MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Ze světa  |  17.06.2021 17:50:00

Jednání Rady ECOFIN 18. června 2021 v Lucemburku

V pátek 18. června se uskuteční zasedání Rady EU ve formátu ministrů financí. Vedoucí delegace České republiky bude místopředsedkyně vlády a ministryně financí Alena Schillerová. Stěžejními body jednání budou daňové otázky týkající se DPH a podpora hospodářského oživení v Evropě.

Na posledním jednání, kterým Portugalsko zakončí své půlroční předsednictví v Radě EU, budou ministři diskutovat o sazbách daně z přidané hodnoty. Cílem jednání je dokončit práce na sazbách DPH za účelem přizpůsobení systému DPH ekologickým cílům do roku 2035 a zajištění rovných podmínek pro všechny členské státy při aplikaci snížených sazeb DPH. Ministři budou rovněž diskutovat o problematice osvobození od DPH pro nákupy učiněné institucemi EU při reakci na krizové události jako je pandemie COVID-19.

Jako tradičně bude tématem jednání ministrů financí obnova evropského hospodářství po pandemii. Na nadcházející Radě budou ministři informováni o stavu implementace nástroje pro oživení a odolnost (RRF) a harmonogramu schvalování národních plánů obnovy. Česká republika svůj Národní plán obnovy oficiálně odevzdala Evropské komisi 1. června.

Ministři by měli schválit zprávu předsednictví o pokroku v budování bankovní unie, doporučení Rady v rámci týkající se implementace pravidel rozpočtového dohledu a potvrdit doporučení Rady pro hospodářskou politiku jednotlivých členských zemí.

Dále by ministři měli potvrdit závěry Rady ke zprávě Komise, která se zabývá rozpočtovými dopady stárnutí populace. Předsednictví a Komise budou rovněž informovat o stavu vyjednávání legislativy v oblasti finančních služeb, včetně tzv. balíčku k digitálním financím.

Ministři budou rovněž informováni o procesu přípravy společné pozice EU pro červencové mezinárodní zasedání ministrů financí a guvernérů centrálních bank skupiny G20.

V neposlední řadě budou ministři seznámeni s výstupy zprávy Evropského účetního dvora, která hodnotí realizaci opatření na podporu rovnosti žen a mužů v programech financovaných z rozpočtu EU. Komise bude informovat o plánované revizi obezřetnostního rámce pro pojišťovnictví, tzv. směrnice Solventnost II, kterou by měla představit na podzim tohoto roku.

Na okraji Rady ECOFIN proběhne Euroskupina, která se v inklusivním formátu bude věnovat aktuálnímu stavu prací na dokončení bankovní unie a přípravě zasedání červnového eurosummitu. Dále proběhne výroční zasedání guvernérů Evropské investiční banky, kterými jsou zpravidla ministři financí.

Příští zasedání Rady ECOFIN by se mělo uskutečnit 13. července 2021, nově již pod vedením Slovinska.

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro státní rozpočet republiky, státní závěrečný účet republiky, státní pokladnu České republiky, finanční trh s výjimkou dozoru nad kapitálovým trhem v rozsahu působnosti Komise pro cenné papíry, daně, poplatky a clo, finanční hospodaření, finanční kontrolu, účetnictví, audit a daňové poradenství, věci devizové včetně pohledávek a závazků státu vůči zahraničí, ochranu zahraničních investic, pro tomboly, loterie a jiné podobné hry, hospodaření s majetkem státu, privatizaci majetku státu, pro věci pojišťoven, penzijních fondů, ceny a pro činnost zaměřenou proti legalizaci výnosů z trestné činnosti, posuzuje dovoz subvencovaných výrobků a přijímá opatření na ochranu proti dovozu těchto výrobků.

Ministerstvo financí je zřízeno zákonem č. 2/1969 Sb. Současnou ministryní je od 13. prosince 2017 Alena Schillerová.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

St 20:32  After reviewing damage with the support of the Valdosta Fire Department and EMA... US National Weather Service (weather.gov)
St 18:09  It's been a busy 12 hours across the forecast area with rounds of storms, some of... US National Weather Service (weather.gov)
St 15:01  Przekonanie czy wiedza? Instytut Meteorologii (imgw.pl)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688