Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  23.06.2021 23:39:10

Po čínském zátahu na těžaře se kryptoměny prudce propadly, což přispělo k vytvoření kříže smrti

 

Po víkendovém zátahu na čínské těžaře zažila největší kryptoměna bitcoin strmý propad až pod hranici 30.000 USD/BTC. Svůj propad zastavila na hladině 29.000 USD/BTC a v průběhu středy již dokázala nemalé ztráty revidovat, když se obchodovala v okolí hladiny 34.000 USD/BTC. S touto největší a nejstarší kryptoměnou se svezly také ostatní kryptoměny. Celý kryptoměnový trh tak v této divoké seanci ztratil na hodnotě takřka 300 miliard dolarů, což je v přepočtu zhruba 6,4 bilionu korun.

To, že k této situaci může dojít, signalizoval tzv. Death cross (kříž smrti). Který se již několik dní k bodu zkřížení blížil a definitivně jej dosáhnul v pondělí 21. června. O co přesně se však jedná? Kříž smrti tvoří křivky v cenových grafech. Znázorňují rychlý posun cen ve srovnání s dlouhodobým vývojem. Když křivka grafu 50denního průměru protne křivku 200denního klouzavého průměru směrem seshora dolů, vytvoří kříž smrti, který může sloužit jako ukazatel budoucího pohybu ceny. Zpravidla potvrzuje medvědí období pro dané aktivum. 

Death cross | zdroj Tradingview

Důvodů k vytvoření kříže smrti byste našli hned několik. Těmi hlavními však jsou zostřený boj Číny proti celému kryptoměnovému sektoru a také citlivost na různé novinové titulky, přičemž nejcitlivější jsou reakce na komentáře Elona Muska. Bez ohledu na možnou příčinu poklesu, mohl svou částečnou roli v povíkendové seanci sehrát i blížící se vytvoření samotného smrtícího kříže, což některé investory přimělo pod tlakem větší nervozity k odprodeji svých mincí. Jiní naopak viděli příležitost k nákupu za výhodnější cenu, což zřejmě zabránilo většímu poklesu.

Kříže smrti se ukázaly jako dobrý pomocník při analýze tržního vývoje cen. Je důležité podotknout, že kříž smrti nepředpovídá vývoj, nýbrž odráží (zobrazuje) předešlý vývoj. Přesto, přibližování se hladin 50denního průměru ceny k hladině 200denního klouzavého průměru ceny daného aktiva, je jasným signálem, že se blíží cenový propad. Kříže smrti již v minulosti signalizovaly medvědí chování na trzích. Stačí vzpomenout na roky 1929, 1938, 1974 a 2008. Všechno to jsou roky, kdy svět postihla významná ekonomická krize, a kdy na daných aktivech došlo k vytvoření smrtícího kříže. 

Několik křížů smrti ve své krátké minulosti má také bitcoin. Připomeňme rok 2011, když po kříži smrti ztratila tato kryptoměna v průběhu 180 dní až 59 % z původního kurzu. Následovaly roky 2014; 2018 a 2019, kdy se kurz propadnul o 63 % v roce 14; o 55 % v roce 18, potažmo o 29 % v roce 19. Ze všech těchto propadů se bitcoin vzpamatoval a vždy dokázal ztracené pozice smazat. 

Opakem kříže smrti (Death cross) je tzv. Zlatý kříž (Golden cross). I v tomto případě se jedná o protnutí krátkodobého průměru s hlavním dlouhodobým průměrem. Rozdíl oproti kříži smrti je však v tom, že křivka krátkodobého 50denního klouzavého průměru kříží 200denní klouzavý průměr zespod směrem nahoru. Zjednodušeně řečeno cena v krátkodobém horizontu roste rychleji než cena v průměrném dlouhodobém horizontu. Analytici pak zlatý kříž interpretují jako signál definitivního obratu trhu směrem k vyšším cenám a nezřídka značí býčí trend.

Své zlaté kříže si bitcoin také prožil. Ten první v roce 2014, kdy si v rozmezí 90 dnů připsal růst svého kurzu o 83 %. Druhý zlatý kříž se posléze vytvořil v roce 2020. V tomto období pak kurz bitcoinu vzrostl v průběhu 50 dní o 66 %. 

Golden cross vs. Death cross | zdroj venturefounder

Společnost zabývající se business intelligence, Microstrategy, v pondělí na Twitteru ohlásila nákup 13.005 BTC za 489 milionů dolarů. To v přepočtu znamená, že za jeden bitcoin utratila zhruba 37.600 dolarů. Společnost tak nyní vlastní přes 100 tis. BTC. Přesto, že z dlouhodobého hlediska se zřejmě jedná o prozíravou akvizici, jízlivé komentáře na Twitteru na sebe nenechaly dlouho čekat. Za všechny lze jmenovat komentář Petera Schiffa, který uvedl:

„To je docela medvědí, že jste už všechny BTC koupili a cena i tak klesá.“

Dnes již víme, že kdyby společnost Microstrategy pozdržela svou akvizici o několik dní, mohla za stejný objem BTC utratit jen něco málo přes 377 milionů dolarů (cca 7,92 bilionu korun). Ušetřila by tak více než 110 mil. dolarů. Přesto všechno patří společnost Microstrategy se svými celkovými 105 085 BTC k jedněm z největších hodlerům na trhu s touto kryptoměnou.

I na tomto příkladu lze demonstrovat, že se také v budoucnu vyplatí nadále sledovat krátkodobé a dlouhodobé klouzavé průměry a jejich vzájemné přibližování se, či oddalování se. Kříž smrti, nebo Zlatý kříž mohou leccos naznačit. 



Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Po 10:42  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)
04.04.2024  Objem obchodů s kryptem stoupl o třetinu na 1,1 miliardy Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688