Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Komodity  |  24.06.2021 10:18:41

Benzín a nafta zrychlují tempo svého zdražování. A bude hůře, cena ropy totiž včera vylétla nejvýše do října 2018

Benzin i nafta Česku v uplynulém týdnu zrychlily v tempu svého zdražování. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic v Česku prodává v průměru za 32,54 koruny, před týdnem byl o šestnáct haléřů levnější. Průměrná cena nafty činí 30,51 koruny za litr, o devatenáct haléřů více než před týdnem. Podle údajů společnosti CCS, která ceny sleduje, je benzin nejdražší od začátku října 2019, nafta pak od poloviny loňského března. Nafta však zdražuje mírněji zejména kvůli letošnímu snížení spotřební daně z ní.      

Pohonné hmoty v ČR v příštím týdnu dále zdraží, v rozsahu kolem třiceti haléřů na litr. Cena ropy na světových trzích totiž nadále roste. Včera se barel ropy Brent prodával až za více než 76 dolarů za barel, tedy za nejvyšší cenu od 31. října 2018. V červnu Brent zdražil o skoro deset procent. Cenu ropy žene vzhůru sílící poptávka po palivech související s post-pandemickým ekonomickým zotavováním.   

Při růstu ceny nad 80 dolarů za barel by se benzín v ČR prodával za zhruba 33 korun za litr, vyjdeme-li z předpokladu, že kurs koruny k dolaru zůstane poměrně stabilizovaný. Nafta by se v takovém případě prodávala za zhruba 31 korun za litr. K těmto cenovým úrovním tedy cena pohonných hmot o prázdninách vystoupá.  

Koruna vůči dolaru v posledním týdnu oslabila, v důsledku více jestřábí rétoriky americké centrální banky, avšak toto oslabení je podle všeho jen přechodného rázu. Koruně ve zpevňování pomáhá včerejší zvýšení základní úrokové sazby v podání České národní banky

Centrální banka USA minulý týden signalizovala, že zahájí debatu o započetí utlumování své současné extrémně expanzivní měnové politiky a také dvě zamýšlená zvýšení své základní úrokové sazby v časovém horizontu před koncem roku 2023

Příští týden, 1. července, bude kartel OPEC a další tradiční těžaři v čele s Ruskem jednat o objemu těžby od letošního srpna dále. Saúdská Arábie naznačuje, že úkolem kartelu je kromě jiného také tlumit nepřípadné inflační tlaky. Na druhou stranu ovšem dodává, že není jasné, zda současný citelný růst cen ropy odráží fundamentální inflační tlaky, nebo spíše jen přehnaně optimistická očekává stran post-pandemického zotavování globální ekonomiky. Trh zatím nevěří, že v důsledku jednání kartelu a jeho spojenců dojde k citelnějšímu navýšení těžby.

Pohonné hmoty budou v nadcházejících sedmi dnech zdražovat i v dalších evropských zemích. Nyní v červnu je benzín levnější než v ČR tradičně v Bulharsku, Rumunsku a v Polsku, ale také ve Slovinsku a v Maďarsku. Cenově srovnatelný je v Rakousku. Na Slovensku, v Chorvatsku či v Německu nebo v Itálii je dražší. Nafta vyjde řidiče levněji v Rumunsku a v Bulharsku. V Polsku, v Rakousku a na Slovensku je její cena srovnatelná. Ve Slovinsku, v Chorvatsku, v Německu či Itálii je pak dražší.    

Lukáš Kovanda, Ph.D. 
Národní ekonomická rada vlády (NERV) 
Hlavní ekonom, Trinity Bank 

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688