Iva Grácová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  28.06.2021 09:33:15

Poznejte výhody podnikání na mateřské dovolené

Smím podnikat, když jsem na mateřské dovolené? Otázka, kterou si jistě pokládá spousta maminek, které na čas vyměnily své každodenní pracovní návyky a zvyklosti za ty zcela odlišné. A možná, že tyto řádky čtete právě proto, že se touto myšlenkou právě zaobíráte. Nejen že můžete podnikat na mateřské dovolené, samotné podnikání vám může v době každodenní péče o svého milovaného potomka dokonce přinést i řadu výhod. Jakých? Tak čtěte dále.

Podnikání na mateřské? Samá pozitiva a sociální jistoty

Období mateřské či rodičovské dovolené je pro rozjezd podnikání více než vhodné. Podnikání je totiž v obou případech považováno za vedlejší činnost, což je finančně výhodné z hlediska sociálního a zdravotního pojištění. Než se však budeme jednotlivými výhodami zabývat podrobně, musíme si na úvod vysvětlit trochu teorie:

  1. Je rozdíl mezi mateřskou a rodičovskou dovolenou. V době mateřské dovolené (MD) pobírá žena tzv. peněžitou pomoc v mateřství (PPM). Jedná se o dávku nemocenského pojištění. Na MD navazuje rodičovská dovolená, kterou rodičům poskytuje zaměstnavatel. Rodičovský příspěvek je dávkou od státu. Rodičovská dovolená trvá do věku tří let dítěte, ale rodičovský příspěvek lze čerpat až do 4 let věku dítěte.

  2. Mateřská z podnikání, nebo ze zaměstnání? Pokud žena, která podniká a platila nemocenské pojištění jako podnikatelka, odejde na MD a pobírá PPM z tohoto pojištění, nemůže během pobírání PPM osobně podnikat. Chod podnikání může zajistit pomocí spolupracující osoby či zaměstnanců. Žena, která je na mateřské dovolené u zaměstnavatele, může s podnikáním začít bez omezení.

  3. Na rodičovské dovolené nebo pokud pobíráte rodičovský příspěvek, můžete podnikat bez omezení. Podnikání je bráno jako vedlejší činnost.

Podnikání na mateřské dovolené se považuje za vedlejší činnost

Zdravotní a sociální pojištění platíte ve výši podle zisku. V prvním roce podnikání navíc neplatíte zálohy za sociální a zdravotní pojištění. Vše doplatíte až podáte daňové přiznání a přehled zdravotního a sociálního pojištění. V dalších letech platíte zálohy podle toho, jaký jste měli minulý zisk. Sociální pojištění se ziskem pod rozhodnou hranici (pro rok 2021 zisk 85 058 Kč) platit nemusíte vůbec. Při hlavní činnosti byste zaplatili povinné odvody na pojištění v minimální výši vždy, bez ohledu na to, jaký máte zisk.

Můžete začít dělat to, co vás skutečně baví

Ne vždy je to jen o penězích. Možnost realizovat se v tom, co vás skutečně baví, věnovat se tomu, co vás naplňuje a v čem jste opravdu dobří. To jsou pro mnohé ty skutečné důvody, proč se rozhodnou podnikat. A pokud budete mít štěstí a půjdete si tvrdě za svým snem, můžete se jednou živit tím, co vás opravdu baví.

Nejste odkázaní na pomoc ostatních

Finanční motivace může být velmi silným hnacím motorem, proč začít podnikat. Jste to pouze a jen vy, kdo si určuje cenu za své služby, a více než kdy jindy platí, že čím lepší a vyšší výkon, tím lepší finanční výsledky. Takže i když budou začátky těžké a bude chvíli trvat, než se propracujete k vyšším výdělkům, stojí to za to úsilí. Navíc i malý přivýdělek vám dopomůže k finanční samostatnosti a k tomu, že nebudete odkázána čistě na pomoc státu či druhých.

Každý musí občas „vypnout“

Přechod ze zaměstnání na mateřskou dovolenou představuje pro ženu obrovskou změnu. Ze dne na den se vaší jedinou pracovní náplní a aktivitou stává váš potomek. Váš pracovní den začíná ráno a končí večer. Vlastně ani slovo končí není tak úplně na místě. A jestli se něco dá nazvat rutinou, tak je to právě péče o malé dítě. A proto je tak osvobozující utéct alespoň na pár desítek minut každý den od těchto aktivit a věnovat se něčemu, co vás přiměje změnit myšlenky a soustředit se na něco jiného.  

Iva Grácová

Iva vystudovala obor Národní hospodářství na ekonomické fakultě Vysoké školy báňské – Technické univerzitě v Ostravě. Ve světě bankovnictví a financí se aktivně pohybuje již od roku 2007. Cenné pracovní zkušenosti získala díky svému dlouholetému působení v Citigroup Inc., kde pracovala jako specialista a poradce privátního a investičního bankovnictví. V současné době se věnuje psaní článků a komentářů na aktuální ekonomické dění, spolupracuje jako copywriter převážně s finančními společnostmi a pravidelně svými články přispívá například na finančním portálu Bezvamoney.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Čt   8:00  Pronájem bytu neplatičům. Jak vystěhovat nájemníky Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Od roku 2025 nepůjde požádat o přídavek na dítě Petr Holub (MojeNebankovka)
Út   9:25  Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu Tomáš Kadeřábek (Swiss Life Select)
Út   9:10  Dva miliony na důchod Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)

Přečtěte si také:

25.02.20205 nejčastějších lží o podnikání na mateřské Orange Academy (Orange Academy)
19.01.20205 nejčastějších lží o podnikání na mateřské dovolené Orange Academy (Orange Academy)
03.09.20193 tipy, jak si přivydělat na mateřské dovolené VIDEO Orange Academy (Orange Academy)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688