Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Okénko investora  |  25.06.2021 10:26:55

Kryptotáta – proč vyplácet kapesné v Bitcoinech

Stejně jako asi většina rodičů i já přemýšlím nad tím, jak nejlépe připravit své děti na současnou dobu a na svět, do kterého přichází. Nejsem žádný katastrofista a nemám pocit, že by současná doba nebyla pro naše děti vhodná. Ani nemám pocit, že jsme se jako děti měli lépe, protože jsme místo mobilních telefonů používali kouřové signály a jako sociální síť sloužily naše spolužačky nebo tetky ve vesnici, které vždy roznesly vše, co se dozvěděly, a většinou si k tomu přidaly i něco svého. Prostě je to dnes jiné a až budou mé děti vychovávat svoje děti, bude to zase jiné. Je třeba netrvat fixně na starých zavedených pořádcích a být otevřený změnám a příležitostem, které současná doba nabízí.

Tata banka

Už v minulosti jsem psal o naší domácí “Tata bance“, ve které si mé děti mohou ukládat kapesné za měsíční úrok 3 % a učit se tak hospodařit s penězi.

Co “Tata banka” dětem přináší?

  • Seznamují se s kouzlem složeného úročení, protože rychle zjistily, že peníze jim vydělávají i úroky z úroků.
  • Zajímají se o to, jestli takové úroky dostanou i běžně v bance, a také je zajímá, proč tomu tak není a jaké jsou alternativy.
  • Učí se pracovat s digitálními penězi. Své kapesné nedostávají v hotovosti, ale pouze jim částku připíši na jejich “účet”.
  • Musí se rozhodovat, kolik budou na daný měsíc potřebovat peněz, a podle toho si naplánovat výběr prostředků.

Tata banka” je ale jen jeden z mnoha způsobů, které učím naše klienty využívat při vzdělávání jejich dětí a budoucích dědiců jejich (často obrovského) majetku. Dalším zajímavým nástrojem u starších dětí mohou být kryptoměny. Nebojte se, nestal se ze mě kryptonadšenec, který je přesvědčen o konci světa. Stále mám pocit, že jsou kryptoměny pouze zajímavou alternativou, jak jsme o tom mluvili s expertem na kryptoměny Petrem Kulhánkem v tomto díle Investičního podcastu: Cesta rentiéra. Podle mě ale mají několik zajímavých vlastností, které využívám při finančním vzdělávání dětí svých i dětí našich klientů.

Kapesné v Bitcoinech

Kryptoměny mají několik základních parametrů, které nahrávají jejich využití ke vzdělávacím účelům.

Dítě nemusí mít žádný účet

Pro jejich držení nemusí mít dítě vlastní účet, stačí, když má elektronickou peněženku – v mobilu nebo v USB trezoru. Díky tomu nemusíte řešit složité otevírání dětského účtu vámi jako zákonným zástupcem apod. Prostě jen stáhnete dítěti peněženku do mobilu a je to.

Nákup kryptoměn řeším tak, že si je sám koupím na svou peněženku. Jednoduše to můžete udělat například na české směnárně Simplecoin. Vše je v češtině a vyzná se v ní i začátečník. Prostě na směnárnu pošlete peníze ze svého účtu a vyberete si kryptoměnu, kterou za ně chcete nakoupit.

Poté, co si nakoupíte své první Bitcoiny (nebo spíše první setiny a tisíciny Bitcoinů), doporučuji je převést ze směnárny do své vlastní peněženky v mobilu. Z ní už jen přepošlete Bitcoiny na peněženku svého dítěte. Já používám peněženku Coinomi, ale vybrat můžete i jakoukoliv jinou, která vám bude vyhovovat. Pobavil mne výraz mého syna, když měl během chvilky platbu připsanou ve své peněžence. Popravdě řečeno, i mě ta rychlost překvapila.

Proč používám Bitcoin?

Bitcoin používám, protože ho děti většinou znají a hlavně je natolik rozšířený, že si za něj můžete nakoupit například zboží na Alza.cz. Takže dáte dětem do ruky něco, co má i reálnou směnnou hodnotu, a to je pro další fáze výuky vaší ratolesti velmi důležité.

Co se díky kryptoměnám děti naučí?

Velkou výhodou kryptoměn je velká kolísavost jejich ceny. To je přesně to, co chcete, aby si dítě mohlo prožít a v praxi vyzkoušet. V dětství to totiž nebolí a zkušenost s tím, že vaše peníze během několika dní ztratí desítky procent ze své hodnoty anebo naopak desítky procent získají, je prostě nepřenositelná a je třeba si ji prožít. Samozřejmě, že je třeba se připravit, že tyto poklesy nebo růsty budou u dětí vyvolávat řadu otázek, na které musíte být schopni dětem odpovídat. Nemusíte všechny odpovědi znát, ale musíte mít čas a chuť společně s nimi odpovědi na tyto otázky hledat – Google a Youtube je váš přítel, všechny odpovědi na nich najdete.

A to je přesně to, co chcete způsobit. Vaše děti se začnou více zajímat o svět financí a investic a jako bonus máte s vašimi dětmi najednou společné téma, o kterém ani jeden moc nevíte a snažíte se ho společným čtením a sledováním videí pochopit.

Můj syn se začal ptát:

  • Proč cena tolik klesá?
  • Když cena klesá, protože lidé hodně prodávají, tak proč to prodávají?
  • Nevyplatilo by se mi to koupit ve chvíli, kdy lidi hodně prodávají a cena klesá?
  • Jak vlastně fungují peníze a jak se liší od kryptoměn?
  • Mohu si za Bitcoiny něco koupit? Jak to udělám?
  • Kolik peněz bych měl mít v Bitcoinech a kolik v normálních penězích?

Nepřežeňte to

Buďte rozumní. Použití kryptoměny je v tomto případě hlavně nástrojem, jak dát dítěti na vlastní kůži okusit, co je to volatilita investice, a pochopit, že pokud chce větší výnos, musí podstoupit větší riziko. Kryptoměny jsou samozřejmě stále extrémně rizikovým nástrojem, ve kterém byste sami neměli mít více než 10 % svých investic. Proto i svého syna učím, že v nich nemá mít více než 10 % svých úspor. V “Tata bance” má našetřeno 10 000 Kč, takže do kryptoměn jsme dali jen 1 000 Kč.

Nezačínejte příliš brzy. Mému synovi je 12 let. Přijde mi to jako přiměřený věk, kdy začít, aby dokázal celkovou myšlenku pochopit. U mé 8leté dcery zatím používáme pouze “Tata banku”. Na kryptoměny má rozhodně dost času. Pokud by dnes zjistila, že Alza bere i Bitcoiny, asi by stejně vše utratila za L.O.L. panenky.  😂.

Pokud máte v kryptoměně pár tisíc, můžete klidně bez obav používat i elektronickou peněženku přímo v mobilu. Účel těchto peněz je hlavně výukový a pokud byste o telefon přišli, bude vás asi více trápit ztráta přístroje než kryptoměny v něm. Rozhodnete-li se mít v kryptoměnách vyšší sumu peněz, určitě zvažte, jak takový majetek zabezpečit, ale to je již nad rámec tohoto článku.

Závěrem

Můj syn je ve škole rozhodně prvním dítětem, kterému jeho bláznivý “kryptootec” vyplácí část kapesného v Bitcoinech, a i díky tomu je jedním z těch dětí, kteří se zajímají, jak peníze a jejich alternativy fungují. A o to mi šlo především.

Sám mám v kryptoměnách pouze malý zlomek svých investic (1-2 %). Držím je hlavně proto, abych lépe pochopil tuto oblast a mohl jsem našim investorům pomáhat lépe se v ní orientovat.

Tímto článkem jsem chtěl pouze ukázat kryptoměny jako nástroj pro vzdělávání našich dětí a v žádném případě nemá být doporučením, abyste sami propadli bitcoinové horečce a přesouvali do nich svůj majetek. Na to ještě kryptoměny nejsou připravené a nepatří do nich víc, než kolik jste ochotní ztratit – například ne více než 5 % z vašeho majetku (max. 10 % u kryptonadšenců). Podle mne se dlouhodobý budoucí nebo současný rentiér bez kryptoměn pohodlně obejde. Do portfolia bych je zařazoval pouze v případě, že po nich skutečně toužíte – je to podobná alternativní investice jako třeba umění nebo sbírky. Investujte do nich pouze tehdy, pokud jim rozumíte, a pouze tolik, o kolik můžete bez obav přijít.

 

 

Jiří Cimpel, EFP

Jiří Cimpel je privátním investičním poradce a majitelem společnosti Cimpel & partneři. Ve financích působí již od roku 2002 a díky tomu se svými klienty mohl prožít růsty a krize za dvě poslední dekády. Tyto zkušenosti využívá denně při práci s novými klienty. Je držitelem prestižních evropských titulů EFA (Europien Financial Advisor) a EFP (Europien Financial Planner). Také je aktivním zvoleným členem výkonné rady AFPČR (Asociace finančních poradců ČR), která spojuje honorované finanční poradce v ČR. Posledních 5 let se věnuje, se svou rodinnou firmou Cimpel & partneři, privátnímu investičnímu poradenství a wealth managementu.

Cimpel & partneři

Cimpel & partneři je rodinná poradenská firma, specializující se na investiční poradenství a wealth management pro současné i budoucí rentiéry. Jsou průkopníky a propagátory honorovaného modelu investičního poradenství, který do ČR přináší z Velké Británie a USA. Díky honorovanému (bezproviznímu) modelu spolupráce a jejich orientaci na odměnu ze zisku investic, pracují nejčastěji pro zkušené investory - současné nebo bývalé majitele firem, podnikatele, lékaře, manažery a speciality z řad IT. Jejich specializací jsou burzovní investice prostřednictvím burzovně obchodovaných fondů (ETF), privátní investice do nemovitostí a jsou předními českými experty na oblast dědického plánování.

Pokud hledáte cestu, jak efektivně zhodnocovat své peníze, můžete si zdarma stáhnout jejich knihu Rentiérské minimum. Díky ní se naučíte spravovat své investice tak, jak to dělají největší světoví správci, jako je Nobelova nadace, se strategiemi, které nesou pravidelný a stabilní zhodnocení.

Více na https://cimpel.cz/.

20.07. 14:52  Kryptotáta ?!?!?! (Standa)
13.07. 18:34  To je priklad pro vsechny (Karlík)
09.07. 21:50  Já jdu na své potomstvo nemoderně. :) (Merkaptan)
09.07. 17:22  Je mi z tebe smutno. A to hodně. (Eliška Přemyslovna)
09.07. 17:10  Je mi z tebe smutno. A to hodně. (Dežo Bangladežo)

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Čt   9:26  Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje? Mgr. Timur Barotov (BHS)
17.04.2024  Válečný scénář: Bude benzín za 45 Kč? Petr Lajsek (Purple Trading)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688