mpsv.cz (MPSV)
Dávky a příspěvky  |  21.06.2021 09:52:00

Od července bude možné žádat o náhradní výživné

Od 1. července 2021 mohou rodiče, pěstouni či opatrovníci dětí požádat Úřad práce  ČR o náhradní výživné. Jeho smyslem je po přechodnou dobu finančně podpořit  nezaopatřené děti v situaci, kdy má rodič z rozhodnutí soudu (rozsudek soudu o  povinnosti hradit výživné, případně soudem schválená dohoda o výživném) platit  výživné, ale svou vyživovací povinnost vůči dítěti (dětem) neplní. Tedy výživné  neposílá vůbec, jen občas anebo ho platí v nižší částce. 

„Jsem si jistá, že náhradní výživné pomůže zejména samoživitelkám a  samoživitelům, kteří se nemohou domoci svého práva. Předpokládáme pomoc až  pro 24 tisíc dětí, které prostě nemohou doplácet na to, že se na ně druhý rodič  vykašlal. Je to výborná zpráva, že po více než patnácti letech diskusí jsme náhradní  výživné vybojovali a můžeme pomáhat tam, kde je to opravdu potřeba,“ uvedla  ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová s tím, že náhradní výživné je běžné už  ve většině vyspělých zemí. 

Podmínkou pro vznik nároku na náhradní výživné je, že rodič, nebo jiná osoba, která o  nezaopatřené dítě pečuje (např. opatrovník, pěstoun) a jemuž má být výživné hrazeno,  případně samo nezaopatřené dítě, je-li zletilé, situaci aktivně řeší. To znamená, že využili všech zákonných možností a pro vymožení dlužného výživného podali návrh na exekuci  nebo soudní výkon rozhodnutí. Dítě musí mít zároveň na území České republiky trvalý  pobyt a reálné bydliště. 

Úřad práce ČR se v předcházejících měsících intenzivně připravoval na  implementaci zákona o náhradním výživném do své činnosti tak, aby klientům poskytl prvotřídní služby spojené s administrací žádostí. Náhradní výživné je  podpora rodin s dětmi, které se kvůli neplacení stanoveného výživného dostaly do  svízelné životní situace a je třeba jim v co nejkratší možné době pomoci tuto situaci  překonat,“ shrnuje generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon. 

Náhradní výživné tvoří rozdíl mezi měsíční částkou výživného určeného v rozsudku soudu  (soudem schválené dohodě o výživném) a výživným, které bylo v daném měsíci skutečně  uhrazeno. Dávka se stanovuje na období 4 měsíců a její maximální výše je 3 000   měsíčně. Poskytnutá suma zároveň vychází z měsíčního průměru uloženého a skutečně  uhrazeného výživného v tzv. rozhodném období. Důvodem „průměrování“ sumy je fakt,  že povinná osoba může každý měsíc plnit svou vyživovací povinnost pouze částečně a  zaslat dítěti vždy jinou částku. 

Pro trvání nároku na náhradní výživné je třeba jednou za 4 měsíce Úřadu práce ČR doložit  potřebné podklady a prokázat tak, že nárok na náhradní výživné stále trvá. Úřad práce  ČR může tuto dávku pro každé dítě vyplatit v součtu maximálně 24x, přičemž tyto výplaty  nemusí jít po sobě.  

Celkovou výši vyplaceného náhradního výživného pak ÚP ČR bude následně po  dlužníkovi vymáhat. 

Veškeré informace k náhradnímu výživnému, včetně návodného videospotu, nejčastějších otázek a odpovědí či orientační kalkulačky, jsou k dispozici na webových  stránkách Úřadu práce ČR https://www.uradprace.cz/web/cz/nahradni-vyzivne. Pokud si  lidé nevědí rady s vyplněním formuláře nebo potřebují další podrobnosti, mohou se  obracet na Call centrum Úřadu práce ČR na bezplatné telefonní lince 800 77 99 00 nebo  psát na speciální e-mail: nahradnivyzivne@uradprace.cz. 

Ke stažení

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688