mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  23.06.2021 09:13:00, aktualizováno 28.06.2021 09:40:00

Maďarsko: aktuální informace o opatřeních v souvislosti se šířením koronaviru (COVID-19) - Maďarsko od 23. června otevřelo své hranice.

Maďarsko: aktuální informace o opatřeních v souvislosti se šířením koronaviru (COVID-19)

23.06.2021 / 09:00 | Aktualizováno: 28.06.2021 / 09:40

Podívejte se také: Zájezdy do Maďarska

Maďarsko od 23. června otevřelo své hranice. Nadále platí zákaz vstupu cizinců, až na výjimky, pro cestující z Ukrajiny nebo letecky. Do lázní, hotelů a restaurací mohou vstoupit pouze osoby očkované nebo které prodělaly Covid-19.

1. Vstup na území Maďarska

Osoby které cestují pozemní cestou (i občané ČR) ze Slovenska, Rakouska, Chorvatska, Slovinska, Srbska nebo Rumunska mohou vstoupit na území Maďarska bez omezení.

Pro cestující z Ukrajiny nebo letecky jsou nadále v platnosti následující omezení:

Platí zákaz vstupu cizích občanů na území HU. Zákaz se nevztahuje na:

Občan České republiky na základě dvoustranné dohody mezi Maďarskem a Českou republikou počínaje dnem 15. května 2021 může volně vstoupit na území Maďarska, pokud se prokáže starým Certifikátem o provedeném očkování nebo Potvrzením o provedeném očkování, novým Certifikátem o provedené vakcinaci nebo Certifikátem o prodělané nemoci.

- nákladní dopravu;

- osoby s diplomatickým a služebním pasem;

- osoby, které prokáží, že v posledních šesti měsících překonaly nákazu Covid19 (doporučujeme dvoujazyčné potvrzení Č-A od lékaře);

- vedení a zaměstnance sdružené (společné) firmy na služební cestě - jde např. o dceřiné či přidružené firmy ve vztahu s maďarskou společností "Definice sdružené společnosti (DOC, 84 KB)", musí při vstupu doložit pozvánkou a dokumentem potvrzujícím smluvní vztah s maďarskou firmou;

- občané EU a cizinci s pobytovým povolením ve státech EU, kteří cestují ze států EU a věrohodně prokážou, že cestují s cílem vykonávat obchodní nebo hospodářskou činnost, vzor Potvrzení (PDF, 209 KB), není potřeba předložit PCR test;

- cizince s pobytovým povolením nebo vízem nad 90 dnů v Maďarsku a cizí rodinné příslušníky maďarských občanů - při návratu ze zahraničí musí nastoupit desetidenní karanténu, kterou si mohou zkrátit dvěma negativními testy PCR v období pěti dnů se vzájemným rozestupem 48 hod.;

- profesionální sportovce a umělce přijíždějící na sportovní (mezinárodní) či na kulturní událost – doloží pozvání maďarské instituce a negativní test PCR, ne starší 3 dnů;

- diváky sportovní (mezinárodní) či kulturní události na pobyt do 72 hod. - doloží vstupenku a negativní PCR test na Covid19 s potvrzením v angličtině nebo maďarštině ne starší 3 dnů;

- pendlery a občany sousedních zemí žijící v pásmu 30 km od maďarských hranic - uplatňuje se zvláštní režim;

Výjimku ze zákazu může udělit policie místně příslušná pro hraniční vstup na HU území v níže uvedených případech. Pro mezinárodní letiště Ference Liszta v Budapešti je to policie budapešťského 18. obvodu. Žádost o výjimku se podává výhradně elektronicky v angličtině nebo maďarštině (k dispozici na internetové stránce policie), doložená příslušnými dokumenty:

- soudní jednání (doklad maďarského soudu);

- zdravotní prohlídka nebo léčba (dopis cílového zdravotního zařízení);

- studium na maďarské univerzitě;

- cesta osobní dopravou k zabezpečení nákladní dopravy (potvrzení zaměstnavatele);

- rodinná událost jako svatba, křest a pohřeb;

- péče o příbuzného;

- významná mezinárodní církevní událost;

- jiné další rozumné důvody.

Povolení policie je nutno předložit na hranici.

Tranzit z letiště a z/do Ukrajiny zůstává zachován. Cizinec v tranzitu (i Čech) přes Maďarsko musí mít platné doklady pro vstup do schengenského prostoru (Čech platný OP nebo pas), prokázat, že se jedná o tranzit přes Maďarsko do cílové země a musí být možný průjezd ostatními zeměmi na trase. Při vstupu do Maďarska může být provedena zdravotní kontrola a v případě příznaků nákazy nebude cestující na maďarské území vpuštěn. Při tranzitu je nutno dodržet určité podmínky – rychlý průjezd (opustit Maďarsko do 24 hodin), vyhrazené hraniční přechody, trasy a odpočívadla (viz mapa na stránkách maďarské policie).

Tranzit z letiště je možný pouze tranzitním koridorem (viz výše), t.j. autem. Rodinní příslušníci nebo známí mohou cestujícího dovézt nebo vyzvednout z letiště. Upozorňujeme ale na to, že letecké společnosti mohou odmítnout vstup občanů ČR na palubu letadla směřujícího do Budapešti.

2. Opatření

Občan České republiky na základě dvoustranné dohody mezi Maďarskem a Českou republikou počínaje dnem 15. května 2021 může volně využívat služby na území Maďarska, pokud se prokáže starým Certifikátem o provedeném očkování nebo Potvrzením o provedeném očkování, novým Certifikátem o provedené vakcinaci nebo Certifikátem o prodělané nemoci. Děti do 18 let, které jsou pod dohledem chráněné osoby (s rodiči, prarodiči) a jsou spolu, mají volný vstup.

Výklad zákona o restartování cestovního ruchučeštině (PDF, 760 KB) a v maďarštině (PDF, 402 KB).

Všichni jsou povinni, s výjimkou nezletilých osob mladších šesti letnosit roušky v obchodech, nákupních centrech a v dopravních prostředcích.

- terasy restaurací jsou otevřené, uvnitř může být obsloužen pouze host s průkazem imunity (občan ČR se prokazuje pasem nebo OP a Certifikátem o očkování nebo prodělané nemoci, děti do 18 let v doprovodu rodičů mají vstup volný)

- hotely smí přijímat jen hosty, kteří jsou na služební cestě a osoby, které mají průkaz imunity (občan ČR se prokazuje pasem nebo OP a Certifikátem o očkování nebo prodělané nemoci, děti do 18 let v doprovodu rodičů mají vstup volný)

- lázně, wellness, muzeum, divadlo, kino, posilovnu, zoologické zahrady smí navštívit pouze osoby s průkazem imunity (občan ČR se prokazuje pasem nebo OP a Certifikátem o očkování nebo prodělané nemoci, děti do 18 let v doprovodu rodičů mají vstup volný)

3. Odkazy na místní instituce:

Maďarské policie

Operativního střediska

Národního zdravotnického centra (Nemzeti Népegészségügyi Központ)

4. Návrat do České republiky

Podmínky vstupu na území ČR při návratu ze zahraničí najdete zde.

Místa k testování v Maďarsku jsou na stránkách Národního zdravotnického centra nebo např. u soukromé laboratoře Whitelab.

přílohy

Definice sdružené společnosti - 83 KB DOC (Word dokument) 16.5.2020
https://www.mzv.cz/file/3972430/Definice_spojenych_podniku.doc


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688