Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  21.06.2021 10:07:00

Pravděpodobnost zvýšení korunových úrokových sazeb již tento týden vrostla


Hlavní událostí příštích dnů bude zasedání ČNB. Poslední vyjádření členů bankovní rady ČNB v uplynulých dnech zvýšila pravděpodobnost, že hlavní úroková sazba bude posunuta z 0,25 % na 0,50 % již tento týden. Již o den dříve by ale měla utahování politiky v regionu CEE odstartovat maďarská centrální banka. Na globálních trzích budou dominovat především červnové PMI indikátory a sledovat budeme také Ifo index. Z USA dorazí data až koncem týdne v čele s cenovým indexem PCE spolu se statistikou osobních výdajů a příjmů.

Dnešní den zůstává z pohledu ekonomických událostí prázdný. Za zmínku stojí pouze vystoupení prezidentky ECB Lagarde před Evropským parlamentem. Diskuse ohledně programu nákupu aktiv centrální bankou byla ale již v předstihu zavrhnuta.

V úterý se podle našich kolegů maďarská centrální banka odhodlá k navýšení hlavní úrokové sazby z 0,60 % na 0,90 %. Zda bude o den později, ve středu, následovat i ČNB zůstává stále nejisté. V naší nedávné analýze
jsme počítali s navýšením hlavní úrokové sazby o 25 bazických bodů na 0,50 % v srpnu, při příležitosti zveřejnění nové makro prognózy ČNB. Nicméně v uplynulých několika dnech se další členi bankovní rady ČNB vyjádřili ve prospěch zvýšení sazeb již v červnu, s odvoláním na rychlejší než očekávané ekonomické oživení a také obavu z ukotvení inflačních očekávání na vyšších hodnotách (například V. Benda v pátečním příspěvku pro deník N). Pokud by se navýšila inflační očekávání na finančních trzích i mezi domácnostmi, například poblíž 3 %, hrozilo by, že by patřičně docházelo k navyšování cen zboží a služeb. Jinými slovy, že by samotné očekávání nakonec vyústilo ve vyšší inflaci. Podle naší interpretace vyjádření všech sedmi členů bankovní rady ČNB, se jeden explicitně a dva implicitně vyslovili pro zvýšení sazeb již na červnovém zasedání. Naopak dva implicitně podpořili rozhodnutí vyčkat až do srpna. Zbylí dva budou ještě potřebovat středeční jednání. Konečné rozhodnutí tak nebude jednoznačné, ale šance zvyšování již v červnu aktuálně převažuje. Tak či onak, z pohledu ekonomického dopadu je časový rozdíl rozhodnutí zhruba 1,5 měsíce zanedbatelný. Jak jsme již argumentovali, bude se jednat jen o signalizující navýšení sazeb, které připomene, že ČNB je zavázána plnit mandát cenové stability.

Ve středu dále dorazí PMI indikátory pro eurozónu. V průmyslu je index na nejvyšší úrovni za posledních více než 20 let, a moc prostoru pro růst již proto nezbývá. Rozpracovanost se ale nachází na vysoké hodnotě a poptávka je v dobré kondici. Čekáme tedy, že dynamika průmyslu zůstane silná s pozitivním dopadem na zaměstnanost i v dalších měsících. Na druhé straněindex pro sektor služeb co dohánět. S postupným rozvolňováním vládních restrikcí tak očekáváme, že se zase o trochu více přiblíží k 60bodové hranici.

Pozitivně podle nás vyzní i červnový Ifo index. Zlepšení ekonomické situace se odrazí v kladném hodnocení především aktuální situace, což potáhne celkový index nahoru.

Na závěr týdne dorazí data z USA. Květnová statistika výdajů by měla ukázat relativní přesun spotřeby směrem od zboží ke službám, když si lidé kompenzují čas strávený v lockdownu. Statistika příjmů by měla vykázat mírný úpadek, protože oproti předchozímu období nebude zohledňovat vyplacení jednorázových šeků. Vývoj příjmů tak bude lépe odrážet mzdovou dynamiku ve druhém čtvrtletí.


Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: Lenka Kalivodová, analytička

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688