uamk.cz (ÚAMK)
Investice  |  28.06.2021 16:47:39

ÚAMK radí Dovolená: Vyrážíte na Jadran?

Ani post covidová doba nic nezměnila na pozici velké trojky: Chorvatska, Itálie a Slovenska. To je trojice nejčastějších cílů českých turistů. Jedničkou je Jadran, kam v před coronavirových časech zamířilo až 800 000 českých turistů, přičemž více než 80 % vlastním vozem. Tento cíl nepochybně bude jedničkou i o letošních dovolených. Byť vloni dorazilo do Chorvatska jen asi 60 % běžného počtu turistů, letos odhady hovoří o meziročním nárůstu o 20 až 25 %. A první oficiální údaje to potvrzují. Za leden až květen do této země zamířilo o více než 400 % návštěvníků než vloni.

Poslední údaj je důležitou informací pro ty, kdo ještě váhali se zajištěním ubytování. Experti ÚAMK navštívili před sezónou Chorvatsko a na testovací otázku – máte volné místo ubytování v červenci nebo srpnu? – dostali bezmála vždy jednotnou odpověď. Jsme vyprodaní, jedině když někdo odřekne. Přece jen větší šance je jak v hotelích (ty „covid čisté“ jsou speciálně označeny), nebo v méně turisticky atraktivních místech u soukromých ubytovatelů. Ceny většinou zůstávají na loňské úrovni.

Když jsme začali cenami, budeme v tom pokračovat. Ceny pohonných hmot se do oficiálního začátku letní turistické sezóny (15. června) v Chorvatsku lehce zvedly. Z průměrných asi 9 kuna za 1 l (nákup 1 kuna = 3,5 ) na průměrných 10,2 kuny. Tedy o asi 3 až 3,50 a zdá se, že ještě o něco málo povyrostou. Samozřejmě, že na dálnicích se na některých čerpacích stanicích dostávají až na 11,6 kuna.

Asi neudiví, že ať zvolíte klasickou cestu k Jadranu přes Rakousko a Slovinsko, nebo Slovensko a Maďarsku, ve všech těchto zemích budete v průměru tankovat za více než v Čechách. Protože my jsme zvolili cestu přes Slovensko a Maďarsko, můžeme konstatovat: Slovensko cena asi 32 za 1 l nafty, Maďarsko levněji za 436,9 forintu, tedy 31,57 .

Cesta dlouhá asi 1076 km na ostrov Čiovo má jednoznačný nejhorší úsek – tím je D1 z Prahy do Brna. Nejvyšší počet omezení vzhledem k rekonstrukci páteřní komunikace je znát. Nic podobného dál už nezažijete. Úsek Brno – Bratislava a průjezd hlavním městem Slovenska zná také uzávěry, ale zdaleka ne tak dlouhé. Slovensko-maďarské hranice nikdo nekontroloval, průjezd Maďarskem neomezoval. Přesto na jedno chtějí odborníci ÚAMK upozornit. Dálnice od hranice směr Györ je vskutku dálnicí s maximální rychlostí 130 km/h. Ovšem jakmile z ní odbočíte směrem Csorna/Szombathely, pozor. Vypadá to jako dálnice, ale je to jen rychlostní silnice s omezenou rychlostí na 110 km/h. Takže když s překvapením zjistíte, že jste takový „rychlík“, že všechny předjíždíte, ve skutečnosti jen nedodržujete předpisy.

Před maďarsko-chorvatským přechodem Goriča/Letenye pozor na rozdvojení cesty směr Záhřeb nebo směr Ljubljana, tedy přes Slovinsko. Když zvolíte druhou trasu, čeká vás nemilé překvapení v podobě povinnosti zaplatit drahou (480 ) dálniční známku. Proto volte směr Záhřeb. Na přechodu vás čeká kontrola pasů nebo občanských průkazů, elektronického vstupního listu (entercroatia.chr v češtině) a někdy i technického průkazu cenově dražšího osobního vozu. Zdržení pak činí 5 až 10 minut. Zkrátíte ho právě vyplněním vstupního listu. Není komplikovaný a tak je na místě ho vyplnit a odeslat elektronicky už v Čechách. Experti ÚAMK upozorňují, že se přesto někdy stává rébusem. Speciální kolonka, která dovoluje uložit PDF dokumentu požadovaného pro vstup – potvrzení o očkování, prodělání covidu (po dobu 180 dnů), PCR nebo antigenního testu. Tyto dokumenty se někdy nedaří poslat proto, že jsou ve velkém formátu, proto je přeformátujte na menší dokument. Prakticky okamžitě přijde elektronicky odpověď s přiděleným číslem. S ním na hranicích policista pracuje. Zda se vše ještě více nezjednoduší, je otázkou.

Za hraničním přechodem najedete na dálnici směr Záhřeb, která byla na desítce kilometrů ještě v květnu zúžena do jednoho pruhu, ale už v prvním týdnu června byla opravena a jezdí se tedy opět ve dvou pruzích. Chorvaté tradičně dělají maximum proto, aby v letním provozu žádná omezení na dálnicích nebyla. Také až do Splitu žádné nepotkáte. Zato zvláště na úseku od mýtnice Záhřeb Lučko směr Split nebo dále Čechy oblíbená Makarská se zcela zjevně, a to v jakýkoliv den, dálnice přece jen zahušťuje. Proud turistů směřujících přes Maďarsko nebo Slovinsko se zde spojuje a přidávají se i domácí. Zvláště soboty jsou „nebezpečným dnem“, kdy jsou i dálnice doslova plné. A to nemluvě o pobřežní silnici, tedy Jadranské magistrále směr Omiš, Makarská a dále na jih. Žádnou výjimkou nejsou policejní radary za civilně vyhlížejícími vozy.

cestováním a plnými silnicemi souvisí další cestovatelský problém – parkování. Místní úřady v každém městě a městečku na pobřeží s ním bojují a nástrojem jsou placená parkoviště. Pro placení jsou stále častěji stanovena telefonní čísla, kam odešlete placenou SMS. Takže evidentní absencí parkovacích lístků za okny stojících vozů se český turista nesmí nechat zmást. Ceny za hodinu se pohybují od výjimečně nízkých 6 kuna za hodinu až do 50 kuna za hodinu například v Dubrovníku. Průměrná cena je 10 až 15 kuna. Parkování „kdesi a jaksi“ se nevyplácí. Za stěračem vozu se objeví červená poštovní poukázka s pokutou, kterou je radno co nejdříve zaplatit na místní poště, protože v řadě míst se po stanovených dnech sazba zvyšuje až na dvojnásobek. Dodejme, že přeshraniční vymáhání pokuty mezi Chorvatskem a ČR je realitou. Taktéž experti ÚAMK nedoporučují ignorovat například žluté vlnité čáry na krajích vozovky. Místní úřady si pokutami doplňují kasu velmi důsledně.

Co může trochu překvapit na dálnicích, je pravidelné snižování rychlosti na každém dálničním mostě obvykle na 100 km/h, ze strany chorvatských řidičů pak to, že mimořádně neradi používají směrová světla, takže odněkud nebo naopak někam najednou zahnou, a vy to nečekáte. Zmate vás to také na kruhových křižovatkách, kde čekáte, kam vlastně řidič chce odbočit. Na to si prostě musíte zvyknout.          

Budeme-li hovořit o cenách základních potravinobchodech, nijak zásadně se meziročně nezvýšily, což ale znamená, že i tak jsou o něco vyšší než v Čechách. Pokud potřebujete ušetřit, zamiřte do velkých suopermatketů Lidl, Plodine, Konzum, Tommy atd. Světlý chleba je zhruba v ceně od 7 kuna, teplý burek ve stánku asi za 11 kuna, máslo za 15 kuna, 1 l mléka za 12 kuna, 0,7 l vína ve slevě za 20 kuna, 0,5 litru českého piva za 7 až 9 kuna. Prodejny jsou společně s veřejnou dopravou vlastně jedinými místy, kde reálně platí povinnost nosit roušku. V restauraci vyjde jedna pizza od asi 60-70 kuna, ryby od 90-100 kuna, kopeček zmrzliny od 10 kuna a přibližně stejně vyjde jedna káva. Závisí na místě, restauraci.

Zdravotní ošetření na rychlé pomoci je zdarma, v nemocnici platíte přinejmenším administrativní poplatek 30 kuna, ale případně i samotný zákrok. Je velmi důležité rozlišit, zda jde o veřejné zdravotní zařízení nebo soukromé. V druhém případě platíte vše. Předpis od lékaře do lékárny vlastně neexistuje, takže si všechny léky hradíte. Při návštěvě zdravotnických zařízení je vyžadováno potvrzení, že nemáte covid. Z druhé strany nepočítejte, přes množství výstražných cedulí, že by někdo na pláži dodržovat rozestupy. Stínu je málo, a tak si k vám zvláště o volných dnech místní rodinka doslova „přilehne“. 

Při cestě zpět asi nejvíce překvapí oficiální povinnosti českého cestovatele pro návrat. Slovensko upozorňuje na fakt, že zavádí povinnou elektronickou registraci na eHranica.sk a ani Česko se přes zelenou barvu nezřeklo povinnosti informovat o vašem návratu z ciziny. 

Po výčtu tolika možných komplikací by člověk bezmála cestu na dovolenou vzdal, ale naštěstí nám v tom děti a rodina zabrání, protože ať zamíříte bezmála kamkoliv na Jadran, čeká vás to hlavní, krásné moře.

 

Příklady celkových vzdáleností:

Praha-Rijeka: 842

Praha-Poreč: 880 km

Praha-Zadar: 977 km

Praha- ostrov Čiovo: 1076 km

Praha-Split: 1100 km

Praha-Makarská: 1138 km

 

Ceny 7/10denních dálničních známek:

Maďarsko: 420

Rakousko: 9,50 euro

Slovensko: 10 euro

Slovinsko: 480

 

Mýtné na chorvatské dálnici E65/71:

Trasa Letenye/Goričan-Svata Helena: 44 kuna

Trasa Zagreb-Prgomet/Vrpolje: 167/159 kuna

 

Ceny 1l/nafty na cestě přes Slovensko a Maďarsko:

Slovensko: 1,2-1,3 euro

Maďarsko: 436 forintů

Chorvatsko: 10,2 kuna

 

Ceny některých potravin atd. v Chorvatsku:

Mléko 1 l: 12 kuna

Chléb: 7-9 kuna

Máslo: 15 kuna

0,7 l vína: od 20 kuna

0,5 litru piva, plechovka: 5-9 kuna

1 chlazená ryba: od 30 kuna

 

Ceny některých jídel v restauracích:

Pizza: od 50-80 kuna

Olihně na grilu: od 100 do 130 kuna/1 porce

Smažené ančovičky: od 50 kuna

Zelný salát: od 30-40 kuna

Asistenční služby pro motoristy, dopravní informace, dálniční kupóny, autoškoly, turistické informace, cestování.

ÚAMK je ryze českým poskytovatelem asistenčních služeb s největší tradicí v poskytování asistenčních služeb v České republice s přímým napojením na mezinárodní sítě prestižních automotoklubů sdružených v sítích FIA (Fédération Internationale de L´Automobile) a ARC Europe, prostřednictvím, kterých zajišťuje kvalitní asistenční služby kdekoliv v Evropě i ve světě.

Více na: www.uamk.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:11  Index PMI z Chicaga klesl (28.3.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)

Přečtěte si také:

21.06.2023Jak naplánovat cestu na dovolenou se psem - UNIQA radí OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
29.04.2023Češi vyrážejí na dovolené (video) Ceskatelevize.cz (ČT)
04.08.2021Na bicyklu s dvěma dětmi - ÚAMK radí uamk.cz (ÚAMK)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688