mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  21.06.2021 08:52:00

Pravidla pro cestování do České republiky ze ze Švýcarska a Lichtenštejnska

Pravidla pro cestování do České republiky

18.06.2021 / 16:30 | Aktualizováno: 21.06.2021 / 08:52

Občané členských států EU, Švýcarska a Lichtenštejnska budou moci od 21. 06. 2021 do ČR při splnění všech epidemiologických podmínek přicestovat za jakýmkoliv účelem, včetně turistiky. Pro ostatní země zůstává v platnosti možnost vstupu na území ČR v nezbytně nutných případech, nikoliv však za turistikou, rekreací (a to ani ve vlastní nemovitosti), návštěvou přátel či vzdálenější rodiny, např. prarodiče, atd.

Aktuální pravidla pro návrat občanů ČR a pro příjezd cizinců do ČR lze nalézt na webu Ministerstva vnitra ČR (MV ČR). Informace lze kontinuálně získávat i na webových stránkách Ministerstva zdravotnictví ČR (MZ ČR) a Ministerstva zahraničních věcí ČR (MZV ČR).

Všechny cizí státy se dělí do pěti barevných kategorií: zelené, oranžové, červené, tmavě červené a černé. Na zelený seznam jsou umisťovány země s nízkým rizikem nákazy, na oranžový seznam se středním rizikem nákazy, na červený seznam s vysokým rizikem nákazy, na tmavě červený seznam s velmi vysokým rizikem nákazy a na černý s extrémním rizikem nákazy. Švýcarsko a Lichtenštejnsko patří mezi státy se středním rizikem nákazy, tedy na oranžový seznam.

Cestující ze zemí na oranžovém seznamu, tedy rovněž ze Švýcarska a Lichtenštejnska, musí před vstupem do ČR vyplnit příjezdový formulář. Dále musí při hraniční nebo pobytové kontrole na požádání předložit tzv. oznámení, které potvrzuje vyplnění a odeslání elektronického příjezdového formuláře. Oznámení je možné vytisknout po vyplnění a odeslání formuláře do systému.

Cestující ze Švýcarska i Lichtenštejnska jsou před vstupem do ČR povinni předložit rovněž výsledek antigenního testu (provedeného max. 24 hodin před započetím cesty do ČR) nebo RT-PCR testu (provedeného max. 72 hodin před započetím cesty do ČR), provedeného v členském státě EU, ve Švýcarsku nebo v Lichtenštejnsku. Lhůty se počítají od provedení testu (nikoliv od obdržení výsledku testu) do započetí cesty (nástupu do letadla/vlaku/autobusu).

Povinnost předložit výsledek antigenního testu nebo RT-PCR testu před vstupem do ČR pak neplatí pro české občany a jejich rodinné příslušníky, občany Evropské unie, Švýcarska a Lichtenštejnska s vydaným potvrzením o přechodném pobytu na území České republiky a cizincům s povolením k trvalému pobytu na území České republiky, kteří nepoužijí pro přepravu do ČR veřejnou dopravu (tedy pokud pojedou soukromým automobilem).

Povinnost předložit výsledek antigenního testu nebo RT-PCR testu před vstupem do ČR neplatí pro ty osoby, které se prokáží národním certifikátem o provedeném očkování proti onemocnění COVID-19, vydaným v členských státech Evropské unie, ve Švýcarsku a Lichtenštejnsku a které zároveň nejeví žádné příznaky onemocnění COVID-19. Povinnost vyplnit a odeslat elektronický příjezdový formulář a poté vytisknout a vzít s sebou potvrzení o provedení však tyto naočkované osoby mají.

Za národní certifikát o provedeném očkování se považuje do dne 30. června 2021 písemné potvrzení vydané alespoň v anglickém jazyce oprávněným subjektem působícím v České republice nebo v jiném členském státě Evropské unie, ve Švýcarsku a v Lichtenštejnsku, jehož vzor je zveřejněn v seznamu uznaných národních certifikátů na internetových stránkách Ministerstva zdravotnictví České republiky, které obsahuje údaje o očkované osobě, podanému typu vakcíny, datu podání vakcíny, identifikaci subjektu, který potvrzení vydal, a u očkování uplynulo:

  1. v případě dvoudávkového schématu podle souhrnu údajů o léčivém přípravku nejméně 22 dní, ale ne více než 3 měsíce od aplikace první dávky očkovací látky,
  2. v případě dvoudávkového schématu podle souhrnu údajů o léčivém přípravku a v případě aplikace druhé dávky očkovací látky ne více než 9 měsíců od aplikace první dávky očkovací látky,
  3. v případě jednodávkového schématu podle souhrnu údajů o léčivém přípravku nejméně 14dní, ale ne více než 9 měsíců od aplikace dávky očkovací látky; jde-li o potvrzení vydávané oprávněným subjektem, musí být zveřejněno v seznamu uznaných národních certifikátů na internetových stránkách Ministerstva zdravotnictví České republiky.

Národním certifikátem o provedeném očkování bude ode dne 1. července 2021 certifikát o očkování vydávaný podle nařízení Evropské unie o digitálním COVID certifikátu, kdy u očkování uplynulo:

  1. v případě dvoudávkového schématu podle souhrnu údajů o léčivém přípravku nejméně 22 dní, ale ne více než 3 měsíce od aplikace první dávky očkovací látky,
  2. v případě dvoudávkového schématu podle souhrnu údajů o léčivém přípravku a v případě aplikace druhé dávky očkovací látky ne více než 9 měsíců od aplikace první dávky očkovací látky,
  3. v případě jednodávkového schématu podle souhrnu údajů o léčivém přípravku nejméně 14dní, ale ne více než 9 měsíců od aplikace dávky očkovací látky.

Platí pro cestování nějaké výjimky?

Ano, výjimky se vztahují např. na občany Evropské unie, včetně občanů České republiky, Švýcarska i Lichtenštejnska a cizince s povoleným dlouhodobým nebo trvalým pobytem v Evropské unii, kteří letecky tranzitují do 12 hodin přes Českou republiku, nebo cestují do nebo z České republiky na dobu nepřesahující 12 hodin. Úplný výčet výjimek lze nalézt v ochranném opatření Ministerstva zdravotnictví ČR.

Na koho je možno se obrátit v případě atypických situací?

Se specifickými dotazy je možno se obrátit na informační linku Ministerstva vnitra ČR +420 974 801 801 (Po – Čt v době 08.00 – 16.00 hod. a v Pá v době 08.00 – 12.00 hod.), nebo na informační centrum Ministerstva zahraničních věcí ČR na telefonní linku čísle +420 222 264 222 (Po – Pá v době 08.00 – 16.00 hod.).

Upozornění: Velvyslanectví ČR v Bernu výslovně upozorňuje, že nespolupracuje s žádným testovacím ani očkovacím pracovištěm na území Švýcarska či Lichtenštejnska a nekoordinuje ani jiným způsobem nezprostředkovává obstarání antigenního nebo RT-PCR testu nebo očkování za účelem cesty do České republiky. Nabídku testovacích míst v jednotlivých kantonech lze nalézt pod níže uvedeným odkazem: bag.admin.ch (je třeba rolovat na konec bodu). Nabídku očkovacích míst lze nalézt na webech jednotlivých kantonálních zdravotních úřadů.

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688