Research (Česká spořitelna)
Investice  |  29.06.2021 10:30:48

Covid to nejméně jednou ještě zkusí. 5. vlna míří i do ČR


Dobrá nálada zavládla ve světě. Indexy nákupních manažerů jsou bezpečně nad 50 body už i ve službách.



Finanční trhy vidí výrazně méně politické nejistoty ve světě, k minimům poklesly obavy z obchodních válek. Výkonnost finančních trhů od začátku roku je velmi slušná, kromě dluhopisů, protože se zvýšily inflační očekávání a přiblížila se normalizace měnové politiky.



Nicméně covid to ještě minimálně jednou zkusí. Nárůst počtu nových případů v UK pokračuje po exponenciální křivce. Reprodukční číslo se pohybuje kolem 1,4 a není vidět náznak trendového poklesu. Naštěstí nedochází k zahlcování nemocnic. Počet pacientů je na polovině toho, co jsme viděli v říjnu při podobném náběhu další vlny. Počet zemřelých je na čtvrtině.



Připomínám, že čísla „vylepšuje“ fakt, že v UK necelá polovina populace je naočkovaná už i druhou dávkou. A trochu jej zhoršuje fakt, že tou vakcínou je v UK primárně AstraZeneca, a ne mRNA vakcíny, které mají vyšší efektivitu. Efektivita proti deltě po dvou dávkách je v případě Pfizeru na 88 % a v případě AstraZeneca 60 %. Pozor po první dávce v obou případech jen 33 %.



Jinými slovy, další vlna je v UK rozjetá a bude mít opět oběti. Ale jejich počet bude výrazně nižší díky očkování, takže by nemuselo dojít k zahlcení nemocnic. Nějaké totální rozvolnění je passé, ale kombinace proočkování a základní karanténních opatření (respirátory, testování, omezení hromadných akcí) by mohlo stačit a nemělo by dojít k lockdownu. Ale opakuji, nesmí dojít k zahlcení nemocnic, a to bude souviset s mírou proočkování. Pro srovnání v ČR je po druhé dávce 27 % lidí.

Ano, to znamená, že v ČR potřebujeme zrychlit očkování. Především ohrožených skupin, kde je největší riziko hospitalizace. Například v zařízeních dlouhodobé péče máme proočkovanost dvěma dávkami zatím jen na 67 %. Pro srovnání Dánsko 92 % nebo Španělsko hlásí dokonce 100 %. Celková proočkovanost populace 60 let a více je u nás jen na 59 %. Dánsko 85 %. V případě této věkové skupiny nestačí reklama s „Bohdalkou a spol.“, ale jsou potřeba mobilní očkovací týmy, zapojení praktiků, proaktivní přístup... Co se týká proočkovanosti zdravotního personálu, tak máme velmi dobrých 91 %.



Podle aktuálních dat, které sledují nejen počet proočkovaných, ale i zájem se očkovat (registrace a rezervace), tak míříme k 50% proočkované populaci, která se nyní očkovat může. Das ist wenig to je málo! Odhady pro kolektivní imunitu se postupně zvyšují s tím, jak mutace posunují nahoru nakažlivost. Některé odhady mluví až o 90 %. K tomu máme daleko. A zkušenost zemí, kde s očkováním jsou dál (UK, Izrael, USA) je jasná: zájem začne upadat, bez motivací, bonusů, malusů, behaviorálních šťouchání se očkování začne rychle zpomalovat.



Mimochodem, podle nové studie vydané v Nature budou vakcíny typu mRNA (Pfizer a Moderna) chránit naočkované mnoho let proti známým mutacím covidu. V případě AstraZenecy tzv. booster, třetí dávka, může posílit imunitu. 

V Lancetu zase vyšla studie, která naznačuje, že mix různých vakcín proti covidu také může zvýšit imunitu ve srovnání dvou dávek AstraZenecy. 

David Navrátil

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 14:04  MNB snížila sazby podle očekávání (23.4.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út 13:01  Co očekávat od výsledků Tesly X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688