Auto Moto  |  23.06.2021 16:08:31

Přílišná regulace je cestou do pekla

Asi každý, kdo se vrací v noci v Praze domů, se mnou bude souhlasit, že pro takovou chvíli je nejlepším a nejbezpečnějším dopravním prostředkem taxík. Před necelými dvěma lety se podařilo dotáhnout i českou legislativu do jednadvacátého století, takže služby jako Uber a Bolt jsou před zákonem rovnocenné s běžnými taxi. Jedna starožitnost ale v zákoně nesmyslně zůstala, a to jsou cenové stropy za kilometr.

Bohužel se tyto stropy mají podle stanoviska ministerstva financí aplikovat i pro “alternativní” taxislužby jako je Uber nebo Bolt, u nichž je cena známá předem. Nepřimlouvám se tu za zdražení taxislužby, ale podle mne by měli mít řidiči větší volnost zohlednit aktuální nabídku a poptávku, tak jako v jakémkoliv jiném podnikání. To totiž přináší užitek všem stranám.

Dnes je řidič taxíku omezen tím, že může jezdit maximálně za 36 korun za kilometr, bez ohledu na to, jaké provozuje auto, zda nové nebo staré, zda jezdí ve dne nebo v noci, na Vánoce a na Silvestra nebo v klidný nudný den někdy uprostřed července. Je asi jasné, jaké problémy to způsobuje. Cena, která by více odrážela poptávku, by motivovala více řidičů vyjet do ulic i v exponovaných dnech, jakou jsou právě Vánoce, poslední den v roce nebo dny, kdy jsou v Praze velké kulturní nebo sportovní akce.

V naprosté většině případů samozřejmě cena není nad cenovým stropem, zvlášť ne teď, kdy je celý trh výrazně zasažený pandemií koronaviru a tím, že nikdo nejezdí v noci z restaurací a klubů a v Česku je mizivé procento turistů, kteří k nám normálně jezdí. Zároveň ale cenový strop obecně působí omezení nabídky a převis poptávky v momentech, kdy jsou lidé ochotni dát i vyšší částku, aby se vůbec dostali domů v klidu – například nejen v době exponovaných svátků či událostí, ale i tehdy, když třeba napadne sníh. Řidiči by zároveň získali v tyto časy, kdy by možná byli raději doma s rodinou, nadstandardní odměnu, což je dostatečná kompenzace za to, že musejí pracovat i ve dny, kdy si většina Čechů užívá sváteční volno.

Regulace maximální ceny měla smysl v minulosti, kdy neexistovaly aplikace a zákazníci nemohli přesně vědět, kolik nakonec zaplatí. Jenže dnes je to jiné - Uber i Bolt stejně jako některé jiné taxislužby ještě před objednáním jízdy zákazníkovi nabídnou konečnou cenu, takže na straně zákazníka neexistuje žádný nedostatek informací - o tom, kolik ho bude cesta stát, ví předem. Stejně jak stát nereguluje cenu nábytku v obchodě nebo sushi v restauraci, nemusí regulovat ani taxislužbu s cenou známou předem.

Dynamickou tvorbu cen nepoužívá koneckonců jenom Uber, aby motivoval více řidičů vyjet do ulic a vyrovnával tak poptávku s nabídkou. To samé dělá třeba “národní dopravce” České dráhy. Pokud si zkusíme rezervovat lístek na exponované trati typu Praha - Brno či Praha - Ostrava v pátek odpoledne, zaplatíme daleko více, než dopoledne nebo v jiné dny prostě proto, že dráhy reagují na vysokou poptávku v konkrétních časech. A protože se více vlaků na koleje nevejde, snaží se alespoň cenotvorbou motivovat lidi k cestování v jiném čase.

Škoda, že stát toto vše ignoruje. Argumentace ministerstva financí je, že cenové stropy eliminují tržní selhání, tedy zneužití dominantního postavení na trhu. To je naprosto absurdní tvrzení především v Praze, jak ukázala studie Centra ekonomických a tržních analýz (CETA) a Liberálního institutu. Trh taxislužby je extrémně konkurenční a nekoncentrovaný a existuje na něm celá řada subjektů od aplikací jako je Uber nebo Bolt přes větší dispečinky jako Liftago nebo AAA až po menší firmy. V Česku je ve skutečnosti málo trhů, kde by byla konkurence tak tvrdá, jako v pražské taxislužbě. V poslední době z toho mají výhodu především zákazníci, kteří cestují za nižší ceny kvalitnějšími vozy a mají na výběr z různých standardů kvality od běžných aut až po luxusní limuzíny. Autoři studie správně doporučují cenový strop zrušit tam, kde neexistuje informační asymetrie, tedy kde lidé přesně vědí, kolik nakonec za jízdu zaplatí.

Stát má samozřejmě vědět, kdy je regulace potřebná a nutná, protože je ku prospěchu spotřebitelů a zákazníků a zvyšuje konkurenci na trhu. Ale pokud – jako v tomto případě – trh pouze omezuje a spotřebitelům nic nepřináší, je na čase ji zrušit. Liberalizace taxislužby přinesla zákazníkům naprosto prokazatelné výhody vyplývající z větší nabídky, nižších cen a razantně vyšší kvality. Příběhy taxikářů, okrádajících turisty o stovky procent, jsou díky aplikacím prakticky minulostí. Je tak na čase tento všem prospěšný proces dokončit.

Tomáš Prouza
prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688