ČSÚ (ČSÚ)
Makroekonomika  |  02.07.2021 10:00:00

Domácí průmysl dosáhl v roce 2019 rekordních tržeb

 

2. července 2021

Poslední rok před propuknutím pandemie onemocnění covid-19 byl pro český průmysl ve znamení úspěchu. Celkové tržby 6,6 bilionu a vytvořená přidaná hodnota 1,3 bilionu byly nejvyšší v novodobé historii našeho státu. Nejvýrazněji se na tomto úspěchu podílela výroba automobilů.

Nejvýznamnější složku domácího průmyslu představuje zpracovatelský průmysl. V roce 2019 zaměstnával 1,3 milionu osob (tj. 92 % osob zaměstnaných v průmyslu) a celkové tržby dosáhly výše 4,9 bilionu . Vytvořená přidaná hodnota za rok 2019 dosáhla 1,1 bilionu a podílela se 84 % na průmysluČeské republice celkem.

Ve zpracovatelském průmyslu dominuje především výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (kromě motocyklů). Toto odvětví v roce 2019 zaměstnávalo přes 181 tis. osob, dosáhlo celkových tržeb ve výši 1,3 bilionu (tj. 21 % tržeb za celý průmysl) a vytvořilo přidanou hodnotu přes 221 mld. (tj. 17 % z přidané hodnoty průmyslových podniků). „Motoristické fanoušky může těšit, že rok 2019 byl velmi úspěšný i pro výrobce jednostopých vozidel. Odvětví výroby motocyklů, zahrnující i výrobu elektrokol, meziročně zdvojnásobilo svoje tržby, které dosáhly 2,3 mld. ,“ říká Karel Novotný z oddělení statistiky průmyslu ČSÚ. „Dařilo se i navazujícím odvětvím. Můžeme jmenovat například výrobu elektrických motorů, generátorů a transformátorů, která zaznamenala nárůst tržeb i přidané hodnoty o pětinu,“ dodává Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ.

Mezi odvětví, která naopak zaznamenala pokles, patří výroba základních kovů, hutní zpracování kovů, slévárenství. Celkové tržbyroce 2019 meziročně klesly o 8,5 % a vytvořená přidaná hodnota o více než pětinu. Nejvíce byla zasažena výroba surového železa, feroslitin, a tváření za tepla společně s výrobou ocelových trubek a dutých profilů.

Více informací naleznete v aktuální publikaci Ekonomické výsledky průmyslu - 2019.

 

Kontakt:
Jan Cieslar
tiskový mluvčí ČSÚ
T
274 052 017 | M 604 149 190
E
jan.cieslar@czso.cz   | Twitter @statistickyurad

 

 

Přílohy

  • csu_tz210702_domaci_prumysl_dosahl_v_roce_2019_rekordnich_trzeb.docx
  • Vyjádření Karla Novotného z oddělení statistiky průmyslu ČSÚ
    (soubor mp3)
  • Vyjádření Veroniky Doležalové, vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ.
    (soubor mp3)
 
 

2. července 2021

Domácí průmysl dosáhl v roce 2019 rekordních tržeb

Poslední rok před propuknutím pandemie onemocnění covid-19 byl pro český průmysl ve znamení úspěchu. Celkové tržby 6,6 bilionu a vytvořená přidaná hodnota 1,3 bilionu byly nejvyšší v novodobé historii našeho státu. Nejvýrazněji se na tomto úspěchu podílela výroba automobilů.

Nejvýznamnější složku domácího průmyslu představuje zpracovatelský průmysl. V roce 2019 zaměstnával 1,3 milionu osob (tj. 92 % osob zaměstnaných v průmyslu) a celkové tržby dosáhly výše 4,9 bilionu . Vytvořená přidaná hodnota za rok 2019 dosáhla 1,1 bilionu a podílela se 84 % na průmyslu v České republice celkem.

 

Ve zpracovatelském průmyslu dominuje především výroba motorových vozidel, přívěsů
a návěsů (kromě motocyklů). Toto odvětví v roce 2019 zaměstnávalo přes 181 tis. osob, dosáhlo celkových tržeb ve výši 1,3 bilionu (tj. 21 % tržeb za celý průmysl) a vytvořilo přidanou hodnotu přes 221 mld. (tj. 17 % z přidané hodnoty průmyslových podniků). „Motoristické fanoušky může těšit, že rok 2019 byl velmi úspěšný i pro výrobce jednostopých vozidel. Odvětví výroby motocyklů, zahrnující i výrobu elektrokol, meziročně zdvojnásobilo svoje tržby, které dosáhly 2,3 mld. ,“ říká Karel Novotný z oddělení statistiky průmyslu ČSÚ. „Dařilo se i navazujícím odvětvím. Můžeme jmenovat například výrobu elektrických motorů, generátorů a transformátorů, která zaznamenala nárůst tržeb i přidané hodnoty o pětinu,“ dodává Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ.

 

Mezi odvětví, která naopak zaznamenala pokles, patří výroba základních kovů, hutní zpracování kovů, slévárenství. Celkové tržby v roce 2019 meziročně klesly o 8,5 %
a vytvořená přidaná hodnota o více než pětinu. Nejvíce byla zasažena výroba surového železa, feroslitin, a tváření za tepla společně s výrobou ocelových trubek a dutých profilů.

 

Více informací naleznete v aktuální publikaci Ekonomické výsledky průmyslu - 2019.

 

 

Kontakt:

Jan Cieslar

tiskový mluvčí ČSÚ

T 274 052 017   |   M 604 149 190

E jan.cieslar@czso.cz   |   Twitter @statistickyurad

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688