Patria (Patria Finance)
Investice  |  24.06.2021 13:27:49

Co udělají zelené investice s ekonomikou? Záleží na chování úspor, říká Artus z Natixis

Podle odhadů budou muset investice do přechodu na jiný systém získávání a využívání energií dosahovat 2 – 3 % HDP. Ve své nové analýze to tvrdí hlavní ekonom francouzské investiční banky Natixis Patrick Artus a ptá se, jaký by takové investice vlastně měly dopad na ekonomickou aktivitu a produkt.

Ekonom tvrdí, že v principu existují dvě možnosti. V té první dodatečné investice do zelených energií a souvisejících oblastí vytlačí jiné investice kvůli tomu, že nebude dostatek úspor, které by financovaly všechny investiční potřeby. Pak by záleželo na tom, zda budou zelené investice více či méně produktivní ve srovnání s těmi, které by byly provedeny na jejich místě.

Druhá možnost je taková, že zelené investice nepovedou ke snížení investic ostatních. Celkově tak dojde k rozšíření kapitálové zásoby, produkčního potenciálu celé ekonomiky a potenciálního růstu. Co je hlavní faktor, který rozhodne mezi uvedenými možnostmi?

Podle Artuse bude klíčové, jak zareagují střadatelé a úspory na rostoucí reálné sazby. Na jejich růst by totiž tlačila právě větší potřeba kapitálu na straně zelených investic. Pokud by ale po počátečním mírném zvýšení sazeb došlo k prudkému růstu úspor, omezilo by to další pohyb sazeb a bylo by dost kapitálu pro financování všech investičních projektů.

Jinak řečeno, kdyby byla citlivost úspor na sazby vysoká, nastala by tato možnost. Kdyby naopak byla citlivost úspor na sazby nízká, počáteční růst sazeb by nevyvolal velkou změnu na straně úspor a zelené investice by tak vytlačovaly z trhu investice ostatní. K tomu Artus dodává, že přechod na nový energetický model je kapitálově náročný a hovoříme tedy o významném efektu.

Co Artus tvrdí ohledně samotné citlivosti investic na změny sazeb? Ekonom poukazuje na to, že doposud docházelo k růstu globálních úspor i přesto, že globální sazby mířily dolů. Což podle něj naznačuje, že úspory mají spíše malou citlivost na sazby. To by samo o sobě ukazovalo na scénář vytlačování ostatních investic těmi zelenými. První z následujících dvou grafů ukazuje vývoj míry úspor ve světové ekonomice, druhý reálné výnosy u desetiletých vládních obligací:
1
Zdroj: Natixis


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688