Libor Stoklásek (Imperial Finance)
Investice  |  23.06.2021 22:00:48

Closing Bell (23. 6. 2021) – Nasdaq prolomil historická maxima, na českém trhu ČNB zvedá sazby

Přestože středeční obchodní seanci odstartovaly zámořské akciové trhy silným růstem po úterním vystoupení předsedy americké centrální banky Jerome Powella, své vysoké zisky v průběhu dne neudržely a zakončily smíšeně. Dařilo se zejména energetickým titulům a sektoru základních materiálů. Nejširší americký index S&P 500 připsal +0,06 %, průmyslový DJIA zakončil na červené nule se ztrátou 0,10 % a technologický Nasdaq uzavřel s 0,11% ziskem. Mírný růst výnosů dluhopisového trhu nezabránil technologickému indexu Nasdaq prolomit historická maxima.

Úředníci Federálního rezervního systému i nadále pokračovali v rozhovorech o vyhlídkách na dřívější zvýšení sazeb. Prezident Raphael Bostic potvrdil, že byl jedním ze sedmi členů Federálního výboru pro otevřený trh (FOMC), kteří předpokládali dřívější zvýšení sazeb už na konci roku 2022. Bostic uvedl, že ekonomika se blíží k hranici „vytyčeného pokroku“ centrální banky pro zahájení dřívějšího utahování měnové politiky. Navzdory tomu Jerome Powell před americkým Kongresem odmítl spekulace, že FED bude spěchat se změnou současného nastavení, dokud si opravdu nebude jist, že se ekonomika zcela vzpamatovala ze spárů pandemie.

dat makroekonomického kalendáře se zdá, že zběsilé tempo na trhu s bydlením začíná ochabovat. Mohou za to problémy s dodávkami materiálu a surovin. Květnové prodeje nových domů poklesly na celoročně přepočítané tempo o 5,9 % z 817 na 769 tis. jednotek. Trh očekával růst o 870 tis. Růst podnikatelské aktivity v USA v měsíci červnu výrazně zpomalil. Podle předběžných červnových indexů nákupních manažerů PMI kompozitní PMI klesl v květnu z 68,7 na 63,9 bodu.

Centra pro kontrolu a prevenci nemocí uvedla, že existuje „pravděpodobná souvislost“ mezi srdečními problémy a vakcínami společnosti Moderna (MRNA). Akcie společnosti Pfizer (PFE) a Moderna (MRNA) klesly o více než 5 %. Pandemie nemoci covid-19 měla v eurozóně horší dopad na zaměstnanost mužů. Vyplývá to ze studie Evropské centrální banky (ECB), která tak vyvrací některé dřívější předpovědi, podle kterých pandemie více zasáhne ženy, protože ty jsou nadměrně zastoupené v nejvíce zasažených odvětvích.

Mírný růst výnosů pomohl akciím finančního sektoru, které mají tendenci těžit z prostředí rostoucích sazeb. Energie pokračovaly v růstu pod rostoucími cenami ropy. Ceny ropy nadále pokračují v růstu a zvyšující se spotřeba klíčových spotřebitelů tahá vzhůru poptávku po pohonných hmotách. Sílící poptávka se začíná projevovat na dříve nadměrných zásobách černého zlata. Investoři nyní vyhlížejí červencovou schůzku Organizace zemí a spojenců vyvážejících ropu (OPEC+), která se bude konat příští čtvrtek, s cílem získat nová vodítka o produkční politice kartelu. Poptávku po pohonných hmotách podporují zejména klíčové trhy v USA a Číně, které pokračují v ekonomickém oživení z pandemie koronaviru. Kartel OPEC+ představující nabídkovou stranu ropného obchodu budou projednávat strategii v nastavení objemu produkce během příštího týdne. Rusko zvažuje potenciální zvýšení produkce a i další členové začínají uvažovat o možném navýšení dodávek od měsíce srpna. Írán mezitím naznačil, že jaderné rozhovory se světovými mocnostmi by mohly být prodlouženy i za měsíc srpen 2021.

Včerejší report týdenní změny zásob ropy dle amerického institutu API poukázal na týdenní pokles 7,1 mil. barelů. Analytici očekávali pokles o 3,6 mil. barelů. Komoditní obchodníci dnes obdrželi velmi podobná data od agentury EIA, která zveřejnila mezi týdenní pokles zásob o 7,6 mil., při očekávání poklesu o 3,6 mil. barelů.

Česká národní banka v souladu s očekáváním většiny trhu zvýšila hlavní úrokovou sazbu o 25bp na 0,50 %. Nejednalo se však o překvapení. Ve prospěch utažení měnové politiky české centrální banky hlasovalo pět členů bankovní rady. Dva hlasovali pro ponechání současného nastavení.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 10:10  Nvidia: Zveřejnění nových AI čipů Research (J&T BANKA)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688