mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  05.07.2021 11:51:00

Uvolnění pravidel pro cesty z USA do České republiky - ČR Spojené státy americké mezi "zelené" země.

Uvolnění pravidel pro cesty z USA do České republiky

21.06.2021 / 09:00 | Aktualizováno: 05.07.2021 / 11:51

Česká republika zařadila Spojené státy americké na seznam zemí s nízkým rizikem výskytu onemocnění COVID-19 ("zelená země").

Od 21. 6. 2021 mohou cestující z USA přicestovat do ČR za jakýmkoliv účelem. Podmínkou vstupu je platný cestovní pas (kterékoli země), případně vízum. V případě přímé cesty z USA je vstup do ČR umožněn bez nutnosti povinné samoizolace[1]). Přímou cestou se rozumějí také lety z USA do ČR s přestupy, pokud během nich cestující neopustí tranzitní zónu letiště.

V souvislosti s cestou z USA do ČR musí počínaje 8. 7. 2021 každý cestující starší 6 let:

Po dobu pandemie musí každý při přechodu státní hranice ČR strpět kontrolu příznaků infekčního onemocnění, případně provedení odběru biologického vzorku za účelem zjištění přítomnosti koronaviru. Kdo při vstupu na území ČR pociťuje příznaky počínajícího infekčního onemocnění, musí to neprodleně ohlásit telefonicky/e-mailem praktickému lékaři v ČR.

Před nástupem cesty z USA do ČR si u přepravujících leteckých společností ověřte jejich podmínky pro přijetí cestujících na palubu a dále podmínky pro tranzit na přestupních letištích (případná nutnost předložení potvrzení o negativním výsledku koronavirového testu, nošení ochranných prostředků dýchacích cest atp.).

V případě, že po skončení pobytu v ČR chcete opět odcestovat do USAujistěte se, že splňujete podmínky pro vstup. Ministerstvo zahraničních věcí důrazně doporučuje občanům ČR před každou cestou do zahraničí registraci v systému DROZD.

Základní přehled aktuálně platných pravidel vstupu osob do jednotlivých zemí světa je k dispozici na webu IATA po kliknutí na mapu země, která vás zajímá.

Úplné podmínky pro vstup ze zahraničí do ČR lze vyhledat na webu Ministerstva vnitra ČR (MV ČR). Dotazy k podmínkám vstupu z ciziny na území ČR lze zasílat na e-mailovou adresu MV ČR: cestovani.covid19@mvcr.cz.

Aktuální opatření v souvislosti s COVID-19, platná při pobytu na území ČR, se zveřejňují na webu Ministerstva zdravotnictví ČRDotazy ke COVID-19 a očkování zodpovídá informační linka ke koronaviru na tel. čísle +420 226 20 1221.


[1] Odlišné podmínky platí, pokud cestující v období 14 dnů před cestou do ČR strávili mimo USA více než 12 hodin v jiných než "zelených zemích".

Příklad 1: Pan Richard je občanem ČR, je plně očkovaný a má letenku pod jedním rezervačním kódem k cestě ze Santa Barbary do Prahy s přestupem ve Phoenixu a Londýně. Posledních 14 dnů před cestou byl trvale v USA. Pokud při přestupu v Londýně neopustí tranzitní prostory letiště Heathrow (resp. pokud jeho pobyt ve Velké Británii nepřekročí 12 hodin), pohlíží se na Richarda jako na osobu přijíždějící ze "zelené země" (USA), takže v ČR nemusí absolvovat příjezdové formality. Richard se však musí obeznámit s aktuálními podmínkami leteckých společností pro přijetí k přepravě a také s podmínkami pro tranzit přes letiště v Británii.

Příklad 2: Snoubenci Jiřina a Frank mají letenku na přímý let ze San Franciska do Curychu. Jiřina cestuje s cestovním pasem ČR, Frank s cestovním pasem USA. Přenocují v letištním hotelu v Curychu a druhý den pokračují vlakem přes Německo do Plzně. Před cestou se musejí obeznámit s aktuálními podmínkami, platnými v době pandemie:
- Jiřina: pro vstup občanů EU/EHP do Švýcarska, pro tranzit občanů EU/EHP přes Německo a dále s podmínkami pro vstup občanů ČR/EU/EHP do ČR ze Švýcarska a Německa;
- Frank: pro vstup občanů USA do Švýcarska, pro tranzit občanů USA přes Německo a dále s podmínkami pro vstup občanů USA do ČR ze Švýcarska a Německa.

Příklad 3: Manželé Eliška a Pedro jsou držiteli americké zelené karty. Eliška má pas ČR, Pedro má pas Mexika. Po víkendu stráveném u Pedrovy rodiny v Mexiku se vrátili domů do San Diega. Následující víkend chtějí odcestovat ze San Diega do ČR k návštěvě Eliščiny rodiny. Cestu do ČR mohou oba uskutečnit, ale protože během 14 dnů před vstupem do ČR pobývali déle než 12 hodin v zemi s velmi vysokým rizikem nákazy COVID-19 (Mexiko), při vstupu do ČR musejí předložit potvrzení o vyplnění elektronického Příjezdového formuláře, nejméně pět dnů po vstupu do ČR pobývat v izolaci, poté absolvovat RT-PCR test atd.


¶ Koronavirový test v USA před zahájením cesty z USA do ČR absolvovat nemusí:
- občan ČR, pokud má certifikát CDC, od konečné dávky očkování uplynulo nejméně 14 dnů (tzn. je "plně očkovaný") a nejeví žádné příznaky onemocnění COVID-19; v takovém případě test není nutný ani po vstupu do ČR;
- občan EU s povolením k přechodnému/trvalému pobytu v ČR, pokud má certifikát CDC, je plně očkovaný a nejeví žádné příznaky onemocnění COVID-19; v takovém případě test není nutný ani po vstupu do ČR;
- občan ČR, který není plně očkovaný, v takovém případě musí absolvovat antigenní nebo RT-PCR test nejpozději pátý den po vstupu do ČR;
- rodinní příslušník občana ČR, pokud je držitelem povolení k přechodnému pobytu na území ČR a cestuje společně s občanem ČR, v takovém případě musí absolvovat antigenní nebo RT-PCR test nejpozději pátý den po vstupu do ČR;
- cizinec, pokud je držitelem povolení k trvalému pobytu v ČR, v takovém případě musí absolvovat antigenní nebo RT-PCR test nejpozději pátý den po vstupu do ČR.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688