Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  22.06.2021 11:52:58

Zelené evropské akcie čeká zotavování. Ale jen pro trpělivé, předpovídá Goldman Sachs

Akcie v evropském sektoru obnovitelných energií, které byly po většinu roku bity, představují příležitost k nákupu. Růstový příběh totiž zůstává nedotčený, láká investory americká banka Goldman Sachs. Hlavně ty investory, kteří zrovna nepospíchají.

„Goldmani“ k tomu připomínají, že vlády slibují ustupovat krok po kroku od fosilních paliv, a upomínají také na mantru ESG. Sektor by tedy prý nakonec měl poskytnout bohatou odměnu dlouhodobému investorovi.

S tím je zajedno také společnost RBC Wealth Management. „Nejnovější korekce představuje dobrou příležitost k vybudování strategických pozic v těchto akciích, které by měly těžit ze silného růstu,“ uvedl šéf investiční strategie v RBC Wealth Management. Možná to ale bude chtít trpělivost.

Index evropských obnovitelných zdrojů je od lednového vrcholu dolů o 27 % a tři z deseti nejhůře preformujících konstituentů v indexu Stoxx 600 jsou letos investiční rozhodnutí orientovaná na obnovitelné energie – propad dosahuje v průměru 35 %. Loni patřily k nejlepším performerům v indexu. Norská firma na produkci a uskladnění vodíku Nel stoupla více než trojnásobně a solární firma Scatec narostla na dvojnásobnou hodnotu.

Na tom, že se akcie v obnovitelných zdrojích obchodují se slevou k jiným růstovým titulům, měla vliv řada faktorů. Levnější hodnotové akcie si v době hospodářského zotavování sáhly na lepší výkonnost než dražší růstové akcie. Prominentní ETF v čistých energiích pak rebalancují svůj holding, což vyvíjí technický tlak na některé tituly z tohoto oboru s vysokými valuacemi. Kromě toho tu jsou také dluhopisové výnosy, nervozita kolem inflace a narůstající konkurence v tomto sektoru, ve kterém jsou valuace podle Carriera už „trochu napjaté“.

zelené etf akcie

Na rozdíl od technologických akcií, které měly prospěch z nárůstu poptávky tažené pandemií, jsou čisté energie „oblastí, kde máte zaručenou kladnou růstovou trajektorii,“ domnívá se Randeep Somel, správce portfolia ve fondu M&G Climate Solutions.

Podle některých názorů jsou ale některé obnovitelné tituly přece jen trochu předražené. Výrobce turbín Vestas se i letošních propadech pohybuje na zhruba 34 násobku budoucích zisků. Siemens Gamesa Renewable Energy je na skoro 43násobku. Referenční ukazatel Stoxx 600 Europe je na zhruba 17násobku.

Pokud se ukáže, že inflace nebude jenom přechodnou záležitostí, mohou na to drahé akcie v čisté energii reagovat „velmi citlivě“, domnívá se James Sym z investiční společnosti River & Mercantile.

Bloomberg ale poukazuje na nepatrné signály zotavování, které se začínají objevovat. Celosvětový koš akcie pro „zelenou transformaci“, který vytvořila Saxo Bank, vzrostl v posledních pěti týdnech o více než 10 procent. Také názory analytiků se obracují kladným směrem. UBS zlepšila svoje doporučení na Orsted a Berenberg zařadil Vestas mezi svoje vybrané tituly v čisté energii. Obě makléřské společnosti přitom uvedly, že tyto akcie jsou po letošním propadu atraktivní. Mezi preferované akcie Harrisona Williamse, analytika v Quilter Cheviot, patří kromě Vestasu také portugalská utilita působící v obnovitelných zdrojích EDP Renovaveis.

vestas orsted akcie tipy


Náladu by mohla podpořit listopadová konference OSN k změně klimatu, podotýká Somel. Bloomberg New Energy Finance pak předpokládá, že letošek a příští rok budou léty s rekordní výstavbou pevninských větrných parků v Evropě. Letošek by navíc mohl přinést rekord i solárním parkům.

Hned pět sázek na obnovitelné zdroje má mezi svými strukturálními dlouhodobými investičními příležitostmi také Patria Finance. Jde o ETF iShares Global Clean Energy a dále tituly NextEra Energy, Siemens Energy, Orsted a RWE.

Srovnání vývoje akcií Orsted a RWE v posledních pěti letech ukazuje následující graf:

Orsted RWE akcie

Zdroj: Bloomberg, Patria Finance - WebTrader, Patria.cz

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688