Bc. Michaela Rumlerová (Acord Invest)
Okénko nemovitosti  |  01.07.2021 12:57:25, aktualizováno 04.07.2021 09:08:41

Airbnb se podle 74 % oslovených do Prahy vrátí, tvrdí výzkum

S příchodem prázdnin a další vlnou uvolňování protipandemických opatření, se objevuje otázka, jak rychlý bude návrat zahraničních turistů do hlavního města a s tím spojená poptávka po krátkodobém ubytování v centru. Podle aktuálního průzkumu společnosti ACORD Invest si více než polovina dotazovaných myslí, že se poptávka po krátkodobém pronájmu (Airbnb) v centru metropole dostane na předcovidovou úroveň do 3 let. Respondenti se shodují, že jde o faktor, který ceny bytů v centru ovlivňuje, avšak téměř dvě třetiny respondentů pak považují investici do bytu v centru Prahy za perspektivní i za předpokladu, že by se krátkodobé pronájmy nikdy nevrátily na dřívější úroveň. 

Podle průzkumu ACORD Invest, provedeného mezi vysokoškolsky vzdělanými Čechy, si více než
polovina (51 %) respondentů myslí, že se poptávka po krátkodobém ubytování v centru Prahy dostane na předcovidovou úroveň do 3 let. Téměř čtvrtina (23 %) dokonce předpokládá, že to nastane už v příštím roce. Naopak 16 % respondentů se domnívá, že návrat turistů do centra metropole bude trvat déle než 3 roky a desetina nevěří, že by se někdy mohl na historické rekordy vrátit.

 

„Veřejnost pokles poptávky po krátkodobých nájmech v centru Prahy zaregistrovala. Předpokládá však, že se jedná spíše o krátkodobý výkyv. Bydlení zde zůstává stále atraktivní, uvedl Serge Mayer, člen představenstva ACORD Invest, pražského developera specializujícího se na segment zrekonstruovaných historických rezidenčních budov.

 

 

Průzkum zároveň potvrdil, že příjmy z krátkodobého pronájmu jsou jen dílčím faktorem při posuzování investice do nemovitosti v centru hlavního města. Téměř dvě třetiny respondentů (65 %) totiž považují investici do bytu v centru Prahy za perspektivní i za předpokladu, že se krátkodobé pronájmy nevrátí na dřívější úroveň. Rozhodujícím faktorem je pro ně sázka na stabilní růst ceny nemovitosti. Pro necelou čtvrtinu (24 %) respondentů je naopak výnos z krátkodobého pronájmu klíčovým kritériem a v případě trvajícího propadu Airbnb by takovou investici za perspektivní nepovažovali.

 

Oproti předchozím rokům jsme zaznamenali změnu poměru poptávajících investorů. Poklesl zájem cizinců žijících v zahraničí, naopak se zvýšil zájem tuzemských investorů, případně Čechů žijících v zahraničí. Lze předpokládat, že se tak stalo i kvůli komplikacím způsobeným nemožností prohlídky nemovitosti či cestováním mezi jednotlivými zeměmi,“ dodává Mayer.

 

Pro investici hraje i fakt, že počet přistěhovalých do Prahy se každoročně zvyšuje, což v kombinaci s nedostatečnou výstavbou způsobuje převis poptávky nad nabízenými nemovitostmi a šroubuje jejich ceny. Na trh nyní přichází mladá generace, jejíž rodiče jsou dobře finančně zabezpečeni. Tato generace vyhledává centrum dění, čemuž odpovídá i preference bydlení ve výměrou menších bytech, ovšem v centru města. Stejně tak je zde trend bezdětných (singles), kteří chtějí mít vše v docházkové vzdálenosti a nechtějí se starat o velký byt či dům.

 

Na otázku „V jaké podobě se zásahy města či státu projeví na trhu s krátkodobým nájemním bydlením?“ si pak více než polovina respondentů (58 %) myslí, že od státu či města přijdou hlavně finanční regulace, například ve formě vyššího zdanění takových nemovitostí. Necelá čtvrtina odpovídajících (24 %) si myslí, že regulace pomalu, ale jistě přivedou dotčené odvětví k jeho zániku. Zbytek dotazovaných (18 %) současnou hrozbu omezováním a regulacemi ze strany státu a magistrátu považuje za plané řeči a nepřikládá jim takovou váhu. Z jejich odpovědí lze soudit, že věří v sílu trhu, jelikož omezení krátkodobých nájmů mířených na turisty by především uškodilo turistickému ruchu jako celku.

 

Na začátku roku 2020 nabízela platforma Airbnb v Praze rekordních 13 116 aktivních bytů. V důsledku opakovaných lock-downů se však jejich počet snížil na aktuálních 5 650 (k termínu 30. 6. 2021). Byty, které jejich majitelé z nabídky stáhli, teď nabízí k dlouhodobému pronájmu nebo zůstávají prázdné.

 

 

 

ACORD Invest je developerská společnost fungující od roku 2006, jejíž specializací jsou luxusní historické rezidence na lukrativních místech Prahy, které spojuje dobrá adresa, výborná dostupnost, atraktivní okolí a kvalitní nabídka služeb. Společnost se soustředí se na architektonicky hodnotné bytové domy se zajímavou historií, které kompletně rekonstruuje a vrací jim zašlou slávu a lesk. Při rekonstrukci využívá ACORD Invest nejmodernějších technologií, které umožňují zachovat stavitelské umění minulých generací. Exkluzivní místa v těsné blízkosti pražských pamětihodností, parků a pěšího centra dělají z projektů vyhledávanou a vysoce ceněnou investiční příležitost, stejně tak dokonalé místo pro rodinné bydlení. Cílem společnosti je vrátit duši chátrajícím budovám velkoměsta a zajistit moderní a komfortní bydlení.

 

Více informací: https://www.acordinvest.cz/.  

Bc. Michaela Rumlerová

Financial manager, ACORD INVEST s.r.o.

Finanční manažerka developerské společnosti ACORD INVEST s.r.o., kde působí již od roku 2017. Má zkušenosti jak z bankovního, tak i obchodního prostředí.




Acord Invest

Acord Invest je developerská společnost fungující od roku 2006.

Naší specializací jsou luxusní historické rezidence na lukrativních místech Prahy, které spojuje dobrá adresa, výborná dostupnost, atraktivní okolí a plná nabídka služeb. Soustředíme se na architektonicky hodnotné bytové domy se zajímavou historií, které kompletně rekonstruujeme a vracíme jim zašlou slávu a lesk. Současně nabízíme modernímu člověku komfort 21. století a měníme chátrající staleté dědictví na moderní luxusní bydlení.

Více na https://www.acordinvest.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688