Orange Academy (Orange Academy)
Osobní finance  |  30.06.2021 21:35:16

Pandemie koronaviru změnila přístup zaměstnavatelů i zaměstnanců: Jak se proměnil pracovní trh?

Pandemie koronaviru změnila naše životy k nepoznání. Pokud na chvíli odhlédneme od tématu zdraví a imunity, jeden z největších dopadů měla na pracovní trh. Zaměstnanci se bojí nebo báli o svá místa, vedoucí firem nevěděli, co přijde. Jak se změnil přístup pracovníků i jejich vedoucích po roce a půl s koronavirem v zádech?

Ohrožené skupiny lidí se rozšířily

Ohrožené skupiny lidí v souvislosti s nezaměstnaností existovaly vždy, nyní se však rozšířily. K původním důchodcům, maminkám na mateřské, čerstvým absolventům a lidem po padesátce se nyní přidaly prakticky všechny ženy s dětmi bez ohledu na věk dětí. 


Důvodem, proč se ženy staly více ohroženou skupinou, je uzavření škol a školek, které jsme zažili v nedávných měsících. Mnoho rodičů (častěji matek) bylo nuceno zůstat s dětmi doma a věnovat se výuce online nebo hlídání. Pokud tyto ženy neměly možnost home officu nebo jej z časových důvodů nezvládaly, odcházely domů v rámci OČR a zaměstnavatelům chyběli pracovníci. 

Podnikání stále láká 

Poměrně překvapivým se stal vývoj v oblasti podnikání. Během letošního jara přibylo nejvíce registrovaných živnostníků za poslední tři roky. Také počet firem zapsaných v obchodním rejstříku se postupně zvyšuje. 


Více se dozvíte v našem předchozím článku Statistiky překvapují: Počet živnostníků i přes covid roste.

Chybí kvalifikovaní lidé se zkušenostmi

Velkým problémem se stává kvalifikace zaměstnanců. V některých oborech jednoduše chybí dostatek kvalifikovaných pracovníků. Ti, kteří mají dostatečné vzdělání a zkušenosti, nechtějí ze strachu měnit v této době zaměstnání. A nezaměstnaní často nemají potřebnou kvalifikaci a firmy i ně nejeví zájem. 


Řešení tohoto problému je poměrně snadné. Potřebnou kvalifikaci získáte nebo rozšíříte pomocí rekvalifikačních kurzů, kterých najdeme celou řadu po celé České republice. Pokud tedy patříte mezi nezaměstnané a máte pocit, že na vaše životopisy nikde neodpovídají, problém může souviset právě s dosaženou kvalifikací. Zvyšte své šance na získání práce pomocí rekvalifikace.


Zajímavost: Věděli jste, že rekvalifikační kurz si buď můžete uhradit na vlastní náklady, nebo vám s jeho proplacením pomůže úřad práce, kde jste registrovaní?

Jak se změnil přístup vedoucích pracovníků a zaměstnavatelů?

Mnoho zaměstnanců si zvyklo na možnost home officu a větší flexibility v práci. Zaměstnavatelé jsou nuceni na tuto skutečnost reagovat adekvátním způsobem. 


Pokud šla práce z domu skloubit s klasickým chodem firmy doteď, pak by to neměl být problém ani v budoucnu a zaměstnavatelé by tuto možnost měli nabízet téměř automaticky. Odborníci tvrdí, že čím déle jsme nuceni pracovat na home office, tím snadněji nám bude umožněn i v budoucnu, když už to nebude nutné. V zahraničí je tento přístup koneckonců standardem. 


Zaměstnanci si také více všímají přístupu svých šéfů a vedoucích pracovníků. Lidé vyžadují větší zájem a ochotu skloubit pracovní život s osobním. Více si váží svého zdraví, volného času a bezpečnosti na pracovišti. 

Očekávaná krize nepřišla?

Na začátku pandemie odborníci hrozili s přicházející ekonomickou krizí, která měla mít nedozírné následky. Samozřejmě zatím není všem dnům konec, ale zatím se podařilo ekonomiku udržet poměrně dobře při životě. Nezaměstnanost nestoupá takovým tempem, jak se čekalo. I přesto je nejistota cítit jak ze strany zaměstnavatelů, tak ze strany zaměstnanců poměrně znatelně. 


Autorka Daniela Adamová,

redaktorka na webu orangeacademy.cz


Orange Academy

Orange Academy se zabývá výukou rekvalifikačních kurzů a školení v oblasti účetnictví, mzdového účetnictví, personalistiky a marketingu. Dále nabízí jazykové kurzy s výukou angličtiny a němčiny přímými metodami Effective English® a Effektives Deutsch®. Od roku 1990 absolvovalo kurzy více než 20 000 účastníků ve 34 městech po celé ČR.

Více na https://orangeacademy.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688