mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  26.07.2021 10:32:00, aktualizováno 29.07.2021 08:35:00

Pravidla pro vstup do Německa z ČR s ohledem na opatření přijatá vůči SARS-CoV-2. Pravidla pro vstup z rizikových zemí, Povinná registrace příjezdu

Pravidla pro vstup do Německa z ČR s ohledem na opatření přijatá vůči SARS-CoV-2

17.05.2021 / 14:47 | Aktualizováno: 29.07.2021 / 08:35

S platností od 6.6.2021 od 0:00 hod. se Česká republika nenachází na německém seznamu rizikových zemí. Pro cesty do Německa tak již není nutné splnit podmínku testu, karantény nebo registrace s výjimkou letecké přepravy.

Pozor: Nadále platí pro všechny cestující, kteří do Německa přilétají např. z pražského letiště nebo jakékoliv jiné (i nerizikové) země povinnost předložit potvrzení o testu nebo očkování nebo prodělané infekci SARS-CoV-2.

Protipandemická opatření jsou v gesci spolkových zemí (např. pravidla pro nošení roušek/FFP2 respirátorů), které s ohledem na vývoj infekce přijímají svá vlastní nařízení. Rozcestník s podrobnými informacemi 16 spolkových zemí je k nalezení zde.

Obecně platí v Německu povinnost nošení roušek ve všech uzavřených prostorách. Povinnost nošení roušek platí v některých případech i ve venkovních prostorách jako např. na všech místech, kde se shlukují lidé, na trzích, na zastávkách MHD, při venkovních kulturních akcích apod.

V případě ubytování v hotelu doporučujeme kontaktovat daný hotel dopředu ohledně požadavku na potvrzení ohledně testu nebo očkování nebo o prodělání nemoci SARS-CoV-2 (dále jen potvrzení). V případě venkovní gastronomie, není vyžadováno potvrzení, nicméně v případě vnitřní gastronomie může být toto vyžadováno.

V případě, že je v některých okresech Německa situace z epidemiologického hlediska horší, může místní samospráva přijmout dodatečná opatření. Taktéž ostrovy v Severním nebo Baltském moři mohou přijímat někdy dodatečná opatření s cílem regulovat počty turistů s ohledem na SARS-CoV-2, o kterých je třeba se informovat na místě.

V případě, že cestujete do Německa z rizikové země (což aktuálně není Česká republika), je třeba se řídit pravidly pro vstup z rizikových zemí.

Pravidla pro vstup z rizikových zemí

Spolková Republika Německo přijala nové nařízení (Coronavirus-Einreiseverordnung) cílem sjednotit pravidla pro vstup na území Německa cestujícím z rizikových zemí, kteří splnili testovací povinnost nebo jsou očkovaní nebo prodělali v minulosti infekci SARS-CoV-2. Od 13. 5. 2021 platí nové spolkové nařízení (Coronavirus-EinreiseV) obsahující pravidla pro registraci, karanténu a doložení bezinfekčnosti.

Povinná registrace příjezdu

Cestující přijíždějící do SRNrizikové země , je povinen předem nahlásit prostřednictvím digitální registrace příjezd do země na adrese https://www.einreiseanmeldung.de/ a disponovat potvrzením o úspěšné registraci (tzn. vytisknout si email, který je po registraci zaslán na danou emailovou adresu).

Před cestou do Německa prostředkem dopravní společnosti musí daný přepravce vyřízení digitální registrace zkontrolovat. Potvrzení o úspěšné registraci je nutné mít při vstupu do země u sebe a na vyžádání ji předložit přepravci nebo orgánu pověřenému policejní kontrolou na hranicích. Pokud nebylo ve výjimečném případě možné digitální registraci provést, musí být provedena náhradní registrace písemnou formou.

Výjimky z registrační povinnosti a karantény platí pro:

  • osoby, které rizikovou oblastí pouze projely bez zastávky,
  • osoby, které do Německa vstupují pouze za účelem tranzitu a zemi nejrychlejší cestou opět opustí,
  • osoby přepravující zboží, osoby, náklad silniční, železniční, leteckou a vodní dopravou,
  • osoby, které v rizikové oblasti pobývaly v rámci příhraničního styku se sousedním státem méně než 24 hodin, nebo které do Německa vstupují na dobu kratší než 24 hodin,
  • osoby, které se do Německa jako členové oficiální delegace vracejí přes vládní terminál letiště Berlín–Braniborsko nebo přes letiště Kolín/Bonn a které v rizikové oblasti pobývaly méně než 72 hodin
  • pendlery

Při cestách do 72 hodin jsou z registrační povinnosti a karantény vyjmuty také osoby:

- cestující za účelem návštěvy příbuzných 1. stupně (t.j.manžela/manželky, partnera, rodičů, dětí) nebo v případě sdílené péče o dítě.

- vysoce postavení diplomatičtí a konzulární pracovníci, jakož představitelé vlád a parlamentů

Další výjimky z karantény (při splnění registrační povinnosti) platí pro:

  • očkované osoby (s úplným očkováním) a uzdravené osoby (viz níže)
  • osoby s platným negativním testem vloženým do registračního portálu SRN (viz digitální registrace)
  • osoby působící ve zdravotnictví a pečovatelských službách
  • diplomatické a konzulární zástupce
  • osoby, které cestující za účelem návštěvy příbuzných 1. a 2. stupně, nebo manžela/partnera či sdílené péče o dítě
  • osoby, které cestují za účelem lékařského ošetření
  • osoby cestující až na dobu 5 dnů za účelem výkonu práce či studia, vzdělávání
  • osoby cestující za účelem účasti na sportovních akcích
  • sezónní pracovníky při pobytu min. na tři týdny
  • osoby, jimž byla udělena zvláštní výjimka příslušným německým zdravotním úřadem

Povinnost testu či potvrzení o očkování nebo prodělané infekci SARS-CoV-2

Osoby, které přijíždějí do Německa z rizikové země/oblasti (tj. ČR,) zásadně musí mít buď:

lékařské potvrzení či výsledek testu na SARS-CoV-2 osvědčující, že daná osoba není nakaženáa předložit jej na požádání příslušným orgánům (testování musí být provedeno nejvýše 48 hod. před příjezdem a doklad o něm musí být v německém, anglickém či francouzském jazyce, doklad je třeba uchovat a na výzvu předložit po dobu 10 dnů od příjezdu) nebo

potvrzení o (úplném) očkování, přičemž doklad o očkování musí být v německém, anglickém, francouzském, italském nebo španělském jazyce a očkování musí být provedeno očkovací látkou schválenou Institutem Paula Ehrlicha (aktuálně očkovací látky BionTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson). Očkování musí být uzavřené a od podání poslední očkovací dávky musí uběhnout minimálně 14 dní nebo

potvrzení o prodělané nemoci SARS-CoV-2, přičemž doklad musí být v německém, anglickém, francouzském, italském nebo španělském jazyce a musí se opírat o PCR test, od jehož provedení uplynulo min. 28 dní a max. 6 měsíců.

V případě cesty prostředkem přepravní společnosti jsou cestující povinni předložit toto potvrzení také před odjezdem přepravci. Pokud přepravci potvrzení nepředloží, cesta jim zpravidla nebude umožněna. Letečtí přepravci mohou vyžadovat potvrzení i v případě cesty z nerizikové oblasti.

Na osoby přijíždějící z rizikových zemí s nebezpečnou mutací viru se nevztahují výjimky z karantény a jejich vstup na území Německa může být omezen nebo zakázán.

Povinnost testu či potvrzení o očkování nebo prodělané infekci SARS-CoV-2 musí mít každý cestující, který pobýval v posledních 10 dnech před vstupem na území SRN ve vysoce rizikové zemi/oblasti.

Výjimky z povinnosti testu či potvrzení o očkování nebo prodělané nemoci SARS-CoV-2 při příjezdu z rizikové země - tyto doklady nemusí mít

· osoby, které vysoce rizikovou zemí/oblastí pouze bez zastávky projely,

· osoby, které vstupují do Německa na 24 hodin,

· osoby, které Německem pouze projíždějí v rámci individuální dopravy a Německo nejrychlejší cestou opustí,

· osoby, které do Německa cestují z pracovních důvodů, aby přepravily přes hranice osoby, zboží nebo náklad po silnici, železnici nebo letecky (v případě pobytu méně než 72 hodin a za dodržení ochranných a hygienických opatření),

· osoby, které se vrací do Německa jako členové oficiálních delegací přes vládní terminál letiště Berlín-Braniborsko nebo přes letiště Kolín nad Rýnem/Bonn a v rizikové oblasti pobývaly méně než 72 hodin,

· osoby, kterým příslušný orgán podle zákona o ochraně před infekcemi (Infektionsschutzgesetz) udělil další výjimky v případě závažného důvodu.

· děti mladší 6 let.

Všechny výjimky z povinnosti testu či potvrzení platí pouze, pokud dotyčná osoba nemá typické příznaky infekce koronavirem SARS-CoV-2, jako jsou např. kašel, horečka, rýma nebo ztráta čichu či chuti.

Pozor - v případě, že osoby cestující z vysoce rizikové země do SRN budou využívat služeb přepravce hromadné dopravy (např. vlak, autobus, letadlo) musí splňovat podmínky, které po nich bude přepravce vyžadovat. Přepravci nemají v nařízení spolkové vlády stanovené žádné specifické výjimky pro vybrané skupiny cestujících, u kterých registraci nebo test nemusí vyžadovat.

Nadále platí karanténní opatření jednotlivých spolkových zemí.

V případě uvalení karantény

V případě, že je cestující dán německými úřady do karantény, musí se řídit pokyny místně příslušného úřadu (Gesundheitsamt). Náklady na karanténu si musí hradit dotyčný cestující sám (např. ubytování v hotelu, strava po dobu karantény apod.) za předpokladu, že nebude lékařem diagnostikována nemoc. Karanténu lze ukončit v souladu s pokyny místně příslušného úřadu (Gesundheitsamt), přičemž v případě nebezpečných mutací viru může karanténa trvat až 14 dní. Za normálních okolností lze karanténu ukončit po 5 dnech na základě negativního výsledku testu a rozhodnutí místně příslušného úřadu.

Důležité odkazy

Velvyslanectví ČR v Berlíně

Generální konzulát ČR v Mnichově

Generální konzulát ČR v Drážďanech

Velvyslanectví SRN v Praze

Portál zemské vlády Severního Porýní-Vestfálska

Portál zemské vlády Hesenska

Podmínky návratu do ČR ze zahraničí v době pandemie COVID

Ministerstvo vnitra ČR


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688