Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  25.06.2021 11:37:01

Akcie PHOTON ENERGY padají, firma upsala s výrazným diskontem jen 5 mil. akcií

Solární společnost PHOTON ENERGY oznámila výsledy sekundární nabídky akcií, která se evidentně u institucionálních investorů přílišného zájmu nedočkala. Z nabízených až 11,7 mil. akcií nakonec k investorům míří sotva jen polovina. Navíc s výrazným diskontem. Oproti ceně na burze z minulého týdne o téměř polovinu levněji.

Minulou středu společnost PHOTON ENERGY oznámila sekundární nabídku akcií, když prostřednictvím book-buildingu obchodníka Ipopema Securities začala nabízet až 11,7 mil. svých akcií, tedy možnou téměř pětinu kapitálu. Nabízených až 7 mil. akcií pocházelo přímo od společnosti, zbytek od stávajících majoritních akcionářů, tedy zakladatelů.

Dnes oznámený výsledek ukázal prodej jen 5 mil. akcií a to za kurz 7 PLN (cca 39,50 ). Stávající akcionáři žádné akcie neprodali, hrubý výtěžek 35 mil. PLN, resp. 7,7 mil. EUR tak zamíří do společnosti. V tomto měsíci prezentovaná strategie rozvoje do roku 2024 tak ale evidentně může mít k dispozici méně prostředků na profinancování.

Georg Hotar, generální ředitel skupiny Photon Energy Group k výsledku prodeje akcií nicméně uvedl: „Toto umístění akcií naší společnosti je pro skupinu Photon Energy Group důležitým milníkem a vzhledem k náročnému prostředí pro získávání finančních prostředků jsme s výsledky spokojeni. Díky nově získanému kapitálu jsme dosáhli významného kroku k financování naší nedávno oznámené růstové strategie, která se zaměřuje na rozšiřování naší základny aktiv pro výrobu čisté elektřiny a budování opakujících se zdrojů příjmů z našeho plně integrovaného obchodního modelu. Jsme velmi potěšeni, že můžeme mezi akcionáři přivítat polské a mezinárodní investory, kteří se zúčastnili nabídky a vyjádřili důvěru v naši růstovou strategii.“

Připomenout lze, že do roku 2024 hodlá společnost rozšířit své vlastní portfolio fotovoltaických elektráren ze současných 74,7 MW na nejméně 600 MW instalovaného výkonu v provozu. či rozšířit portfolio v oblasti provozu a údržby (O&M) na 1,0 GW oproti současnému celkovému výkonu 300 MW. V návaznosti by EBITDA oproti roku 2020 měla v roce 2024 být pětinásobná.

Zmiňovaný prodej 5 mil. akcií tvoří přes 8 % kapitálu firmy, resp. free float se tak po vypořádání transakce (plánováno na úterý 29.6.) rozšíří ze současných 14,36 % na 22,69 %.


Zdroj: PHOTON ENERGY 

Další valná hromada na obzoru

PHOTON ENERGY oznámila také konání další valné hromady. Tentokrát mimořádné, když prakticky jediným bodem bude schválení nového znění stanov společnosti. Změna se má týkat především možného omezení či vyloučení přednostního předkupního práva na vydávané akcie. Setkání akcionářů se bude konat tradičně v Amsterdamu a to ve čtvrtek 5. srpna. Připomenout lze, že poslední červnové valné hromady se zúčastnili pouze hlavní dva majoritní akcionáři.

Reakce na firemní zprávy je dnes drtivá. Ve Varšavě se titul před polednem obchoduje za 8,20 PLN (cca 46 ), na pražské burze pak za 55 . Tedy oproti čtvrtku o více než pětinu méně. Akcie PHOTON ENERGY se tak z indexu PX rázem stávají letos výkonnostně nejhorším titulem. Od počátku roku ztrácí přes 31 %. Kurzově se vlastně vrací o rok zpět.

PHOTON ENERGY - Graf ceny akcie cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688