Patria (Patria Finance)
Investice  |  23.06.2021 05:56:00, aktualizováno 27.06.2021 09:05:33

Natixis: Posunuly se vyspělé země z deflační rovnováhy do rovnováhy inflační?

Diskusím o dalším vývoji na kapitálových trzích a ve světové ekonomice nyní zřejmě dominuje téma inflace. Věnuje se mu i francouzská investiční banka Natixis, která se ptá, zda se vyspělé země posunuly z deflační rovnováhy do rovnováhy nové, inflační.

Natixis píše, že před pandemií dominovaly ve vyspělých zemích deflační tlaky, které byly dány útlumem agregátní poptávky. Přesněji řečeno, převisem zamýšlených úspor nad poptávkou po nich. A to je podle banky zase důsledkem toho, že příjmy se stále více odchylovaly směrem od mezd k ziskům. Docházelo tak k poklesu reálných sazeb, který však nevedl ke snížení úspor, ale byl naopak doprovázen rostoucími úsporami. Ty nebyly plně využívány na investice, proto byly výsledkem zmíněné deflační tlaky „potvrzené nízkou úrovní celkové inflace“.

Vývoj inflace ve vyspělých zemích (aproximovaných Spojenými státy, eurozónou, Japonskem a Velkou Británií) ukazuje následující graf:

Posunuly se vyspělé země z deflační rovnováhy do rovnováhy inflačnínováhy inflační

Podle Natixisu je slábnutí poptávky relativně k nabídkové straně ekonomiky „evidentně zapříčiněno posunem příjmů směrem od zaměstnanců“. Což banka dokládá grafem, který srovnává vývoj reálných mezd ve vyspělých zemích na straně jedné a produktivitu na straně druhé. Zřejmá je rostoucí mezera, podle které mzdy dlouhodobě zaostávají za produktivitou:

inflace deflace ekonomika

Jak bylo zmíněno, nyní se ale nehovoří o riziku deflace, nýbrž vyšší inflace. Natixis k tomu uvádí, že pokud by takové riziko skutečně hrozilo, muselo by ve vyspělých zemích dojít k významnému strukturálnímu posunu, který by změnil nerovnováhu na trhu úspor. Tedy ke změně, která by zvedla poptávku po úsporách relativně k jejich nabídce. Jak by k tomu mohlo dojít?

Ekonomové banky míní, že v zásadě dvěma způsoby. Za prvé, pokud by se zvýšily fiskální deficity natolik, že by to vedlo k eliminaci popsané mezery mezi nabídkou a poptávkou po úsporách. A za druhé, pokud by došlo ke změně v rozdělení příjmů – k jejich posunu směrem k těm, kteří pobírají mzdy. Dochází k něčemu takovému?

Natixis na základě dat z minulého roku tvrdí, že sice vzrostly fiskální deficity, ale spolu s nimi i míra úspor. Na počátku roku 2020 pak sice ve vyspělých zemích došlo ke zvýšení podílu mezd na celkových příjmech, ale pak přišel opět obrat k poklesu jejich podílu. K tomu nepřišla žádná výraznější změna v bilancích běžných účtů vyspělých zemí. Natixis tak dochází k závěru, že inflace sice může být nyní ovlivněna vývojem cen komodit, ale celkově se nenacházíme v prostředí nové inflační rovnováhy. Naopak, přetrvávají strukturální deflační tlaky.

Zdroj: Natixis

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688