mzv.cz (MZv ČR)
Export  |  29.06.2021 10:22:00

Další úspěch českého pivovarnictví na Ukrajině – dodání nových pivovarů do Dnipra a Mukačeva

Další úspěch českého pivovarnictví na Ukrajině – dodání nových pivovarů do Dnipra a Mukačeva

29.06.2021 / 10:18 | Aktualizováno: 29.06.2021 / 10:22

Pivovarnictví, především rozvoj menších, tzv. craftových, pivovarů, zažívá na Ukrajině v posledních letech „boom“. Podobně jako před 130 lety, kdy Češi na Volyni zaváděli nové metody vaření piva a pěstování chmele, stojí i u jeho současného rozvoje české společnosti. Na jaře 2021 dodala firma Technoexport, a. s. nový pivovar s ročním výstavem 30 tis. hl společnosti MOVA z města Dnipro v Dnipropetrovské oblasti. Další pivovar dokončuje Technoexport, a. s. v Mukačevu v Zakarpatské oblasti.

Pivovar MOVA vznikl jako projekt skupiny mladých ukrajinských podnikatelů, kteří vařili vlastní pivo v pronajatých pivovarech. Posléze se rozhodli vybudovat pro značku MOVA vlastní pivovar.

Na společnost Technoexport, a. s. se MOVA obrátila začátkem roku 2018, kdy poptávala varnu o objemu 10 hl. K prvnímu osobnímu setkání došlo na veletrhu BRAU BEVIALE Norimberk v listopadu 2018. Jednání dále pokračovala, zájemci přijeli do České republiky a seznámili se s výrobou i výslednými produkty. V březnu 2019 pak došlo k podpisu kontraktu na dodávku kompletního pivovaru s plánovaným ročním výstavem do 30 tis. hl.

Kvůli pandemii COVID-19 se stavba a montáž pivovaru zpozdila, ale v únoru 2021 uvařil pivovar MOVA svou první várku „zlatého moku“. Majitelé původně zamýšleli vařit různá speciální piva, které nejsou na ukrajinském trhu běžná. S pomocí českého sládka uvařili „na zkoušku“ také pivo plzeňského typu. Právě toto pivo nyní v produkci pivovaru převažuje.

Projekt pivovaru MOVA však není jediným, který společnost Technoexport a. s. uvádí na Ukrajině do provozu. Před dokončením se nachází pivovar s varnou o objemu 20 hl a ročním výstavem 20 tis. hl, který bude součástn vodního parku Aqua City v Mukačevu v Zakarpatské oblasti. Dle harmonogramu by první pivo z nového pivovaru mohlo být uvařeno ve třetím čtvrtletí roku 2021.

V současné době na Ukrajině působí přibližně 200 pivovarů. Valná většina trhu je obsazena pivovary patřícími pod křídla nadnárodních společností (Carlsberg Ukraine, SanInBEV Ukrajina), lokálním kyjevským koncernem Oboloň, nebo menšími regionálními pivovary. Stejně jako v ČR převládá v sortimentu těchto pivovarů pivo typu světlý ležák. Velkých a středních pivovarů jsou na Ukrajině necelé tři desítky.

V posledních letech však i na Ukrajině dochází k „pivní revoluce“, jejíž počátek se datuje přibližně do let 2014 a 2015. Vznikla řada nový malých, tzv. craftových, pivovarů, které se specializují na vaření méně obvyklých či nových stylů piva a svoji produkci realizují především ve svém okolí. Každoročně se na Ukrajině konají festivaly craftového piva, nejznámější z nich probíhají v Kyjevě (začátek července) a Lvově (květen, září).

Roční výstav ukrajinských pivovarů dosahuje přibližně 180 mil. hl piva ročně, z toho 3 % připadají na malé pivovary. Každý Ukrajinec zkonzumuje ročně okolo 41 litrů piva.

Vladimír Kadlec, ekonomický konzul, Generální konzulát České republiky ve Lvově


01.07. 05:34  Pivo (Přemek Brož)






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688