mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  01.07.2021 20:02:00

Oslava pětadvacátého výročí Tančícího domu v Los Angeles

Oslava pětadvacátého výročí Tančícího domu v Los Angeles

01.07.2021 / 19:55 | Aktualizováno: 01.07.2021 / 20:02

Tančící dům, který letos v červnu oslavil čtvrtstoletí, je nejen jedna z nejvýznamnějších turistických atrakcí Prahy, ale také unikátní stavba spojující Prahu s Kalifornií. Spolu s českým architektem Vlado Miluničem jej navrhl jeden z nejslavnějších světových architektů žijící a pracující právě v Los Angeles, stále aktivní dvaadevadesátiletý Frank Gehry. GK Los Angeles toto výjimečné výročí připomíná výstavou uměleckých fotografií Ester Havlové, autorky původní knihy o této nepřehlédnutelné pražské dominantě.

Vystavovací síň GK Los Angeles představuje fotografickou výstavu „From Golden State to Golden City of Prague“, která prezentuje unikátní česko-kalifornský architektonický projekt. Stavba, která na začátku rozpoutala vášnivou diskusi o pražském urbanismu, v níž její zastánci dům oceňovali jako excelentní moderní architekturu, jaká v Praze chybí, zatímco odpůrci argumentovali tím, že do historické Prahy se budova nehodí a narušuje městské panorama, se dnes stala nejvýznamnější moderní stavbou Prahy. Je výjimečná i tím, že ve střední Evropě není žádná další stavba postavená Frankem Gehrym. Ten údajně nabídku přijal proto, že „pro zemi, jež dala Americe Jaromíra Jágra, udělá cokoli“, a nevadilo mu ani to, že někteří odpůrci – jak Gehry sám říkal – jeho návrh označovali za „hollywoodský kýč“. Spoluautor stavby – Vlado Milunič – si však kvalitou díla byl jist od počátku, byť česká veřejnost ještě delší dobu stavbu kritizovala. Tančící dům získal v roce 1996 nejvyšší ocenění v kategorii designu v anketě amerického týdeníku Time a nakonec i český časopis Architekt ji zařadil mezi pět nejvýznamnějších českých staveb 90. let. Půldruhého tuctu velkoformátových fotografií je dílem Ester Havlové, která se zabývá fotografováním architektury jak historické, tak moderní. Je autorkou více než dvaceti fotografických a uměleckých publikací, v letech 2002 a 2004 za ně obdržela 1. místo v anketě Nejkrásnější česká kniha.

Výstava na generálním konzulátu v Los Angeles byla připravena speciálně k tomuto výročí a jedná se o výběr fotografií z knihy „Tančící dům“, který napsala I. Fialová (Praha: Zlatý řez 2003). Výstava bude k vidění do poloviny října 2021.



Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Pá   9:22  China sees water efficiency enhanced in industrial and agricultural sectors China state infooffice (scio.gov.cn)
Pá   9:22  New quality productive forces to power Shanghai's development China state infooffice (scio.gov.cn)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688