Pim Brands (Ronda Invest)
Okénko investora  |  19.06.2021 12:05:46

Výnosy a návratnost investic u bytů v Praze

Společnost Deloitte každé tři měsíce publikuje aktuální nabídkové ceny nových bytů v Praze a jejich vývoj. Sesbíraná data za poslední období (leden-únor 2021) ukazují průměrnou cenu bytů za metr čtvereční. Z dat od roku 2014 (tato cenová hladina představuje 100 %) je navíc patrné, že nyní jsou pražské byty na 189 % své původní hodnoty a jejich ceny stále rostou. Každého investora však nejvíce zajímá návratnost investice. Pojďme se tedy podívat na možné formy návratnosti investice do nemovitostí a ukažme si na modelovém příkladu některé výnosy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Zdroj: Deloitte

3 důvody, proč investovat do nemovitostí 

Investice do nemovitostí mají svá specifika. Zaprvé zpravidla z pronájmu nemovitosti dostáváte jako majitel určitý nájem. Zadruhé se vyvíjí cena nemovitosti na trhu podle aktuální poptávky a nabídky. Pokud jste si v roce 2014 koupili byt v Praze, tak dnes jej můžete prodat za cenu o 89 % vyšší než před sedmi lety. Tato cena však může stoupat i klesat v čase. V dlouhodobém horizontu však ceny nemovitostí rostou. Pokud tedy vaši nemovitost prodáte ve vhodnou chvíli nebo po dostatečně dlouhé době, tak rozdíl kupní a prodejní ceny bude tvořit váš výnos. Za třetí investicí do nemovitostí porážíte inflaci, protože vám volné prostředky neleží na účtu, kde ztrácí na hodnotě. Naopak vám z nemovitosti plyne nájemné a zároveň ceny nemovitostí v dlouhodobém horizontu rostou zpravidla vyšším tempem než je míra inflace. Ve zbytku článku budeme uvažovat jako výnos pouze nájem za dobu, za kterou se vaše investice v aktuálních tržních podmínkách vrátí. Zanedbáme tedy případnou změnu cen nemovitostí v dalších letech.

Modelové příklady výnosů z nemovitostí

Podle dat společností Trigema, Skanska Reality a Central Group se v roce 2020 nejvíce prodávaly byty o velikosti 2kk (43 %) a 1kk (25 %). Průměrná velikost bytů se pohybuje od 30 do 60 m2 (zde závisí na konkrétním projektu).,Pojďme se podívat, jaká bude návratnost investice při aktuálních cenách, pokud budeme uvažovat nejmenší možnou velikost 30 m2 v různých částech Prahy?

Lokalita

Průměrná cena za byt 30 m2

Praha 1

6 105 000 Kč

Praha 2

5 070 000 Kč

Praha 3

3 699 000 Kč

Praha 4

3 561 000 Kč

Praha 5

3 798 000 Kč

Praha 6

4 032 000 Kč

Praha 7

3 525 000 Kč

Praha 8

3 711 000 Kč

Praha 9

3 204 000 Kč

Praha 10

3 516 000 Kč

Z tabulky je patrné, že nejdostupnější investiční novostavbu v Praze můžete zakoupit na Praze 9 při orientační ceně 3 204 000 Kč. Naopak nejhůř dostupné novostavby se nachází na Praze 1 a 2. Pokud se vám podaří najít byt za nižší cenu, pak může jít o velmi výhodnou nabídku.

Při ceně průměrného nájemného* na Praze 9, která činí 273 Kč/m2, budete při velikosti bytu 30 m2 měsíčně inkasovat výnos 8190 Kč. Na Praze 2 při nájmu 321 Kč/m2 to bude 9630 Kč. V prvním případě bude váš roční výnos činit jen něco málo přes 3 procenta ročně, což znamená, že budete na investici vydělávat zhruba 32 a půl roku. Ve druhém případě bude zhodnocení vaší investice dokonce jen cca 2,3 procenta ročně, takže její návratnost bude téměř 44 let.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Data společnosti Deloitte nezahrnují nájemné pouze u novostaveb, ale jde o celkový trh s rezidenčními nemovitostmi (zahrnující i nemovitosti před rekonstrukcí či starší byty). Proto je srovnání pouze ilustrační a reálné ceny nájmu u novostaveb se mohou lišit. U všech výnosů se jedná pouze o nájem bez poplatků (energie, voda).

Z hlediska posouzení výhodnosti investice jsou ovšem důležité i ostatní faktory – tedy potenciál růstu dané lokality (a zhodnocení vložených prostředků), obsazenost nájemníkem (zda jste schopní nemovitost rychle pronajmout), stav nemovitosti a další. Pokud nad těmito čísly nevěřícně kroutíte hlavou, protože se vám zdá výnosnost pražského bytu malá nebo vaše úspory nedosahují takových částek a nechcete se zadlužit na třetinu až polovinu života, vyzkoušejte investice do úvěrů zajištěných nemovitostmi.

Pim Brands

Pim Brands má jako analytik společnosti RONDA INVEST několikaletou praxi ze světa finančních trhů. Studoval na Fakultě informačních technologií ČVUT a kromě analytické činnosti se také aktivně podílí na vývoji algoritmického obchodování a online marketingu. Ve volném čase se věnuje studiu cizích jazyků a jak technické, tak fundamentální analýze trhu. Jeho oblibou je japonská kultura, cestování a sport.


RONDA INVEST

RONDA INVEST a.s. je českou P2B platformou, která se na jednu stranu zaměřuje na poskytování úvěrů zajištěných nemovitostmi pro malé a střední podnikatele v Česku a na Slovensku, a na straně druhé nabízí možnost firmám i lidem do těchto úvěrů investovat. Každý úvěr k investici je zajištěn bonitní nemovitostí se zástavním právem a notářským zápisem se svolením k vykonatelnosti. Výše poskytovaných úvěrů nepřesahuje 70 % hodnoty dané nemovitosti. Výnosy dostávají investoři každý měsíc na účet a neplatí žádné vstupní ani pravidelné poplatky.

Za společností stojí podnikatelská skupina Alphaduct, a.s. podnikatele Vladimíra Komára, kam patří mimo jiné značky Dermacol, Axigon, Krondorf a 15% podíl akcií patří podnikateli Gabrielu Kovácsovi, majiteli společností Citfin – Finanční trhy, a.s. a Citfin, spořitelní družstvo.

Investoři mají možnost investovat online s výnosem až 6 % ročně na stránkách: https://www.rondainvest.cz/investovani

Více informací na https://www.rondainvest.cz.


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Čt   9:26  Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688