Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  23.06.2021 20:18:51

ČNB podle očekávání zvýšila repo sazbu na 0,50 % (Tématické reporty)

ČNB dnes v souladu s očekáváními zvýšila dvoutýdenní repo sazbu o 25 bb na 0,50 %. Toto rozhodnutí podpořily hlasy čtyř členů bankovní rady, zatímco jeden další člen hlasoval pro ještě vyšší růst úrokových sazeb o 50 bb a zbývající dva členové pak preferovali jejich pokračující stabilitu. Pro vyšší sazby se bankovní rada rozhodla z důvodu přetrvávající vyšší inflace a výrazně nižší nejistoty ve vztahu k dalšímu vývoji pandemie. Inflace se již po dobu více než dvou let pohybuje nad dvouprocentním cílem centrální banky, což by mohlo ohrozit ukotvenost inflačních očekávání. V proinflačním směru navíc působí i současný ekonomický vývoj. Guvernér Rusnok na tiskové konferenci dokonce uvedl, že ČNB je připravena v případě potřeby zvýšit sazby na každém dalším měnově politickém zasedání. Doufá však, že takto strmý růst úroků nebude třeba. My pro letošní rok očekáváme ještě dvě další zvýšení repo sazby a ta by tak na jeho konci měla dosáhnout 1 %.

Česká národní banka (ČNB) dnes podle očekávání zvýšila základní repo sazbu z 0,25 % na 0,50 %. Zároveň rozhodla o zvýšení lombardní sazby z 1 % na 1,25 %, zatímco diskontní sazbu ponechala beze změny na 0,05 %. Pro zvýšení repo sazby o 25 bb hlasovali celkem čtyři ze sedmi členů bankovní rady. Naproti tomu jeden z centrálních bankéřů upřednostňoval ještě vyšší růst úrokových sazeb o 50 bb a další dva se vyjádřili pro jejich pokračující stabilitu. Podle našeho názoru pro růst sazeb o 50 bb hlasoval člen bankovní rady Tomáš Holub. Stabilní sazby si pak zřejmě přál Oldřich Dědek a Aleš Michl, což by bylo v souladu s tím, co jsme psali před samotným zasedáním zde https://bit.ly/3gA2AuY.

Jde tak o první zvýšení úrokových sazeb od vypuknutí koronavirové pandemie a tuzemská centrální banka zároveň patří k prvním centrálním bankám na světě, které ke zpřísnění své měnové politiky přistoupily. Ke zvýšení sazeb se včera odhodlala i maďarská centrální banka, o čemž jsme více psali zde https://bit.ly/3qgbUrr. Obě centrální banky aktuálně trápí především vyšší inflace. Ta česká zůstává poblíž 3 % a nad dvouprocentním cílem centrální banky se již pohybuje déle než dva roky. Guvernér Rusnok dnes připustil, že rizika současné prognózy ČNB, která pro letošek počítá s průměrnou inflací ve výši 2,7 %, působí ve směru ještě vyššího růstu spotřebitelských cen. Nahrává tomu rychlý růst cen surovin na světových trzích, vyšší ceny některých výrobních vstupů, pokračující napětí na tuzemském trhu práce, či robustní poptávka ze strany českých domácností. Ač ČNB podle Rusnoka i nadále považuje velkou část současných inflačních tlaků za pouze dočasnou, zároveň také připouští, že ty mohou přetrvávat po delší dobu, než si centrální banka původně myslela. Rusnok rovněž zmínil, že ČNB má oproti některým ostatním centrálním bankám jeden jediný zákonný mandát a tím je péče o cenovou stabilitu. K brzkému zvýšení sazeb podle guvernéra přispělo také rychlejší rozvolnění protiepidemických restrikcí, než jaké ČNB očekávala, či lepší vývoj ekonomiky v prvním letošním čtvrtletí. Tuzemský HDP totiž na začátku rok klesl mezičtvrtletně o 0,3 %, zatímco ČNB očekávala poklesl o výrazných 1,7 %

Dnes ohlášené zvýšení úrokových sazeb plní především signalizační úlohu, kdy dosavadní jestřábí rétoriku bankovní rada doplnila reálnou akcí, která potvrdila její odhodlanost dostat inflaci zpět ke dvěma procentům. Guvernér Rusnok v souladu s našimi očekáváními uvedl, že dnešní růst repo sazby o 25 bb zároveň odstartuje cyklus postupného zpřísňování měnové politiky, které podle něj bude pokračovat již v druhé polovině roku. Uvedl dokonce, že ČNB je v případě potřeby připravena zvýšit sazbu na každém dalším měnově politickém zasedání. Razanci tohoto vyjádření však následně zmírnil, když dodal, že takto strmý růst úroků nebude podle něj potřeba. Do konce roku jsou přitom na programu ještě další čtyři takováto zasedání. Finanční trh na toto jestřábí prohlášení reagoval nárůstem tržních úrokových sazeb, nejvíce pak ve splatnostech dvou až tří let. Posílila i česká koruna, jejíž kurz vůči euru se posunul ze zhruba 25,44 CZK/EUR před tiskovou konferencí na přibližně 25,37 CZK/EUR (tedy asi o 0,3 %).

My si myslíme, že letos ČNB přistoupí ještě ke dvěma dalším zvýšením o 25 bb a ke konci roku tak očekáváme dvoutýdenní repo sazbu ve výši 1 %. Obdobně to s růstem úrokových sazeb aktuálně vidí také finanční trh. Podle slov guvernéra se centrální banka neobává toho, že by aktuální rozvolnění protiepidemických opatření opět vyústilo do významného omezení ekonomiky na podzim. Jako hlavní důvody uvádí stále vyšší proočkovanost populace a prodělání nemoci covid-19 u velkého počtu osob v ČR. V růstu by měnově politické sazby měly podle naší prognózy pokračovat také v příštím roce, na jehož konci čekáme repo sazbu ve výši 2 %.

Autor: Martin Gürtler

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út   9:03  Ranní okénko - Úterý ve znamení smíšeného sentimentu německých analytiků Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Út   8:23  Geopolitika opět v centru pozornosti ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)

Přečtěte si také:

07.09.2022ECB zvýší sazby o 75 bb (Fixed Income,Tématické reporty) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
26.07.2022Fed ve středu zvýší úrokové sazby o dalších 75 bb (Tématické reporty) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688