Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  01.07.2021 06:07:01

Pražská burza se v červnu nakonec přiklonila k dlouhodobým statistikám. Červenec bývá optimističtější

  • pražská burza pátý měsíc v řadě nakonec posílit nedokázala
  • v červnu z indexu PX dokázaly kurzově přidat jen tři emise
  • zatímco v 1. čtvrtletí pražská burza dle indexu PX poskočila o 6,17 %, v druhém pak nakonec „jen“ o 5,72 %
  • díky i nadprůměrné středeční seanci objemy akciových obchodů v červnu dosáhly solidních 11,6 mld.

Pražská burza v červnu sice nejprve dokázala posunout svá téměř 10letá maxima, když se index PX vyšplhal k hladině 1 180 bodů, druhá polovina měsíce však již přinesla odevzdávání zisků. Závěr indexu pod 1 153 body znamená nakonec měsíční ztrátu -0,85 %. Do této výkonnosti však negativně promluvily také dividendy (rozhodné dny) u dvou společností, měřeno dividendovým indexem PX-TR tak domácí trh odepsal 0,53 %. Zatímco loni v červnu pražská burza solidně poskočila (index PX +2,5 %), letošek znamenal návrat k dlouhodobým statistikám, když od roku 2013 se jinak index vždy každoročně začervenal.

Propadákem měsíce se staly akcie PHOTON ENERGY v návaznosti na vlastně neúspěšnou sekundární nabídku akcií (více zde). Titul v Praze až v závěru měsíce začal více dohánět ztráty viděné na duálním trhu v Polsku, kde se rychleji a více přiblížil k ceně upsaných akcií.


Index PX však svou vahou přesto podstatně více negativně ovlivnily druhé nejztrátovější akcie ERSTE. Začala se tak naplňovat vize zmiňovaná před pár týdny v článku Čas prodat ERSTE?, když se titul v domovské Vídni odrazil od uváděné výrazné technické hranice 35 EUR. A spatřovat lze nyní vlastně dvojitý vrchol a technicky otevřenou cestu dále níže k hranici 30 EUR, která byla dříve výraznou rezistencí a nyní se může stát oporou. Ohledně dřívějších rezistencí rovnou zmínit druhý rakouský titul VIG, který právě v závěru měsíce zatím ukázal ve Vídni podporu u důležité hranice 23 EUR. Každopádně akcie pojišťovny v posledních dnech přeci jen začaly negativně reagovat na škody způsobené přírodou nejen na Moravě.

Třetím nejztrátovějším titulem se staly akcie O2. Pokud by se však ke kurzu dopočítal hrubý výnos celkové 21 červnové dividendy, měsíc by zakončily jen nepatrně červeně. Každopádně investoři se mohou pomalu začít loučit s tímto titulem s nejvyšším dividendovým výnosem na pražské burze, když majoritní vlastník PPF oznámil záměr titul stáhnout z trhu. A tedy vytěsnit minoritní akcionáře.

Dividendy se zatím po červnové valné hromadě nedočkali akcionáři společnosti KOFOLA. Nicméně výhled v tomto ohledu zůstává pozitivní. Ztráty v měsíci utrpěly nakonec indexově výraznější akcie KB, které se přitom nejprve dostaly na před covidové úrovně i nad hranici 800 .

Vítězem června se staly akcie Avast, pro které to letos byl teprve druhý „zelený“ měsíc. A to bývaly předchozí roky hlavní hvězdou trhu. Zatím se ukázalo, že v Londýně se jim stále zdá být neprůchodná výrazná hranice 5 GBP.

Mezi letos kurzově nejvýkonnější se však derou akcie MONETA, které v tomto ohledu předběhly nejen konkurenční akcie KB, ale v závěru měsíce již i akcie ERSTE. Přidávají zkrátka přes 20 % a lépe jsou na tom jen, letos skoro bez přestávky, vedoucí akcie CZG. Akcionáři tohoto nováčka získali v červnu nárok na první dividendu 7,50 . Jinak samozřejmě lídrem na pražské burze zůstávají na trhu Start mimo index PX stojící akcie PILULKA, které již druhý měsíc v řadě nepředvádějí tak výrazné změny jako dříve.

Poslední týdny byly naopak nadále středem pozornosti akcie ČEZ. A to především v návaznosti na očekávanou dividendu 52 a pohled na pokračující nečekaně výrazný vývoj cen elektřiny. Například domácí kontrakt pro příští rok se již přibližuje hranici 75 EUR/MWh! Zatímco pro spotřebitele se rýsuje další dle všeho dvouciferné zdražení elektřiny, a to nejen v příštím roce, akcionáři mohou v návaznosti vyhlížet podstatné vylepšení zisků energetické společnosti. Management přesto v měsíci pokračoval v prodejích akcií získaných z již zrušeného opčního programu, čímž letošní číslo z jejich strany prodaných akcií navýšil na více než 1,22 mil. (více zde). Trh nabídku absorboval. V samotném závěru měsíce pak při posledním dnu obchodování s nárokem na zmiňovaný požitek přišlo dolaďování portfolií investorů, které přineslo na titulu vůbec nejvyšší objem (687 mil. ) za poslední téměř 3 roky.

 

Pro první prázdninový měsíc lze rovnou zmínit další tlak na index PX, který přinese hned v úvodu právě pokles akcií ČEZ způsobený obchodováním bez nároku na dividendu. Vzhledem k výše uvedenému však může na titul přijít brzy nová poptávka a tedy mírnění ztrát/tlaku. Při pohledu na statistiky je červenec jinak právě pozitivním měsícem. Sice loni v divokém covidovém roce zamířil v červenci index PX na jih, jinak šlo jeho negativní směrování nalézt naposledy až v roce 2014. Plánované firemní zprávy do dění příliš nepromluví, když zahájení výsledkové sezóny se odehraje až v závěru měsíce reportem banky MONETA (29.7.) a o den později ERSTE.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt   6:09  Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity Patria (Patria Finance)
St 17:47  Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie? Patria (Patria Finance)
St 16:46  Akciové trhy: Evropa slabší, za mořem táhnou akcie technologie - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688