David Jukl (Mercurius Pro)
Akcie ve světě  |  30.06.2021 14:18:09

Tyto 3 společnosti jsou připravené na rozdělení akcií

Rozdělení akcií hraje v investování zvláštní roli. Na první pohled nemají žádný vliv na hodnotu společnosti - pouze mění počet akcií v oběhu. Přesto většina investorů považuje rozdělení akcií za velmi povzbudivé. Sledujte nedávný humbuk kolem rozhodnutí společnosti NVIDIA (NASDAQ:NVDA) rozdělit své akcie a získáte představu o tom, jak velkou pozornost si společnosti při těchto krocích získávají.

 

Krok společnosti NVIDIA přišel několik let po jejím předchozím rozdělení akcií a existuje spousta akcií, které dlouhou dobu nepodnikaly podobné kroky. Ve skutečnosti mnoho společností své akcie nikdy nerozdělilo a já zde nebudu spekulovat o tom, zda si to někteří z těchto vysoce postavených lídrů nyní rozmyslí. Ale mezi akciemi, které mají historii dělení z minulosti, vyniká zejména několik, které jsou připraveny brzy učinit krok.

 

1. Microsoft

 

Společnost Microsoft (NASDAQ:MSFT) právě dosáhla významného milníku, když její tržní kapitalizace překročila hranici 2 bilionů dolarů. Stala se tak teprve druhou americkou společností, která této úrovně dosáhla.

 

Společnost Microsoft dříve pravidelně rozdělovala své akcie, ale po technologickém propadu na počátku roku 2000 se cena jejích akcií na dlouhou dobu zasekla v útlumu. Microsoftu trvalo zhruba 15 let, než se po poklesu vrátil na historická maxima, a teprve na začátku roku 2019 se cena akcií nadobro vyšplhala nad hranici 100 dolarů. Nyní akcie dosahují ceny kolem 270 dolarů za kus.

 

Historicky měla společnost Microsoft tendenci provádět rozdělení akcií, když se cena jejích akcií pohybovala mezi 150 a 200 dolary za akcii. Zatímco mnoho společností v posledních 20 letech od častých splitů upustilo, není překvapivé, že se Microsoft tentokrát rozhodl počkat. Microsoft je však součástí indexu Dow a cena jeho akcií určuje jeho vliv v cenově váženém indexu. Vzhledem k tomu, že Microsoft má přibližně dvojnásobný vliv než větší Apple (NASDAQ:AAPL), je rozdělení 2:1, které by oba technologické giganty v rámci indexu Dow více vyrovnalo, rozhodně atraktivní.

 

 Intuitive Surgical

 

V roce 2017 udělala společnost Intuitive Surgical (NASDAQ:ISRG), která se zabývá robotickou chirurgií, něco, co se dostalo do nemilosti, když provedla vlastní rozdělení akcií v poměru 3:1. Toto rozdělení nevedlo úplně k velkému rozmachu podobných kroků ze strany jiných společností, ale znamenalo určitý zlom, pokud jde o vnímání rozdělení akcií společností.

 

Společnost Intuitive Surgical přišla před čtyřmi lety s novým důvodem pro rozdělení akcií. Kromě obvyklých komentářů o tom, že ceny akcií jsou dostupnější pro drobné investory, společnost dodala, že je užitečné zpřesnit udělování odměn zaměstnancům na základě akcií. S růstem cen bylo obtížnější efektivně rozdávat akcie nebo opce. Totéž se dost možná děje i nyní, kdy se společnost Intuitive silně zotavila ze slabých podmínek v odvětví a bohatě odměnila dlouhodobé investory.

 

Poslední rozdělení společnosti Intuitive Surgical přišlo v době, kdy se akcie blížily k hranici 1 000 USD. Vzhledem k tomu, že akcie nyní dosahují více než 900 USD za kus, zdá se, že stejné důvody pro rozdělení platí i dnes.

 

 Netflix

 

A konečně, Netflix (NASDAQ:NFLX) uzavírá tento seznam potenciálních kandidátů na rozdělení akcií. S cenou kolem 530 USD za akcii se akcie nenachází na úrovních, které v minulosti vedly ke štěpení. Nebylo by však nerozumné, kdyby tento gigant v oblasti streamování videa přistoupil k rozdělení při současných cenách.

 

Poslední rozdělení akcií společnosti Netflix proběhlo v roce 2015. Rozdělení v poměru 7:1 přišlo v době, kdy Netflix raketově překročil hranici 700 USD za akcii, a ukázalo se, že se jedná o jedno z mnoha rozdělení v poměru 7:1, která se zdála být v polovině roku 2010 v módě.

 

Z fundamentálního hlediska je podnikání společnosti Netflix dostatečně silné na to, aby podpořilo další rozdělení. Předplatné v roce 2020 prudce vzrostlo a společnost by mohla být v blízké budoucnosti schopna opět zvýšit ceny měsíčního předplatného. I když konkurence v oblasti streamovaného videa začíná být silná, Netflix si díky široké nabídce původního obsahu i obsahu třetích stran a výhodě prvního hráče na trhu drží svou pozici.

 

Možná bude třeba dalšího kroku, který by Netflix motivoval k rozdělení akcií. Tento pohyb vzhůru by však mohl přijít dříve, než si mnozí myslí.

 

Netrapte se rozdělením

Investoři mají rádi krátkodobý nárůst, který často přichází, když společnost oznámí rozdělení akcií. Stačí si uvědomit, že oznámení o rozdělení nemá žádný skutečný vliv na hodnotu akcie a zanechá vás to přemýšlet o rozdělení akcií spíše jako o projevu obchodního optimismu než jako o něčem zvlášť významném pro akcie.

Mercurius Pro

Mercurius Pro, o. c. p., a. s. vznikl v roce 2018 a jeho tým má bohaté zkušenosti z předchozího působení jak v českých, tak zahraničních makléřských domech, investičních bankách a dalších finančních institucích. Poskytujeme profesionální služby pro začínající, pokročilé i institucionální investory. Naší vizitkou jsou letité zkušenosti a výsledky naší práce.

Pro investory, kteří nemají velké zkušenosti, případně jsou limitováni časem, nabízíme konzultace s makléřem či pasivní přístup k investicím skrze řízená portfolia. Zkušený investor uvítá širokou paletu nástrojů FX, komoditního, finančního i akciového trhu, včetně derivátů. Lehce si tak může z naší nabídky vytvořit své široce diverzifikované portfolio. Profesionálním a korporátním investorům nabízíme produkty a podmínky upravené dle jejich požadavků.

Více informací najdete na: www.mercurius.pro

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688