Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  30.06.2021 16:07:19

Tržby Nestlé za rok 2020 vzrostly na 11,5 mld. Kč


Tržby společnosti Nestlé vzrostly oproti loňskému roku na 11,5 mld. . Zisk po zdanění dosáhl 504 mil. . Společnost v roce 2020 opět potvrdila svou pozici dlouhodobého lídra ve značkovém potravinářském průmysluČeské republice. Příznivé hospodářské výsledky umožnily úspěšnou investici do rozšíření závodu v Krupce, a to v celkové hodnotě více než 800 mil. . V minulém roce Nestlé také zintenzivnila svůj boj proti klimatickým změnám a nastavila nové závazky pro udržitelný způsob výroby svých produktů. Hlavní důraz byl kladen na snižování cukru, zvláště v oblasti cukrovinek. Dále byly na trh uvedeny nové výrobky v souladu s novými trendy v potravinářství, jako je Margot Plus nebo JOJO Veggie.

Rok 2020 byl nezapomenutelným z mnoha důvodů. Celý svět se musel vyrovnávat s dopady celosvětové pandemie, což se výrazně dotklo nejen našeho podnikání, ale hlavně nás všech osobně. Jsem moc rád, že jsme tento rok všichni ve zdraví zvládli a jsem pyšný na sílu našich zaměstnanců, kteří se spojili a pomáhali tam, kde to bylo třeba,“ říká Michiel Kernkamp, generální ředitel Nestlé Česko a dodává: „I přes vzniklou situaci byl loňský rok pro Nestlé úspěšný. Stejně jako loni budeme i nadále pokračovat v plnění našich závazků tak, abychom naše produkty vyráběli ekologicky udržitelným způsobem, a to nejen v závodech v České republice.“

 

Celková výroba a export

roce 2020 vyrobily české továrny Nestlé 76,3 tis. tun cukrovinek a chlazených potravin v hodnotě přibližně 7,4 mld. . Až polovina byla určena na export. Olomoucký závod Zora vyrobil 44,1 tis. tun čokoládových cukrovinek, z toho např. 1,1 tis. tun tyčinky Kofila, 4,4 tis. tun tyčinek Margot či 6,6 tis. tun Studentské pečetě. Závod Sfinx sídlící v Holešově vyrobil 15,5 tis. tun bonbónů, z toho např. 1,1 tis. tun Hašlerek, 900 tun Bon Pari či 8,3 tis. tun želé. Závod Tivall v Krupce, který se orientuje na výrobu chlazených a mražených vegetariánských a veganských pokrmů a jehož majoritním vlastníkem se Nestlé stalo v roce 2018, vyrobil 21 tis. tun výrobků prodávaných pod značkou Garden Gourmet. Převážná část exportu z českých závodů Nestlé směřovala na trhy Evropské unie, zejména do Polska, Maďarska a Francie. Mimo Evropskou unii podnik exportoval především do Ruska, USA, Velké Británie, Ukrajiny a Dubaje. Brexit neovlivnil výrobní plány závodů. Projevil se pouze ve zvýšené administrativní zátěži spojené s vyřizováním exportní agendy.

V minulém roce pokračovala společnost ve zlepšování nutričních hodnot výrobků a výživových inovací. V oblasti cukrovinek se jednalo zejména o snižování cukru. Nestlé rovněž rozšířilo svou kategorii funkčních tyčinek o Margot Plus s vyšším obsahem bílkovin, ta oproti běžné variantě Margot obsahuje o 30 % méně cukru. V roce 2020 také společnost nabídla širší portfolio výrobků Garden Gourmet, chlazených vegetariánských a veganských pokrmů.

 

Ekologická udržitelnost priorita číslo jedna: Nulové čisté emise do roku 2050

roce 2020 Nestlé oznámilo ambiciózní plán na dosažení nulových čistých emisí do roku 2050. V následujících pěti letech investuje do snižování emisí až 75 mld. (3,2 mld. CHF) v rámci celé skupiny. Zaměří se především na podporu regenerativního zemědělství.

Nestlé Česko nadále úspěšně pokračovalo v plnění dalších dlouhodobých závazků v oblasti ekologické udržitelnosti. Oproti roku 2010 se společnosti podařilo snížit celkovou spotřebu vody téměř o polovinu a produkci emisí CO2 o 65 %. Všechny tři závody pokračovaly v iniciativě nulového odpadu na skládku, veškerý odpad tak byl buď recyklován nebo energeticky využit. Klíčovým tématem pro Nestlé byla i nadále otázka recyklace obalů a snižování množství plastového odpadu. Společnost přijala globální závazky k plastovým obalům, kde je pro český trh nejdůležitější závazek recyklovatelnosti všech obalů do roku 2025. Vedení Nestlé Česko schválilo plastovou strategii pro lokální trh, kterou společnost postupně plní a aktualizuje. Už v roce 2019 se společnosti podařilo eliminovat používání jednorázových plastů v kancelářích i v rámci promo materiálů a předmětů.

 

Pomoc v pandemii

Společnost Nestlé také velmi rychle zareagovala na nastalou situaci spojenou s pandemií covid-19 a svou inciativou podpořila zdravotníky, záchranné složky, hasiče a policisty bojující v první linii. Zároveň ve spolupráci s Charitou ČR vyhlásila sbírku pro zaměstnance, kterou následně dvojnásobně navýšilo. Podpora směřovala k nejohroženějším skupinám obyvatel. Došlo také k zintenzivnění spolupráce s potravinovou bankou v Praze a v prosinci vyhlásilo Nestlé v celém regionu Evropy sbírku mezi zaměstnanci, která byla navýšena ze samotné centrály společnosti ve Vevey a předána potravinovým bankám v jednotlivých zemích.

 

Nestlé pro zdraví dětí

Důležitým pilířem společenské odpovědnosti Nestlé je program Nestlé pro zdraví dětí. Jeho cílem je vzdělávání dětí 4. - 7. tříd ve vyváženém životním stylu. V roce 2020 se program vzhledem k dané situaci realizoval převážně formou online výuky. Od jeho uvedení v roce 2015 jím prošlo již více než 150 000 dětí. Společnosti se podařilo program akreditovat v rámci systému dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků, aby poskytlo pedagogům vyučujícím výchovu ke zdraví možnost se v této oblasti dále vzdělávat a předávat své znalosti na školách

 

Robert Kičina, manažer korporátní komunikace

 


 


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:56  Akciové trhy rostou i druhý den v týdnu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:29  Moneta: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688