plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  25.06.2021 00:00:00

Trať z Hlavního nádraží do Koterova prochází modernizací, město Plzeň staví lávku přes železnici

Trať z Hlavního nádraží do Koterova prochází modernizací, město staví lávku přes železnici

Rozsáhlá modernizace plzeňského železničního uzlu pokročila do další fáze. Díky investici vyšší než dvě miliardy korun se zrychlí a zkapacitní téměř čtyřkilometrový úsek mezi lobezskou částí Hlavního nádraží a stanicí v Koterově. Stavba je předposlední akcí ze šesti staveb modernizace železničního uzlu Plzeň. Modernizace ovšem přinese od 2. července přes měsíc trvající výluku. Unikátní na této stavbě je také koordinace celé akce s Ředitelstvím silnic a dálnic České republiky (ŘSD), které bude mít pod tratí připravené stěny pro tunel pro křížení trati a budoucí silnice I/20 v Sušické ulici, kde je v činnosti unikátní vrtná souprava a budují se jedny z nejmohutnějších milánských stěn v České republice. Náklady jsou 870 milionů korun. Město Plzeň zároveň buduje více než dvousetmetrovou ocelovou lávku v Koterově pro chodce a cyklisty, která překlene jak železnici, tak čtyřproudou silnici U Seřadiště. Vše má být hotové na začátku roku 2023.

Modernizace u Koterova (foto: A. Jarošová)

Modernizace u Koterova (foto: A. Jarošová)

Modernizace Lobzy – Koterov

Modernizace úseku z Hlavního nádraží do Koterova, která navazuje na již dokončenou rekonstrukci kolejiště ve stanici Plzeň Hlavní nádraží, po dokončení umožní zvýšení traťové rychlosti ze současných 100 na 120 km/h. Přestavbou projde nejen navazující úsek směrem na České Budějovice, ale také stanice Plzeň-Koterov. Vybuduje se nová železniční zastávka Plzeň-Slovany, která nabídne lepší návaznost na linky městské hromadné dopravy a regionální autobusy. Vzniknou zde dvě nástupiště s délkou 120 metrů. Přístup k vlakům bude bezbariérový z Lobezské a Sušické ulice.

V Koterově dojde k odstranění tří stávajících nástupišť a následné změně konfigurace kolejiště, které budou tvořit dvě hlavní a dvě předjízdné koleje, u průmyslové zóny se zrekonstruují dopravní koleje a provede se příprava na budoucí dvoukolejné pokračování trati směrem na Starý Plzenec. Stanice Plzeň-Koterov se bude nově dálkově řídit z plzeňského Hlavního nádraží.

Výluka na železnici od 2. července 2021

V úseku Lobzy – Koterov je již nyní veden jednokolejný provoz. V pátek 2. července se železniční doprava zcela zastaví a začne výluka, která potrvá do 5. srpna. Náhradní autobusová doprava bude jezdit mezi plzeňským Hlavním nádražím a Starým Plzencem.

Stavba lávky v Koterově (foto: A. Jarošová)

Stavba lávky v Koterově (foto: A. Jarošová)

Nová lávka v Koterově

V ose ulice K Dráze město Plzeň buduje novou lávku pro pěší a cyklisty, která nahradí stávající čtyřkolejný přechod do ulice Na Lipce a bude dále pokračovat přes čtyřproudou silniční komunikaci U seřadiště. „Nosná konstrukce lávky je tvořena dvěma konstrukčními částmi. V první části se jedná o dvoupolovou zavěšenou lávku. V druhé je tvořena spojitou trámovou konstrukcí o sedmi polích. V obou částech je navržena mostovková část jako ocelová konstrukce komorového průřezu. Pylon u zavěšené lávky je navržen z ocelového uzavřeného průřezu, závěsy jsou ocelové tyče. V místě pylonu je navrženo přístupové schodiště na lávku z ulice U Seřadiště, které má nosnou konstrukci navrženou jako ocelovou komorovou,“ vysvětlil technický náměstek primátora Pavel Šindelář, do jehož gesce patří magistrátní odbor investic, který stavbu lávky zajišťuje, a doplnil, že lávka by měla být dokončena do konce září 2021.

Budování lávky v následujících týdnech přinese výrazné omezení silničního provozu. Kvůli montáži dílců lávky bude v místě od 20. července od večera do rána 23. července kompletně uzavřena silnice I/20 a stanoveny objízdné trasy pro městskou hromadnou dopravu. Další den tam budou stavbaři díly upevňovat a v noci z 24. a 25. července pak montovat a upínat lana, což si vyžádá další dvě krátké uzávěry. Další úplné uzávěry pro automobily budou nutné kvůli demolici železničního mostu z Bručné do Koterova. Od 15. do 19. července a 29. července nebude průjezdná silnice do Koterova.

Příprava tunelu budoucí silnice I/20

Součástí modernizace úseku je ve spolupráci s Ředitelstvím silnic a dálnic České republiky příprava zárodku tunelu pro křížení železniční trati a budoucí silnice I/20 tak, aby při vlastní silniční stavbě nebylo nutné zasahovat do konstrukce dráhy a nemusel být přerušen železniční provoz. Vrtná souprava již od března buduje piloty. Svislé stěny tunelu jsou realizovány technologií podzemních, tzv. milánských, stěn z monolitického železobetonu až do hloubky 21 metrů. Tunel pod tratí má být dlouhý zhruba 300 metrů. Práce budou probíhat nepřetržitě od pondělí do neděle od 7 do 22 hodin.

Zhotovitelem prací je Společnost MTS + CHT – Uzel Plzeň, 5. stavba, kterou tvoří firmy Metrostav a Chládek a Tintěra. Smluvní cena je 2,199 miliardy korun, z toho investice Správy železnic dosahuje 1,28 miliardy korun, město Plzeň se podílí částkou 50,6 milionu korun a ŘSD 869,28 milionu korun.

Modernizace železničního uzlu Plzeň už od roku 2011 stála zhruba osm miliard korun. „Zbývá ještě poslední stavba, která řeší prostor seřazovacího nádraží v Doubravce. Zpracovává se dokumentace pro územní rozhodnutí," uvedl Martin Kraus ze Správy železnic.

Text: Adriana Jarošová

Fotogalerie

Trať z Hlavního nádraží do Koterova prochází modernizací, město staví lávku přes železniciTrať z Hlavního nádraží do Koterova prochází modernizací, město staví lávku přes železniciTrať z Hlavního nádraží do Koterova prochází modernizací, město staví lávku přes železniciTrať z Hlavního nádraží do Koterova prochází modernizací, město staví lávku přes železniciTrať z Hlavního nádraží do Koterova prochází modernizací, město staví lávku přes železniciTrať z Hlavního nádraží do Koterova prochází modernizací, město staví lávku přes železniciTrať z Hlavního nádraží do Koterova prochází modernizací, město staví lávku přes železniciTrať z Hlavního nádraží do Koterova prochází modernizací, město staví lávku přes železniciTrať z Hlavního nádraží do Koterova prochází modernizací, město staví lávku přes železniciTrať z Hlavního nádraží do Koterova prochází modernizací, město staví lávku přes železniciTrať z Hlavního nádraží do Koterova prochází modernizací, město staví lávku přes železniciTrať z Hlavního nádraží do Koterova prochází modernizací, město staví lávku přes železniciTrať z Hlavního nádraží do Koterova prochází modernizací, město staví lávku přes železniciTrať z Hlavního nádraží do Koterova prochází modernizací, město staví lávku přes železniciTrať z Hlavního nádraží do Koterova prochází modernizací, město staví lávku přes železniciTrať z Hlavního nádraží do Koterova prochází modernizací, město staví lávku přes železniciTrať z Hlavního nádraží do Koterova prochází modernizací, město staví lávku přes železniciTrať z Hlavního nádraží do Koterova prochází modernizací, město staví lávku přes železniciTrať z Hlavního nádraží do Koterova prochází modernizací, město staví lávku přes železniciTrať z Hlavního nádraží do Koterova prochází modernizací, město staví lávku přes železnici

Zveřejněno: 25. 6. 2021, Martin Pecuch

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688