mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  28.06.2021 21:39:00

Informace k cestování - Česká republika a Malta - Od 1. 7. nebudou muset plně naočkované osoby ve venkovních prostorech nosit ochranu úst a nosu

Informace k cestování - Česká republika a Malta

28.06.2021 / 21:45 | Aktualizováno: 28.06.2021 / 21:39

Cestující na Maltu musí před odletem vyplnit dva formuláře a prokázat se negativním PCR testem na Covid 19 ne starším 72h - viz níže.

 

1. VSTUP NA ÚZEMÍ MALTY

Je důležité, aby cestující na Maltu přijeli z jedné ze zemí uznaných jako "turistický koridor" (buď např. v ČR mají bydliště nebo zde pobývali minimálně 14 dní). Při cestě na Maltu osoby nesmí přestupovat přes transitní letiště jiných, než povolených zemí!

Všichni cestující z České republiky musí mít test PCR na Covid-19 ne starší než 72 hodin. Test může být vykonán za platbu rovněž na letišti. Do obdržení negativních výsledků nebo při zjištění nákazy bude nutno zůstat v domácí izolaci uznané maltskými orgány a za plnou úhradu, při porušení izolace hrozí pokuta a trestní stíhání. Dle sdělení maltských orgánů se povinnost vztahuje na všechny osoby starších pěti let. Výjimky pro očkované cizince nebo pro osoby, které již prodělaly Covid-19 zatím nebyly na Maltě zavedeny.

Všichni cestující musí vyplnit následující dva formuláře:

Jeden se týká prohlášení, že cestující strávil posledních 14 dní v jedné z výše uvedených povolených zemí (pokud ne, má kontaktovat check-in letecké společnosti) a ve druhém formuláři uvede kontaktní údaje.

 

  1. the Public Health Travel Declaration Form: https://mia-prod-s3-cdn.s3.amazonaws.com/wp-content/uploads/2020/06/Public-Health-Travel-Declaration-Form-2020.pdf
  2. the Passenger Locator Form: https://mia-prod-s3-cdn.s3.amazonaws.com/wp-content/uploads/2020/06/Public-Health-Passenger-Locator-Form.pdf

 

Cestující by negativní výsledek testu měli ukázat před vstupem do letadla. Pokud cestující z těchto zemí a oblastí (tzv. jantarového seznamu - "amber list") test nebudou mít, budou jej muset absolvovat po příletu nebo se budou muset podrobit 14-denní karanténě.

Pokud cestující přijíždí ze zemí označených Maltou jako bezpečné, ale bude jim naměřena teplota, budou podrobeni testu.

 

Po obnovení cestování na Maltu doporučujeme, aby turisté průběžně sledovali cestovní doporučení MZV ČR a řídili se jimi. Při plánování cesty do zahraničí je nutné si uvědomit, že stav globální pandemie nadále trvá a že pro pobyt v zahraničí je nutno počítat s možnými komplikacemi (např. nucenou dvoutýdenní karanténou v případě kontaktu s nakaženou osobou, nucenou izolací nebo i hospitalizací v případě onemocnění, která může trvat i déle, nutností zajistit dopravu do ČR v náhradním termínu) a být pro takové případy zajištěni buď ve smlouvě s cestovní kanceláří, situaci odpovídajícím cestovním pojištěním nebo vlastními finančními prostředky.

 

Občan, který se setká s osobou nakaženou, nebo má sám podezření na nákazu (teploty, dýchací potíže) má informovat orgány tzv. Covid Helpline na čísle 111 nebo mailem na covid19health@gov.mt, kde obdrží další pokyny. Turista, u něhož bude zjištěna nákaza Covidem, bude vyzván k domácí izolaci s tím, že jeho zdravotní stav bude maltskými zdravotními složkami průběžně monitorován. Pokud by se mu přitížilo a bude nutná hospitalizace, tj. nemocniční léčba, tato bude hrazena v rámci evropského pojištění. Pobyt v tzv. domácí izolaci (i na hotelech) si občan hradí sám.

Evropský průkaz zdravotního pojištění by měl krýt náklady na akutní zdravotní péči, nikoliv však nutně všechny náklady s případnou léčbou spojené. Důrazně se proto českým cestovatelům doporučuje uzavření takového cestovního pojištění, které by krylo všechny případné náklady s onemocněním Covid-19 spojené (prodloužení pobytu v případě onemocnění nebo karantény, náhradní doprava do ČR, repatriace do ČR v případě vážného zdravotního stavu nebo úmrtí), a také aby byli zajištěni dostatečnými vlastními finančními prostředky.

Upozorňujeme rovněž na komplikace, které mohou vyplynout z jazykové bariéry a izolace, kterou onemocnění Covid-19 vyžaduje.

2. DOPRAVA

Doprava na Maltu již funguje na komerční bázi, tak jako přeprava mezi ostrovy.

Doporučujeme vždy před odletem konzultovat maltskou stranou aktualizovaný seznam zemí:

Aktuální výčet zemí naleznete zde: https://deputyprimeminister.gov.mt/en/health-promotion/covid-19/Pages/travel.aspx

a zde: https://reopen.europa.eu/en

 

3. OPATŘENÍ PLATNÁ NA ÚZEMÍ MALTY

Výrazné zlepšení epidemiologické situace na MT od konce března t. r. přineslo postupné rozvolňování restrikcí a omezení. Otevřely se bary a tzv. kazini (tzn. tradiční kluby), otevřela se i kina a divadla, počet družících se osob (nežijících ve stejné domácnosti) stoupnul na šest. Od 1. 6. jsou znovu otevřeny i populární maltské jazykové školy. Pro turisty je důležité i zrušení povinnosti nosit roušku na plážích a u bazénů od 1. 6. – vláda MT nošení roušky i u bazénů a na pláži nadále doporučuje, její nenošení v indikovaných místech nicméně nebude sankcionováno.
Mezi stávající opatření, resp. uvolnění, patří následující: restaurace a občerstvení mohou zůstat otevřené až do půlnoci, otevřely se bazény (do 20 hod.) a posilovny. Lze provozovat kolektivní sporty. Jsou otevřeny všechny obchody, fungují trhy (venkovní) a byly zrušeny cestovní restrikce mezi Maltou a Gozem.
Od 1. 7. nebudou muset plně naočkované osoby ve venkovních prostorech nosit ochranu úst a nosu, a to ani v přítomnosti další (jedné) plně očkované osoby. Pokud se Malta stihne připojit k EU Covid pasům, mohlo by toto platit i pro turisty z členských států.
Dne 11. 6. bylo ministrem zdravotnictví Ch. Fearnem oznámeno, že od 5. 7. se budou moct konat akce „na sezení“ pro 100 osob, od 19. 7. pro 150 a 2. 8. pro 200 sedících, ovšem přístupné pouze plně naočkovaným (děti pod 12 let a těhotné ženy s platným negativním testem).

Nošení ochranných roušek zůstává povinné v uzavřených prostorách (obchody, veřejná doprava, úřady apod.). Nadále nejsou povolena veřejná shromáždění.


Z povinnosti nosit roušku ve všech veřejných prostorách i na otevřených prostranstvích jsou vyňaty pouze děti mladší tří let, lidé trpící dýchacími obtížemi, sportující (jogging, jízda na kole), hovořící s lidmi, kteří závisí na odezírání z úst.

Informace ke karanténě na stránkách MZdr https://deputyprimeminister.gov.mt/en/Pages/health.aspx
Pro informace ohledně karantény lze využít email na adresu quarantine.covid19@gov.mt?.?

 

4. ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE

Statistika vývoje viz. covid-19-infographics.aspx

Ministerstvo zahraničí Malty https://foreignandeu.gov.mt/en/Government/Pages/COVID-19-Info.aspx

 

 

5. NÁVRAT DO ČR

Podmínky jsou upraveny ochrannými opatřeními Ministerstva zdravotnictví. Jejich výklad je k dispozici na stránce Ministertsva zahraničí v článku. Aktuální informace pro návrat najdete rovněž v článku podmínky návratu do ČR.

 

Pro případné testování na Maltě zadejte link: https://deputyprimeminister.gov.mt/en/health-promotion/covid-19/Pages/getting-tested.aspx

Testuje se pouze na objednávku, lze i na čísle +356 21324086 nebo zde: https://covidtest.gov.mt/ . Testovací centra naleznete rovněž přes vyhledávače zadáním "swab test Malta".

Zastupitelský úřad Řím

Konzulární oddělení: Tel. 0039/ 0636095739; 0636095745.

e-mail: consulate_rome@mzv.cz

pohotovostní telefon pro případy nouze českých občanů v ohrožení života a pomoci v nouzi (po pracovní době – na této lince se neposkytují cestovní informace): 0039 335 310450

Call centrum Ministerstva zahraničních věcí ČR pro cestování do zahraničí: +420 222 264 222 (08. – 16.00 hod v pracovní dny)

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688