cryptokingdom.tech (Crypto Kingdom)
Akcie v ČR  |  18.06.2021 17:53:10

Fed posune zvýšení úrokových sazeb dopředu kvůli obavám z inflace, Bitcoin i akciový trh se propadá

Fed posune zvýšení úrokových sazeb dopředu kvůli obavám z inflace, Bitcoin i akciový trh se propadá

18.06.2021 / Crypto Kingdom

Federální rezervní systém řekl veřejnosti, že posunul časový rámec pro zvyšování úrokových sazeb.

"Pokrok v očkování bude pravděpodobně i nadále snižovat dopady krize veřejného zdraví na ekonomiku, ale rizika pro ekonomický výhled přetrvávají," uvedl ve svém prohlášení Federální výbor pro otevřený trh (FOMC).

Setkání před „zasedáním“ - Fed očekává dvě zvýšení sazeb v roce 2023

Řada hráčů na trhu počkala, až Federální rezervní systém odhalí nějaké signály pro vývoj trhu a jedním z nich byla skutečnost, že 13 z 18 členů výboru FOMC předpokládalo do konce roku 2023 zvýšení sazeb. Prognóza jednotlivých členů ukazuje možnost dokonce dvou zvýšení úrokových sazeb v roce 2023.

Po zasedání FOMC předseda Fedu Jerome Powell uvedl, že projekce záměru pro zvýšení sazeb by měly být brány s „velkým nadhledem“ a že zahájení je „daleko v budoucnosti“. Na nákupy dluhopisů v hodnotě $120 miliard, které Fed provádí každý měsíc, Powell řekl, že bude vydáno oznámení, kde bude učiněno rozhodnutí o změně těchto výdajů.

„Můžete si představit toto setkání, které jsme měli, jako „mluvení o mluvení o setkání,“ uvedl předseda Fedu. "Na nadcházejících schůzích bude výbor pokračovat v hodnocení pokroku ekonomiky směrem k našim cílům. Jak jsme již řekli, před oznámením jakéhokoli rozhodnutí provést změny v našich nákupech vás předem upozorníme.“

„Nyní je problém v tom, že poptávka je velmi silná, příjmy jsou vysoké, lidé mají peníze na bankovních účtech. Poptávka po zboží je extrémně vysoká a neklesla,“ vysvětlil Powell. „Ale co se týká přílišné korekce, tak na druhé straně existuje možnost, že inflace by mohla být do budoucna ve skutečnosti poměrně nízká. Ale na to se právě teď nezaměřujeme.“

Na tiskové konferenci po zasedání Powell diskutoval o inflaci. „Očekáváme, že tato vysoká inflace bude nyní klesat," zdůraznil Powell pro tisk. „V žádném případě nezavrhujeme šanci, že to může trvat déle, než se očekávalo, a existuje riziko, že to časem začne ovlivňovat inflační očekávání," poznamenal Powell.

S dynamikou spojenou se znovuotevřenou ekonomikou a nerovnováhou v poptávce a nabídce Powell přiznal, že inflace může být vyšší, než Fed očekával.

"S pokračujícím znovuotevíráním mohou být změny v poptávce prudké a rychlé a překážky jako potíže s náborem zaměstnanců a další tlaky mohou i nadále omezovat, jak rychle se nabídka bude schopna přizpůsobovat, což zvyšuje možnost, že by se inflace mohla ukázat vyšší a trvalejší, než očekáváme,” poznamenal předseda Fedu během tiskové konference.

Fed také věří, že na konci roku 2021 bude míra nezaměstnanosti kolem 4,5 %.

„Jsme na cestě k velmi silnému trhu práce," uvedl Powell také na tiskové konferenci.

Reakce na oznámení Fedu jsou rozporuplné

„Co se týká inflace, jsou to právě faktory, které ji za posledních 25 let omezovaly a které Powell očekává, že ji budou v budoucnosti nadále omezovat, které jsou přechodné," napsal po zasedání FOMC ekonom a zastánce zlata Peter Schiff. „Po letech bezohledné měnové politiky Fedu se inflační kuřata konečně vracejí domů do kurníku," dodal Schiff.

Fed ignoroval veškerá naléhání na zpomalení nákupů,“ uvedl po jednání výboru Fedu zakladatel northmantrader.com Sven Henrich. „Powell strhnul koberec zpod jakýchkoli odpůrců ve výboru, trvá na dalším tisknutí více než během hluboké globální finanční krize s nejpřehřátější ekonomikou za posledních 50 let, inflačními tlaky a největší bublinou aktiv v historii."

„To trh neočekával," vysvětlil James McCann, zástupce hlavního ekonoma společnosti Aberdeen Standard Investments, v rozhovoru pro CNBC. „Fed nyní signalizuje, že sazby budou muset dříve nebo později stoupat, přičemž jejich prognóza naznačuje dvě zvýšení v roce 2023. Tato změna postoje se trochu tluče s posledními tvrzeními Fedu, že nedávný nárůst inflace je dočasný."

Ostatní trhy ve ztrátě

Ztráty, které jsou patrné v indexu Dow Jones, stejně jako v jiných tržních ukazatelích, lze také připsat rostoucím obavám z inflace. Podle Powella jsou inflační očekávání pro rok 2021 nyní umístěna na 3,4 %, což je hodnota výrazně vyšší než v předcházejících 2,2% projekcích z března.

Cena Bitcoinu postupně selhala v udržení úrovně $40 000 a od oznámení Fedu postupně klesla až ke $37 000. Indexy Dow a S&P 500 také klesly o 0,77 %, respektive 0,54 % poté, co Federální rezervní systém posunul svůj plán na 2 zvýšení úrokových sazeb v roce 2023.

Denní výkonnost trhu s kryptoměnami. Zdroj: Coin360

Zatímco Powell se snažil popsat současný inflační výkyv jako „přechodný“, spotřebitelské ceny jsou na 13letém maximu a analytici se obávají, že rostoucí inflace ovlivní postcovidové oživení ekonomiky.

A i když Powell sice přímo neřešil, zda nebo kdy Fed začne snižovat své nákupy dluhopisů za $120 miliard měsíčně, rozhodnutí zahájit zvyšování sazeb v roce 2023 naznačuje, že plánovaný program se brzy dočká škrtů ještě před rokem 2023, aby mohl být učiněn s mírnými a postupnými dopady na trhy.

CryptoKingdom.cz

Jsme mostem mezi starým a novým světem. Provedeme tě světem kryptoměn a ukážeme ti cestu k největší příležitosti 21. století.

Crypto Kingdom je největší kryptoměnová komunita na CZ/SK scéně. Pomohli jsme již několika tisícům začátečníků se v kryptoměnách zorientovat.

Připoj se k nám a my tě provedeme: https://start.cryptokingdom.tech

22.06. 11:46  Zdvovodnia to mutáciami (mir)
21.06. 10:52  Neposunou nic (Jirb)
19.06. 18:05  Neposunou nic (Ghi)

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688