Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  01.07.2021 15:16:46

Po čínském zásahu spadnul těžební hashrate na roční minimum

Po čínských intervencích proti tamním těžařům kryptoměn se těžební společnosti a pooly se sídlem v zemi zastavily. Například společnost BTC.com na vývoj událostí reaguje přesunem své akvizice do Kazachstánu (více zde). Aktuálně se jedná o pátý největší pool na světě, který ověřuje přes 10 % všech vytěžených bloků na bitcoinovém blockchainu. Pro aktivní těžaře v jiných částech světa to však může být dobrá zpráva.   

Propad hashrate největších těžebních společností | zdroj compassmining

Podle údajů společnosti Glassnode klesl průměrný hashrate bitcoinu – měřítko výpočetního výkonu pracujícího na zabezpečení blockchainové sítě – na 94 EH/s, což je nejnižší hodnota od května 2020. Podle analýzy změny agregátních příjmů těžařů (tzv. 7DMA) zaznamenal trh s těžbou pokles přibližně 65,5 % oproti úrovni tržeb v březnu a dubnu tohoto roku. Průměrné 7denní tržby dosahují aktuálně cca 20,73 mil. dolarů za den. I přes tak výrazný pokles se stále jedná o růst tržeb o 154 % oproti období, kdy došlo k půlení v roce 2020.  

Graf obtížnosti těžby bitcoinu | zdroj Glassnode

Obtížnost těžby bitcoinů se za stejné období zvýšila pouze o 23,6 %. Zatímco v loňském roce stál za nižším růstem obtížnosti celosvětový nedostatek polovodičů, tak nyní jsou hlavním faktorem čínské zásahy proti tamním těžařům. Velká část těžebního hardwaru tak je vypnutá po tomto zásahu, nebo se nachází uprostřed přepravy.

Při příští úpravě obtížnosti, která se pravděpodobně uskuteční v sobotu 3. července, by mělo, podle odhadů společnosti Glassnode, dojít k poklesu obtížnosti těžby až o 25 %. Podle společnosti Compass Mining by úprava směrem dolů v takovém rozsahu mohla být největší ve dvanáctileté historii bitcoinové sítě. 

Z nastalé situace mají radost těžaři, kteří se nachází v jiných regionech. V praxi to znamená, že těžba bitcoinů je po celý dosavadní rok velmi zisková. Hardware, který by jinak byl již zastaralý a musel by se obnovit, momentálně zůstává stále v provozu a co víc, je ziskový. Za předpokladu, že nedojde ke korekci ceny, nebo k zapojení hardwaru, který se nyní přesouvá, lze předpokládat, že se zisky těžařů po snížení obtížnosti těžby ještě navýší.

Podle Sama Doctora, ředitele pro strategii společnosti BitOoda, platformy pro finanční služby v oblasti digitálních aktiv, by se s poklesem hashovací síly a odchodem většiny čínských těžařů z provozu mělo podnikání pro stále aktivní těžaře stát jednodušším a potenciálně výnosnějším. S poklesem hashrate se pravděpodobně zvýší počet denně vydělaných bitcoinů na každou jednotku výpočetního výkonu, což bude podle Doktora "určitě znamenat více bitcoinů" pro aktivní těžaře. Hodnotu výtěžku v dolarovém ekvivalentu je však vzhledem k notoricky známé volatilitě cen kryptoměny těžší předpovídat. 

Graf poměru výpočetního výkonu a ceny | zdroj compassmining

Podle společnosti BitOoda, která předpovídá, že při následném resetu obtížnosti 19. nebo 20. července by mohla cílová hashrate bitcoinu dále klesnout na 85 EH/s, bude pokles těžebního hash výkonu pravděpodobně pokračovat. 

Podle Davea Perrilla, generálního ředitele společnosti Computer North, která se zabývá kolokací těžby kryptoměn, hledají čínští těžaři nová místa pro umístění těžebních zařízení. Z různých lokalit se nejperspektivněji jeví Severní Amerika. Přednostmi Severní Ameriky jsou relativně nižší geopolitické riziko, rozsáhlé inženýrské sítě a důraz na udržitelné, sociální a podnikové řízení. Ten se také domnívá, že v průběhu příštích 12 až 18 měsíců bude připadat více než 50 % hashrate právě této oblasti. 

Rizikem pak je rychlé zastarávání hardwaru, nedostatečná hostingová infrastruktura a nekompatibilita s těžebními platformami.



Nákup a prodej kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

04.04.2024  Objem obchodů s kryptem stoupl o třetinu na 1,1 miliardy Martin Stránský (WBTCB)
04.04.2024  Vývoj ekosystému Etherea jako globální finanční infrastruktury Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)

Přečtěte si také:

01.12.2023Čínské akcie na ročních minimech X-Trade Brokers (XTB)
10.05.2020Riot Blockchain plánuje po halvingu téměř zdvojnásobit hashrate cryptokingdom.tech (Crypto Kingdom)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688