Research (Fio, burzovní společnost a.s.)
Akcie v ČR  |  21.01.2003 11:04:38

Týdenní zprávy z trhu ke dni 21.1.2003

Text Box:      Tržní indikátory
České akcie	
PX 50	
0,76 %	474,9
PX D	
 0,34 %	1200,9
Zahraniční akcie
Dow Jones Ind. Average
-2,26 %	8585,74
S&P 500	
-2,78 %	901,78
Nasdaq Composite
-4,94 %	1376,19
DAX 	
-3,90 %	2918,82
FTSE 100	
-3,86 %	3820,60
CAC 40	
-3,27 %	3056,93
Nikkei 225	
2,59 %	8690,25
BUX	
       1,22 %	7897,76
10-yr-bond	
-13 bps	4,02 %

HLAVNÍ ZPRÁVY

 

 Německá ekonomika v loňském roce zaznamenala jen nepatrný růst ve výši 0,2% (podle koncových, několikrát revidovaných očekáváních), oproti 0,6% v roce 2001.

 Průmyslová výroba za listopad dosáhla slušného meziročního růstu 4,4% ve srovnání s listopadovými 3,5%.

 V americké ekonomice byl v pátek zaznamenán rekordní schodek obchodní bilance za měsíc listopad ve výši – 40,1 mld. USD oproti 35,1 mld. USD z října 2002.

 

UDÁLOST TÝDNE

 

Největší pozornost v uplynulém týdnu způsobilo oznámení Českého statistického úřadu, kterým korigovalo předchozí hrozivě narůstající schodek obchodní bilance. Kritickým obdobím byl červenec až listopad tohoto roku a původní schodek –76 miliard za toto období se ztenčil na –40 miliard .

Příčinou této změny bylo špatné započítání hodnoty vycházející z aktivního zušlechťovacího styku. Tyto data se samozřejmě promítla i do výstupu celé ekonomiky a růst HDP za třetí čtvrtletí 2002 tak dosáhl 2,7 procenta oproti původním 1,5 procenta. Znamená to, že vliv povodní na celkovou ekonomiku byl zanedbatelný a i vzhledem k špatnému výkonu ekonomiky eurozóny byla česká ekonomika schopna dosáhnout slušného růstu. Růst HDP za celý rok 2002 by měl dosáhnout kolem 2,5 procenta.

To je však pouze jedna strana mince. Negativním jevem je skutečnost, že i při takovémto výkonu ekonomiky dochází k vysokému růstu nezaměstnanosti, která se zvýšila z květnových 8,6 procenta na prosincových 9,8 procenta.

Nezaměstnanost je zásadní strukturální problém české ekonomiky; nedochází k dostatečné tvorbě pracovních míst ani při takto rostoucí ekonomice a možnost ufinancování našeho sociálního systému se tak stává stále více nereálná. Úspěšnost vládních programů na podporu podnikání je rovněž mírně řečeno diskutabilní.

 

 


 Vývoj HDP v jednotlivých čtvrtletích posledních dvou let (meziroční změny v%):

  Očekávané události:

23.1. 2003

Obchodní bilance

P korekci statistických údajů nebude obchodní bilance očekávána s takovým napětím. Přesto jde o významný údaj. Listopadových  -17,6 mld. bylo revidováno na –7,9 mld. .

22.1.2003

ZEW Survey

Index ZEW Survey přibližuje míru ekonomického sentimentu v německé ekonomice. Tento ukazatel má již řadu měsíců klesající tendenci. Za leden se očekává hodnota stagnace kolem 0,6.

USA

Uplynulý týden v USA

Americké akciové trhy zakončily obchodování v minulém týdnu hlubším propadem. Byla tak přerušena řada dvou týdenních zisků. Investoři nabyli dojmu, že akcie v předchozích týdnech překonaly svou vnitřní fundamentální hodnotu. Z toho důvodu realizovali zisky, tedy uzavírali pozice a trhy se vydaly směrem dolů. Stalo se tak na základě a poté, co ohlásili výsledky hospodaření společnosti Intel, Yahoo!, IBM, Microsoft a General Electric. Ty nebyli výrazně negativní, nicméně nedošlo k naplnění investorských očekávání. V některých případech došlo i ke zklamání. Optimismus trhům nedodaly další skutečnosti ohledně ozbrojeného konfliktu v Iráku, zpráva zbrojních inspektorů o nálezu hlavic, které mohou nést biologické-chemické zbraně. I makroekonomické ukazatele ohlášené v průběhu týdne nedodaly trhům důvod k růstu. Pokles hodnoty indexu spotřebitelské důvěry podle michiganské univerzity, průmyslová produkce a další.

 

Očekávaný vývoj v USA

Ohlašování hospodářských výsledků je v plném proudu a samozřejmě bude ovlivňovat vývoj trhu. Předpokládáme spíše obchodování ve stagnujícím trading kanálu, tedy neočekáváme zásadní růst ani pokles.

NĚMECKO

Uplynulý týden Německo

Během uplynulého týdne byl vývoj na německých trzích poznamenán zejména zahájením vlny ohlašování výsledků za 4Q roku 2002 v USA, kde úvod tohoto ohlašování patřil zejména technologickým titulům. Investoři v zámoří mírně znejistili, po rozhodnutí jednoho z předních výrobců chipů, společnosti Intel, snížit investiční výdaje pro rok 2003. Na německých trzích pak během týdne panovala spíše neutrální nálada, která však zejména při pátečním obchodování ztratila podpůrnou hranici v podobě úrovně 3,000b. a DAX tak uzavíral v mezitýdenní ztrátě. Negativní makroekonomické údaje z americké ekonomiky, které byly navíc zveřejněny také v pátek, pak poslaly akcie BMW na roční minimální hodnoty. Akcie společnosti Deutsche Lufthansa zase ovlivňovala stávka jejích zaměstnanců, kteří se domáhají zvýšení mezd až o 7%, jen těžko lze ale očekávat v současné situaci sektoru leteckých přepravců, že budou tato očekávání splněno v plné výši. V telekomunikačním sektoru pokračovala zvýšená doporučení pro největší evropské společnosti od analytických společností, které opět posouvaly hodnotu akcií DTE nad €14 úroveň. Z makroekonomických údajů pak informace o továrních objednávkách a průmyslové produkci za měsíc listopad pozitivně překvapily analytiky i investory, kteří očekávali pokračování poklesu těchto ukazatelů. Celoroční hodnota GDP se pak zvýšila o 0,2% a při současné úrovni nezaměstnanosti pak nepůsobí příliš pozitivně, pokud by byl růst německého GDP závislý pouze na domácích faktorech.

 

Očekávaný vývoj v Německu

Během následujícího týdne očekáváme na makroekonomické úrovni zejména informace o stavu podnikatelského sentimentu v měsíci lednu (ZEW Survey – úterý), o vývoji cen výrobců (PPI – čtvrtek) a maloobchodních tržbách v Eurozóně za měsíc listopad (pátek). Z podnikové úrovně pak své výsledky za 4Q přinesou společnosti Infineon, MAN, TUI, a Siemens. Celkově pak sentiment na trzích bude ale nejvíce ovlivňovat vývoj na amerických trzích, kde zatím probíhající ohlašování výsledků spíše znepokojuje investory, kteří očekávala mnohem příznivější výhled pro další období.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

28.01.2003Týdenní zprávy z trhu ke dni 28.1.2003 Research (Fio, burzovní společnost a.s.)
22.01.2003Zprávy ze zahraničních trhů ze dne 21.1.2003 Research (Fio, burzovní společnost a.s.)
21.01.2003Zprávy z domácího trhu ze dne 21.1.2003 Research (Fio, burzovní společnost a.s.)
13.01.2003Zprávy z domácího trhu ze dne 13.1.2003 Research (Fio, burzovní společnost a.s.)
10.01.2003Zprávy z domácího trhu ze dne 10.1.2003 Research (Fio, burzovní společnost a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688