ERÚ (Energetický regulační úřad)
Z regionů  |  23.06.2021 00:00:00

ERÚ podává trestní oznámení kvůli přerušení dodávek tepla ve Strakonicích

Spory ve Strakonicích znovu vyústily v přerušení dodávek tepelné energie. Během půl roku přitom dodávky tepla tamním spotřebitelům byly omezeny či přerušeny již poněkolikáté. Vzhledem k tomu, že má Energetický regulační úřad (ERÚ) jen omezené pravomoci, jak řešit soukromoprávní spor, jehož důsledky však podstatně a negativně dopadají na spotřebitele, přistoupil k podání trestního oznámení na konkrétní osoby figurující v celé kauze.

Spor společností Teplárny Strakonice a Energo Strakonice je dlouhodobé povahy. Jeho počátky se datují mnohem dříve, než se ERÚ případem mohl začít zabývat. Obě strany se v tuto chvíli obviňují z neuhrazených závazků ve statisících, resp. milionech korun. O oprávněnosti těchto nároků přitom dosud rozhodují soudy, jejichž verdikt je zásadní pro řešení celé situace.

Teplárna Strakonice se po nás opakovaně dožaduje postupu, který není v souladu s energetickým zákonem, což její vedení, zná-li zákon regulující jeho činnost, musí vědět. V této aktivitě je navíc podporuje starosta města Strakonice, který upřednostňuje zájmy teplárny vlastněné z většiny městem, před zdravím vlastních občanů. Celá situace vygradovala natolik, že ji již nemůžeme řešit jen na půdě úřadu a je nutná součinnost orgánů činných v trestním řízení. Rozhodli jsme se proto podat trestní oznámení na konkrétní osoby," říká Stanislav Trávníček, předseda Rady ERÚ.

Trestní oznámení ERÚ míří na starostu města Strakonice, advokáta Teplárny Strakonice a členy statutárního orgánu Teplárny Strakonice.

ERÚ samozřejmě řeší opětovné přerušení dodávek a související kroky i v rámci své dozorové činnosti. Sankční řízení však nevyřeší samotný spor, respektive nejde o řešení, které by spotřebitelům pomohlo okamžitě.

Úspěšné vyřešení je podmíněno součinností obou stran, ochotou spor skutečně řešit. Reálný stav je právě opačný, řízení provázejí obstrukce, nebo je požadováno, abychom v rámci řízení rozhodovali i o záležitostech, které nespadají do naší kompetence. Rád bych zdůraznil, že agresivní a nepravdivé mediální výpady teplárny nejsou předmětem trestního oznámení. Příčinou je bezohledný postup vůči spotřebitelům, kterému z pohledu našeho zmocnění nemůžeme zabránit dostatečně rychle," doplňuje Stanislav Trávníček.

Je to komerční spor, stát má omezené nástroje, jak do věci vstupovat. Proto jsem zvolil cestu smírčího řešení, ve Strakonicích jsem byl a pokusil se všechny strany přesvědčit k dohodě. Ta bohužel vydržela jenom krátce. Pro mě je naprosto nepřijatelné, že si kdokoliv z aktérů bude brát občany jako rukojmí v rámci řešení svých obchodních sporů. To bohužel teplárna opakovaně udělala. Proto podporuji všechny kroky ERÚ," říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Připojené soubory


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

20.12.2023Přerušení dodávek tepla Liberty Ostrava (libertysteelgroup)
19.11.2021Sdělení k přerušení dodávek tepelné energie ve Strakonicích ERÚ (Energetický regulační úřad)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688