AKCENTA CZ (AKCENTA CZ)
Investice  |  02.07.2021 16:47:51

Vývoj na devizovém trhu ve 26. týdnu (28.6.-2.7.2021)

Klíčové události a ukazatele

CZ - Index PMI ve výrobním sektoru v červnu vzrostl na 62,7 z květnových 61,8 bodu
EZ - Spotřebitelské ceny v červnu předběžně vzrostly o 0,3 % m/m a 1,9 % r/r
PL - Spotřebitelské ceny v červnu předběžně vzrostly o 0,1 % m/m a 4,4 % r/r
US - V červnu bylo podle ukazatele NFP vytvořeno 850 tis. pracovních míst

Očekávané události a ukazatele v příštím týdnu


CZ - Průmyslová produkce a maloobchodní tržby (květen)
EZ - Index ekonomického sentimentu ZEW (červenec)
PL - Zasedání polské centrální banky (NBP)
US - Záznam z červnového zasedání americké centrální banky (Fed)

Měnové kurzy (vývoj v tomto týdnu) a Predikce vývoje


Úrokové sazby


Vývoj EUR/CZK

  • Koruna se vůči euru po větší část tohoto týdne pohybovala v blízkosti hladiny 25,50 CZK/EUR. V pátek však zamířila nad hladinu 25,60 CZK/EUR, což jsou nejslabší hodnoty koruny za téměř dva měsíce. Pro nadcházející týdny nelze vyloučit, že se dočkáme další korekce koruny směrem na slabší úrovně (25,70 – 25,90 CZK/EUR). I nadále platí, že současné oslabení koruny považujeme za dočasné a v nadhledu druhé poloviny letošního roku počítáme s posilováním české měny směrem k hranici 25 CZK/EUR. Rizikem tohoto scénáře je případný negativní vývoj pandemie, který by pravděpobně přibrzdil utahování měnové politiky ze strany České národní banky (ČNB).
  • Červnový výsledek indexu PMI ve výrobním sektoru přinesl další nárůst na 62,7 z květnových 61,8 bodu, což je nové historické maximum tohoto indexu v ČR a vylepšený rekord z května. Celkově lze červnový vývoj ve výrobním sektoru charakterizovat jako měsícem rekordů, a to jak v pozitivním, tak i v negativním světle. Z vývoje ve výrobním sektoru v první polovině letošního roku je totiž stále jasnější, že velmi silná poptávka naráží na stále větší komplikace na nabídkové straně. Červen přinesl další růst výroby i nových zakázek, což se pozitivně promítlo i do nárůstu zaměstnanosti. Stále více podniků však nestíhá, což se v červnu odrazilo i do nejvyššího nárůstu rozpracovanosti za posledních deset let. Důvodem však není ani tak kapacitní omezení na straně firem, ale extrémní prodlevy na straně dodavatelů.
  • Úzkým hrdlem výrobního sektoru jsou tak momentálně především přetrvávající problémy v dodavatelsko-odběratelských řetězcích, když dodavatelé nejsou schopni plně uspokojovat silnou poptávku. Výsledkem je extrémní tlak na růst cen vstupů, který se stále větší část podniků snaží přenášet i na své odběratele a prudce tak rostou prodejní ceny. V souhrnu tak ve výrobním sektoru dochází k velmi silné kumulaci proinflačních cenových tlaků a jedné se o velké riziko pro vývoj spotřebitelské inflace ve druhé polovině letošního roku. Aktuální situace na domácím pracovním trhu navíc vykazuje i nadále převis poptávky po pracovnících nad počtem nezaměstnaných. V horizontu nadcházejících čtvrtletí tak reálně hrozí, že se podniky začnou potýkat i se sílícími mzdovými požadavky, jako tomu bylo před nástupem pandemie.

Vývoj USD/CZK

  • Vůči americkému dolaru koruna v tomto týdnu oslabovala a z pondělních 21,30 CZK/USD se v pátek pohybovala nad hladinou 21,60 CZK/USD. Jedná se o nejslabší hodnoty české měny od poloviny dubna. Tyto řádky jsou zároveň psány před zveřejněním pátečních dat z amerického pracovního trhu (NFP), které na dolarové měnové páry bezpochyby přinesou vysokou volatilitu.
  • Obchodování v tomto týdnu bylo z větší části o vyčkávání na páteční čísla z amerického pracovního trhu. I před tím však byly zveřejněny důležité statistiky. Spotřebitelská důvěra v červnu vzrostla na 127,3 z květnových 120,0 bodu a nachází se již těsně pod hodnotami z před začátku pandemie. Index ISM ve výrobním sektoru v červnu mírně poklesl na 60,6 z květnových 61,2 bodu, ale i nadále se drží na velmi vysokých úrovních. Silný byl i červnový údaj o tvorbě pracovních míst v soukromém sektoru podle agentury ADP (692 tis. nových pracovních míst). Zde je však vhodné připomenout, že v dubnu i v květnu byla lepší čísla ADP následně kompenzována slabší tvorbou pracovních míst v celé americké ekonomice kromě zemědělského sektoru (ukazatel NFP). V červnu to však bylo jinak. Počet nově vytvořených pracovních míst překonal s 850 tis. tržní konsenzus, avšak míra nezaměstnanosti pro změnu vzrostla na 5,9 % z květnových 5,8 %. V souhrnu však lze červnová data z pracovního trhu hodnotit přeci jen pozitivně.


Vývoj PLN/CZK

  • Obchodování koruny vůči polskému zlotému se v tomto týdnu odehrávalo v širším okolí hladiny 5,65 CZK/PLN.
  • Podle předběžného odhadu červnová spotřebitelská inflace v Polsku vzrostla o 0,1 % m/m a v meziročním srovnání zvolnila na 4,4 % z květnových 4,7 %. Jedná se o první zvolnění inflace poté, co v předchozích měsících spotřebitelské ceny prudce akcelerovaly. V červnu zvolnila i jádrová složka inflace, a to pravděpodobně na 3,6 % r/r, když přesné číslo zveřejní polská centrální banka (NBP) v červenci. Navzdory červnovému zpomalení inflace i nadále platí, že se inflace v Polsku nachází výrazně nad inflačním cílem NBP s 2,5 % a na tom se nic nezmění ani v nadcházejících měsících. Červnové zpomalení inflace však pravděpodobně velmi dobře poslouží NBP jako argument, aby na červencovém zasedání (8/7) ponechala výhled na nastavení měnové politiky beze změny a neodhodlala se k žádným větším akcím (centrální bankéři, kteří v rámci bankovní rady NBP volají po rychlejším utažení měnové politiky, jako je např. K. Zubelewicz, jsou v menšině). NBP totiž vzedmutí inflace z posledních měsíců i nadále vnímá jako přechodnou záležitost. Pokud se však podíváme na aktuální nastavení v polské ekonomice, tak zde máme rychlé oživení ekonomiky, nízkou nezaměstnanost, naakumulované úspory domácností za poslední rok a inflační tlaky na nabídkové i poptávkové straně. To znamená v souhrnu silné argumenty pro to, aby významně vyšší inflace přetrvávala i ve druhé polovině roku i na horizontu měnové politiky NBP. To, že ve druhé polovině roku NBP zahájí cyklus utahování měnové politiky, i nadále rozhodně nelze vyloučit, ačkoliv červencové zasedání si v tomto směru můžeme zcela jistě vyškrtnout.
  • Velmi rychlé oživení polské ekonomiky ve 2. čtvrtletí v tomto týdnu signalizoval i červnový index PMI ve výrobním sektoru, jehož hodnota vzrostla na 59,4 z květnových 57,2 bodu, což je nové historické maximum. Červen přinesl pokračování trendů z minulých měsíců. Velmi silně rostou nové zakázky i výroba, což se promítá do rekordního nárůstu nedodělků. Rekordně dlouhé jsou i prodlevy v dodávkách kvůli narušeným dodavatelsko-odběratelským řetězcům. A výsledkem je i rekordní růst cen vstupů a výstupů. V návaznosti na předchozí odstavec (červnová spotřebitelská inflace Polsku) jsou ve výrobním sektoru aktuálně patrné velmi silné inflační tlaky.


Vývoj EUR/USD



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688