Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  30.06.2021 07:56:06

Data z amerického trhu práce potvrdí další silnou tvorbu pracovních míst (Ranní zpráva z finančního trhu)

Americký ADP report ukáže vysoký růst počtu nových pracovních míst. I tak jich ale v květnu ve srovnání s obdobím před pandemickou krizí na trhu práce stále více než sedm a půl milionu chybělo. Dle červnové statistiky by mělo ubývat i nezaměstnaných v Německu. Inflace v eurozóně v meziročním srovnání zřejmě mírně ubere na tempu. V dalších měsících ji ale vliv srovnávací základny bude tlačit na vyšší úrovně.

Inflace v eurozóně v meziročním srovnání zvolní

Situace na americkém trhu práce se rychle zlepšuje. Ve srovnání s únorem 2020 zde však v květnu bylo stále o 7,6 milionu pracovních míst méně. Nejvíce pracovníků chybí v sektoru pohostinství (1,5 milionu) a vzdělávání (1,1 milionů). V oblasti vzdělávání by se situace měla normalizovat s obnovením školní docházky v září. V pohostinství je však otázka, kolik zaměstnanců se bude ochotno vrátit.

V eurozóně bude zveřejněna červnová inflace. Ta pravděpodobně v meziročním srovnání o jednu desetinu poklesne (na 1,9 %). Její jádrová složka zůstane beze změny na úrovni 1 %. Ve druhém pololetí bude inflaci tlačit nahoru nízká srovnávací základna z loňského roku (především snížení německé daně z přidané hodnoty), což povede k růstu jádrové inflace směrem k 1,5 %. To by společně s vyššími cenami pohonných hmot mělo celkovou inflaci v H2 21 vytlačit na průměrných 2,3 %. Vzhledem k problémům s dodávkami se však rizika koncentrují ve směru nahoru. Celkově by inflace v letošním roce měla dosáhnout průměrných 1,9 % po 0,3 % v roce 2020, přičemž u jádrové inflace by to mělo být v průměru 1,3 % po loňských 0,7 %. V příštím roce se však inflace zřejmě vrátí k úrovním okolo 1,2 %.

Počet nezaměstnaných v Německu v červnu podle našeho odhadu poklesl o dalších 40 tisíc. Míra nezaměstnanosti se tak zřejmě snížila na 5,9 %. Výhled pro trh práce se nyní rychle zlepšuje. Otázkou ale je, jaká část zaměstnanců, kteří v důsledku uzavírek ekonomiky dlouhé období nepracovali, bude ochotna vrátit se zpět do práce.

Regionální měny lehce ztrácely

Všechny regionální měny včera ztrácely. Žádná zajímavější data zveřejněna ale nebyla, a tak současnou korekci přičítáme obávám z dalšího koronavirového vývoje, lehce slábnoucí společné evropské měně i nízké letní likviditě. Česká koruna v průběhu úterního obchodování ztratila 0,3 % a posunula se těsně pod hladinu 25,50 CZK/EUR. Podobné ztráty utrpěl i maďarský forint a polský zlotý. Forint oslabil na 350,9 HUF/EUR a zlotý na 4,516 PLN/EUR.

Z domácích dat byl zveřejněn pouze zpřesněný odhad HDP za první čtvrtletí letošního roku. Ten potvrdil, že česká ekonomika v prvním čtvrtletí letošního roku poklesla o 0,3 % y/y po předchozím růstu o 0,7 %. Více jsme se tomuto tématu věnovali zde: https://bit.ly/3A8AQ8E. Zajímavějších impulzů se koruna nedočká zřejmě ani dnes. Očekáváme tak její obchodování kolem současných úrovní.

Společná evropská měna včera oslabila o 0,3 % na 1,189 USD/EUR. K ziskům jí nepomohly ani indikátory důvěry, které vesměs dopadly lépe, než se čekalo. Největšího zlepšení dosáhla důvěra v oblasti služeb. Na druhou stranu výrazně dobrá spotřebitelská důvěra, která přišla ze Spojených států, ztráty eura nijak výrazně neprohloubila.

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 15:21  Americký průmysl stagnuje ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út 15:03  Počet zahájených staveb nových domů klesl (16.4.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688