ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Makroekonomika  |  23.06.2021 08:41:52

Ranní glosa: ČNB zvýší sazby a naznačí jejich další růst

Česká národní banka dnes pravděpodobně bude následovat včerejší rozhodnutí maďarské MNB a poprvé po startu pandemie zvýší úrokové sazby.

Střední Evropa se tak dostává do hledáčku investorů jako místo, kde se probíhající inflační vlna bere vážněji než v eurozóně. A to po právu. Jak už jsme psali na začátku týdne, riziko průsaku dnešní vysoké výrobní inflace do mzdových vyjednávání je na přehřívajícím se českém pracovním trhu výrazně vyšší než ve většině zemí eurozóny.

Česká výrobní inflace zejména kvůli rychle zdražujícím kovům a energeticky náročným výrobám dosáhla v květnu skoro desetiletých maxim, zatímco počet nezaměstnaných oproti očekávání centrální banky oproti začátku roku setrvale klesá. Zejména firmy ve stavebnictví a v částech průmyslu hlásí nedostatek pracovníků jako jeden z hlavních problémů. I když spotřebitelská inflace se zatím výrazně neodchyluje od poslední prognózy (2,9 % v květnu), rychle rostoucí výrobní ceny a napjatý trh práce jsou samy o sobě dostatečným důvodem pro start normalizace měnových podmínek. Zvlášť ve chvíli, kdy se zdá, že pandemická situace začíná být v Česku (alespoň s výhledem na léto) pod kontrolou a ani koruna není o moc silnější, než uvádí poslední dubnová prognóza. Ta předepisuje centrálním bankéřům zvyšování úrokových sazeb od poloviny letošního roku a velká většina bude chtít dnes tohoto “volání” uposlechnout.

Počítáme s tím, že ČNB dnes zvýší úrokové sazby o 25 bps a doručí trhům relativně jestřábí komentář ukazující na pokračování růstu sazeb. Sami v tomto roce očekáváme ještě jeden růst sazeb v listopadu a pak dva až tři růsty sazeb v příštím roce. Poslední prognóza předepisuje ještě rychlejší růst sazeb (4x v roce 2020 a 3x v roce 2021). Tomu v tuto chvíli nevěříme zejména s ohledem na pokračující pandemickou nejistotu směrem k podzimu a zimě 2021/2022.

Pokud nicméně dnes ČNB vedle růstu sazeb doručí trhům i jestřábí komentář, může to pomoci výnosům na krátkém konci české křivky ještě vzhůru a pro korunu to bude bezesporu plus. To ovšem za předpokladu, že na globálních akciových trzích vydrží slušná nálada z posledních dvou dní.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Po 11:09  Ceny v průmyslu i zemědělství klesají Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
Po 10:29  Únorový růst průmyslových cen byl tažen dražšími energiemi (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po 10:13  Ceny v průmyslu mírně nad očekáváním trhu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688