Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Kryptoměny  |  26.06.2021 13:32:33

Kolik elektřiny spotřebuje Bitcoin? Letos energeticky vůbec nejnáročnější, produkce ČEZ zdaleka nestačí

Nejznámější kryptoměna bitcoin jak známo „spotřebuje“ výrazné množství elektřiny.  V posledních týdnech divoký kurzový vývoj bitcoinu přinesl dokonce historický rekord jeho energetické náročnosti. Nicméně i tak se v tomto ohledu stále zdaleka ani nevyrovnal například globálnímu bankovního systému.

Analýzou energetické náročnosti bitcoinu se dlouhodobě zabývá Cambridgeská univerzita, která pro tento účel vytvořila Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index (CBECI). Tento index dokonce v reálném čase poskytuje odhad celkové spotřeby celé „sítě“ bitcoinu. Model vychází z různých typů dostupného těžebního hardwaru, který původně v roce 2017 vyvinul Marc Bevand.

Cambridgeská univerzita zkrátka bere v úvahu odhadované absolutní minimum výdajů na elektřinu, na základě předpokladu, že by všichni těžaři používali energeticky nejúčinnější zařízení dostupné na trhu. Odhad horní hranice udává naopak absolutní maximum celkových výdajů na elektřinu na základě nejhoršího předpokladu, že všichni těžaři vždy používají nejméně energeticky účinný hardware dostupný na trhu, dokud je provoz zařízení z hlediska elektřiny stále ziskový. Výsledný odhad spotřeby pak vychází z předpokladu, že těžaři používají koš ziskového hardwaru, nikoliv jediný model.

 

Zdroj: cbeci.org

Odhadovanou anualizovaná roční spotřeba je pak udávána v návaznosti na sedmidenní klouzavý průměr, aby tato výstupní hodnota byla méně závislá na krátkodobých pohybech hashrate (výkonech těžby grafických karet). Jak plyne z výše uvedeného přehledu navázaného na průměrnou globální cenu elektřiny 5centů/kWh, by dle spotřeby v posledním týdnu bitcoin za celý rok spotřeboval přes 74 TWh elektřiny. Pro srovnání celá energetická skupina ČEZ, tedy včetně jejich zahraničních aktivit, v loňském roce vyrobila necelých 61 TWh elektrické energie.

Letos bitcoin energeticky nejnáročnější

Energetická náročnost bitcoinu se začala zvedat především v průběhu roku 2017. Letošní globální eskalace povědomí/zájmu o bitcoin znamenala na jaře nové maximum. Absolutní odhadovaný vrchol lze nalézt 13. května, kdy v návaznosti na dění v síti bitcoinu v předcházejících 7 dnech šlo anualizovanou, tedy roční spotřebu, odhadovat na téměř 144 TWh elektrické energie. Horní pásmo teoretické spotřeby tehdy Cambridgeská univerzita odhadla dokonce na zhruba 510 TWh! Minimálně činila zhruba 46,5 TWh.

Vývoj energetické náročnosti bitcoinu za posledních 7 let

Zdroj: cbeci.org

Pro porovnání energetické náročnosti bitcoinu možno zmínit celý globální bankovní systém. Oproti nejznámější kryptoměně systém retailového a komerčního bankovnictví vyžaduje více vrstev vypořádání. Ze systému lze, resp. vlastně spíše příliš nelze získat data, z kterých by šlo spotřebu určovat. Nicméně dle Galaxy Digital v návaznosti na odhady spotřeby energie v bankovních datových centrech, bankovních pobočkách, bankomatech a datových centrech se celková roční spotřeba energie bankovního systému odhaduje na necelých 264 TWh. V těchto dnech je tak v porovnání anualizovaná náročnost bitcoinu sotva třetinová, když je vůbec nejnižší v tomto roce, resp. na úrovních odhadovaných naposledy loni v listopadu.

Zájem o bitcoinČíny

Jak šlo vypozorovat také v posledních dnech, výrazný vliv na cenu bitcoinu mají zprávy z Číny. A to především v kontextu různých regulací. Čína totiž hraje prim z hlediska celkového zmiňovaného hashrate. Možná místní vládní omezení či situace na energetickém trhu, závislá také na výkonnosti tamních obnovitelných zdrojů v různých ročních obdobích, tedy logicky může ovlivňovat cenu bitcoinu.

Cambridgeská univerzita na základě dostupných dat sleduje globální výkon grafických karet od roku 2019. V posledních čtvrtletích z nich lze sice vyčíst snižující se podíl Číny, nicméně stále dle posledních dat za 4. čtvrtletí loňského roku zůstal téměř dvoutřetinový.

Bitcoin Mining Map (v průměru za celý rok 2020)

Zdroj: cbeci.org

K aktuálnímu kurzovému vývoji bitcoinu možno zmínit po jeho nádechu opětovné jižní směrování, resp. volatilitu. Zatímco ve čtvrtek se obchodoval i zpět nad hranicí 35 tis. USD, dnes se ocitl i pod 30 200 USD. Aktuálně po sobotním poledni bojuje u hranice 31,5 tis. USD.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688