Většina názorů, které tu krouží kolem, vyznívá tak, že jde o jednoznačnou výhodu. Jak tu ale občas poukazuji, i tato mince má ne jednu, ale dvě strany. Co ve výsledku?

1 . Mince dominance o dvou stranách: Dejme tomu, že poptávka po dolaru je díky jeho pozici ve světě vyšší, než by byla, pokud by šlo jen o jednu z mnoha dalších měn. To samo sobě implikuje, že kurz dolaru je o něco vyšší, než v oné alternativě. Tato dodatečná síla měny se pak bude modelově projevovat tím, že pro Američany bude o trochu více levnější zahraniční zboží a pro zahraničního spotřebitele bude naopak dražší zboží a služby z USA.

Atraktivita dolaru a dolarových aktiv pak znamená i to, že zbytek světa je o něco více ochotný Američanům půjčovat na jejich nákupy ze zahraničí (bez této ochoty by dolar stejně nakonec oslabil). Celé to pak přispívá k tomu, že Spojené státy se zadlužují a nasávají do sebe zboží ze zbytku světa, který jim půjčuje a prodává jim svou produkci. To je jeden z klíčových mechanismů dlouholetých globálních (ne)rovnováh, který tu občas popisuji do většího detailu a propojenosti. Zde tímto krátkým výtahem chci poukázat na to, že:

Pokud bychom předpokládali, že světová ekonomika má tendenci k poptávkovým deficitům (a tudíž i k vyšší než optimální nezaměstnanosti), můžeme výjimečnou pozici dolaru považovat za faktor, který má pro USA i negativní ekonomické efekty. Spojené státy totiž kvůli silnějšímu dolaru (relativně k alternativnímu světu bez dominance USD) exportují více svých pracovních míst do zahraničí – poptávají ze zahraničí více zboží a zahraničí naopak poptává méně zboží a služeb od USA (a Spojeným státům na jejich víkendy v supermarketech ochotně půjčuje).

2 . Kolik na každé straně: Kvantifikovat nějak přesněji ony obě strany mince dolarové dominance je těžké, či spíše nemožné. Náznakem se o něco takového nyní pokouší Mark Sobel na stránkách OMFIF. Za pozitiva uvádí:

--Spojené státy se nemusí tolik zaobírat kurzovým rizikem, jinde ve světě se musí více starat o příslušný hedging.
--Příliv kapitálu ze zahraničí snižuje náklad financování americké vlády i soukromého sektoru. Zde ale doplňuji, že jde ale o bod, který již notně zavání onou druhou stranouobchodními deficity. A k tomu můžeme samozřejmě uvažovat o tom, jak se prolíná levnost dluhů s tendencí k jejich nadměrnému hromadění (ale nechci tu sklouznout k přílišným zjednodušením).
--Nižší transakční náklady.
--Lehčí financování vládních deficitů (což je ale v podstatě druhý bod).
--Dominance dolaru umožňuje „uplatňovat americkou ekonomickou moc po celém světě“

K poslednímu bodu můžeme dodat to, na co poukazuje například Michael Pettis* a to jsou (geo)politické přínosy dominantní pozice dolaru ve světě. Zde jsme ale už úplně mimo možnost jakékoliv smysluplné kvantifikace. A podle mne i proto, že zde ještě více než u věcí čistě ekonomických není jasné, co je vlastně přínosem a co negativem.

Možná nejlépe patrné to je tam, kde se hovoří, či nedávno ještě hovořilo o „weaponizaci dolaru“. Tedy jeho používání jako zbraně proti domnělým protivníkům a to na poli ekonomickém a jiných loukách. Co nám ale vyjde, pokud to spojíme ono dolarové „zbrojení“ s tím, že „kdo s mečem (zbraní) zachází, ten s ním schází“? Kdo s dominantním dolarem (nemoudře) zachází, ten jím také schází?


*Pan Pettis míní, že ekonomicky je dolar svou dominancí pro USA čistým mínusem, ale politicky plusem. Nicméně já to beru spíše jako popisnou zkratku, než o něco, co má nějaký kvantifikovatelný základ.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

01.06.20215 rad, jak správně a bezpečně zacházet s LPG láhvemi Markéta Höfferová (Kurzy.cz)
06.02.2016FANG vs. BARF: Kdo s koho Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688