Orange Academy (Orange Academy)
Osobní finance  |  22.06.2021 15:06:19

Máte ještě nevyčerpanou dovolenou za rok 2020? Letos si můžete určit její čerpání sami

Obvyklá praxe v čerpání dovolené z předchozího roku vypadá tak, že vám zaměstnavatel určí kdy a v jaké výši si svou dovolenou musíte vyčerpat. Letos nás však čeká výjimka v čerpání staré dovolené. Podívejte se na rychlý přehled podmínek. 

Letos vám nevyčerpaná dovolená nepropadne

Každoročně bývá 30. červen nejpozdějším datem, kdy jsou zaměstnavatelé upozorněni na skutečnost, že svým zaměstnancům neumožnili čerpat dovolenou za loňský rok. Nevyčerpaná dovolená samozřejmě mohla vzniknout i více způsoby jako například dlouhodobá neschopnost pracovníka, rodičovská dovolená a v neposlední řadě svou roli sehrály také protiepidemická opatření státu.  


Od 1. července 2021 však vzniká zaměstnanci nárok na určení termínu dovolené, přestože jinak dobu čerpání takové dovolené určuje zaměstnavatel. V letošním roce nás čeká navíc jedna novinka, kterou najdete níže. 

Podmínky pro určení čerpání staré dovolené

V případě staré dovolené platí, že kdo dřív přijde, ten dřív mele. Jinými slovy: první z obou stran (zaměstnanec či zaměstnavatel), který iniciuje vyčerpání dovolené, má právo rozhodovat o jejím termínu. Od 1. července toto právo rozhodovat získává i zaměstnanec. Tím však nezaniká právo zaměstnavatele učinit tak, pokud bude první z vás dvou. Jednoduše kdo první určí datum dovolené, ten má právo rozhodovat.


Chcete-li si jako zaměstnanec určit, kdy budete čerpat loňskou dovolenou, musíte splňovat určité podmínky. 


  1. Zbývají vám například tři týdny dovolené a chcete je čerpat po částech? Pak musí jedna z částí představovat 2 týdny v kuse, pokud se se zaměstnavatelem nedohodnete jinak.

  2. Jak už bylo řečeno, iniciovat určení termínu dovolené musí právě zaměstnanec

  3. Tato možnost platí až od 1. července 2021. Do konce června ještě může přijít zaměstnavatel s rozpisem dovolených až do doby, než tak učiníte vy. 

  4. Dovolenou lze naplánovat nejdříve 14 dní dopředu, pokud se nedohodnete jinak. První den dovolené vám tedy může začít již 15. července, aniž by se to zaměstnavateli hodilo.


Také pro zaměstnavatele platí několik zásadních podmínek:

  1. I zde platí lhůta 14 dní, kdy zaměstnanec musí vědět o tom, že mu dáváte dovolenou, pokud nebude souhlasit s kratším časem. Nelze tedy zaměstnanci říct, že má od zítra dovolenou.

  2. Jestliže zaměstnanci naplánujete dovolenou, ale neumožníte nástup na ni nebo jej z ní odvoláte, jste povinni nahradit náklady, které mu vznikly. 

  3. V případě potřeby lze vyhlásit i celozávodní dovolená. Ta nesmí probíhat déle jak dva týdny (u uměleckých souborů čtyři týdny).

  4. Dovolenou nelze určovat zaměstnanci v době pracovní neschopnosti, mateřské či rodičovské dovolené nebo vojenského cvičení. 

Jak by to mělo být správně?

Vše výše uvedené se však týká pouze nevyčerpané dovolené z roku 2020. Správně by měla být dovolená vyčerpána ve stejném roce, ve kterém na ni vznikl nárok, ať už se obě strany na termínu dovolené dohodnou, nebo zaměstnavatel určí datum dovolené sám. 


Provozní překážky a velký objem práce občas tuto možnost nedovolí. Například pokud zaměstnavatel jednoduše nemá kým pracovníka nahradit (ani dočasně) nebo se vyskytnou jiné problematické situace ze strany pracovníka (mateřská, nemocenská, úraz apod.).


Jestliže se však nepodaří dovolenou vyčerpat v řádném roce, je zaměstnavatel povinen udělit ji pracovníkovi do konce dalšího roku. Ve výjimečných případech, kdy zaměstnanec například dlouhodobě marodí, může být dovolená převedena dokonce až do přespříštího roku. Je však nutné vyčerpat ji hned po odstranění překážek, které této skutečnosti bránily. 

Letos nás čeká jedna novinka: Dohody o převodu dovolené nad 4 týdny

Už jsme si tedy zmínili dva případy, kdy zaměstnavatel nemusí určit dovolenou zaměstnanci v řádném roce

  1. Provozní důvody

  2. Překážky na straně zaměstnance


V letošním roce nás však čeká jedna novinka, která poskytne prostor pro třetí výjimku, kdy nemusí být dovolená vyčerpána. Jedná se o tzv. dohody o převodu dovolené nad 4 týdny.

 


Zaměstnanec může požádat na základě písemné žádosti o převedení dovolené do příštího kalendářního roku. Smí se jednat pouze o dovolenou nad základní výměru 4 týdnů (u pedagogických a akademických pracovníků vysokých škol nad výměru 6 týdnů). Tyto dohody lze uzavírat až letos v rámci dovolené za rok 2021. Zpětně již není možné převedení učinit. 


Převede-li vám zaměstnavatel dovolenou do dalšího roku, opět mu vzniká povinnost umožnit vám čerpat dovolenou do konce daného roku a to opět do 30. června. Od 1. července zaměstnanci zase vzniká nárok na určení termínu dovolené


Modelová situace: V loňském roce se vašemu zaměstnavateli dařilo natolik, že vybrat dovolenou obnášelo mnoho potíží. Zbyla vám tedy dovolená z roku 2020 a letos si ji nechcete vybrat. Sepíšete tedy dohodu o převedení 4 týdnů dovolené do roku 2022, aby vám nepropadla. Do 30. června 2022 vám zaměstnavatel musí dovolenou naplánovat nebo si ji od 1. 7. smíte naplánovat sami. Záleží, kdo tohoto práva využije dříve. 


Jak se na převod dovolené díváte vy? Máte problém s domluvou se zaměstnavatelem ohledně dovolené nebo vám při plánování nedělá potíže?

 

Autorka Daniela Adamová,

redaktorka na webu orangeacademy.cz

Orange Academy

Orange Academy se zabývá výukou rekvalifikačních kurzů a školení v oblasti účetnictví, mzdového účetnictví, personalistiky a marketingu. Dále nabízí jazykové kurzy s výukou angličtiny a němčiny přímými metodami Effective English® a Effektives Deutsch®. Od roku 1990 absolvovalo kurzy více než 20 000 účastníků ve 34 městech po celé ČR.

Více na https://orangeacademy.cz








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688