Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  23.06.2021 14:25:20

ČNB podle očekávání zvýšila repo sazbu na 0,50 % (Komentář)

Česká národní banka (ČNB) dnes podle očekávání zvýšila základní repo sazbu z 0,25 % na 0,50 %. Jde tak o první zvýšení úrokových sazeb od vypuknutí současné koronavirové pandemie a tuzemská centrální banka zároveň patří k prvním centrálním bankám na světě, které ke zpřísnění své měnové politiky přistoupily. Ke zvýšení sazeb se včera odhodlala i maďarská centrální banka, o čemž jsme více psali zde https://bit.ly/3qgbUrr.

To, že ČNB dnes udělá první krok k vyšší sazbám začalo být zřejmé především po nedávných vyjádřeních jednotlivých členů bankovní rady. Ty totiž ukázaly, že centrální bankéře trápí přetrvávající vyšší inflace, která se nad dvouprocentní cílem ČNB již pohybuje po dobu více než dvou let, což může mít negativní vliv na inflační očekávání. Déletrvající růst spotřebitelských cen kolem 3 % by totiž mohl prodejce zboží a služeb utvrdit v tom, že mají své ceny zvyšovat právě v tomto rozsahu, a nikoliv o centrální bankou cílená dvě procenta.

Současný ekonomický vývoj je navíc spojen s řadou proinflačních rizik, které by mohly inflaci udržet výše po delší dobu. Jedná se především o výrazný růst cen surovin na světových trzích, spolu s rychlým růstem cen některých vstupů do výroby. To se již aktuálně odráží ve zdražováníprůmyslovém sektoru, když meziroční růst tamních cen v květnu zrychlil na 5 %. V průběhu pandemie navíc díky expanzivní fiskální politice pokračoval svižný růst příjmů většiny domácností a nedošlo ani k významnému nárůstu nezaměstnanosti. Řada zaměstnavatelů má již nyní opět problém sehnat vhodné pracovníky. Napětí na trhu práce, kterého jsme byli svědky v době před pandemií, tak zřejmě přetrvá a povede k tlaku na vyšší růst mezd, potažmo cen.

Dnešní zvýšení úrokových sazeb plní především signalizační úlohu, kdy dosavadní jestřábí rétoriku bankovní rada doplnila reálnou akcí, která potvrdila její odhodlanost dostat inflaci zpět ke dvěma procentům. Pro druhou polovinu roku očekáváme další jedno či dvě zvýšení úrokových sazeb, a to v závislosti na dalším vývoji pandemie. Dvoutýdenní repo sazba by tak koncem roku neměla přesáhnout 1 %. Ke zpřísnění měnové politiky totiž přispěje pokračující posilování české koruny, jejíž kurz vůči euru očekáváme koncem roku pod 25 CZK/EUR.

Autor: Martin Gürtler

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688