Radek Stolář
(Kurzy.cz)
17.06.2021 13:44:04, aktualizováno 21.06.2021 10:35:01

Jak vybrat zahradní bazén na letní radovánky?

Léto se kvapem blíží, a tak určitě přemýšlíte nad tím, jak si můžete zpříjemnit pobyt venku. Zejména horké spalující letní slunce nás láká k tomu, abychom se zchladili ve vodě. Na druhou stranu ne vždy máme poblíž nějaký ten vodní tok, přehradu nebo jezero, případně se nám nechce na koupaliště. Skvělým řešením je tak mít možnost ochladit se přímo doma na zahradě. K tomu slouží zahradní bazény, které můžete pořídit v různých provedeních a velikostech, přesně podle vašich požadavků.

Vyberte si vhodný typ bazénu

Pokud jste se tedy rozhodli, že si pořídíte na zahradu bazén, nejprve je důležité zvolit vhodný typ. Bazénů existuje celá řada a typů konstrukcí je více. Můžeme si však v základu bazény rozdělit na dvě základní varianty, přičemž se zde zaměříme na nadzemní bazény:

  • Nafukovací bazén
  • Bazén s pevnou konstrukcí

Typické provedení u velkého zahradního nafukovacího bazénu je provedení s nafukovacím okrajem. Bazén jednoduše rozložíte na zemi na rovném pevném podkladu a nafouknete okraj, který je kruhového tvaru. Jak se bazén začne plnit postupně vodou, kruh plave na hladině a bazén vám doslova roste před očima. Takový bazén snadno připravíte a zase jej složíte, když už jej nechcete používat. Většina těchto bazénů má průměr okolo 3 až 5 m a cena je v řádech nižších tisíců korun. Jedná se o velmi levnou variantu nadzemního bazénu, která je tak velmi populární a běžná.

Kromě nafukovacího bazénu potom můžete zvolit klasický bazén s pevnou konstrukcí. Vyrábějí se v různých provedeních co do tvaru i použitého materiálu. Většinou se používá kovová nebo plastová konstrukce s PVC fólií. Takový nadzemní bazén s pevnou konstrukcí vás vyjde o něco dráž, než je tomu v případě bazénů nafukovacích, na druhou stranu má také typicky vyšší životnost. Bohužel složení takového bazénu už vyžaduje více práce, ale lze pořídit i modely, které nemusíte na zimu schovávat, přičemž ty pak mají celokovovou konstrukci. Některé pevné bazény jsou vhodné i k zapuštění.

Jak velký bazén potřebujete?

Kromě volby vhodného typu bazénu určitě stojí za to popřemýšlet také nad velikostí. Je to zkrátka jeden ze základních parametrů, nad kterými je potřeba se zamyslet. U kruhového bazénu to máte jednoduché, protože vás zajímá pouze průměr. Pokud budete mít bazén ve tvaru čtverce nebo obdélníku, je potřeba zvolit správnou délku a šířku. Samozřejmě často musíme vycházet z toho, jaký prostor máme k dispozici na zahradě. Obecně platí, že bazén, ve kterém si už dokážete udělat pár temp, by měl nabídnout v nějakém směru vodní plochu v délce aspoň 5 m.

Důležitá je nepochybně také hloubka bazénu. Abyste si mohli trochu zaplavat, je určitě vhodné, pokud bude mít bazén hloubku aspoň 1,2 m. Pokud však hledáte bazén pouze na osvěžení nebo pro děti, postačí vám i menší hloubky.

Bazénová chemie a jakou zvolit filtraci?

U bazénů se využívají různé druhy filtrace. Některé bazény mají samy o sobě filtraci, která je už součástí samotného bazénu. V některých případech zase musíte filtraci dokupovat zvlášť. Používá se filtrace:

  • Kartušová
  • Písková

Kartušová filtrace stačí jen na menší bazény, nejčastěji ty nafukovací. Musíte ale více používat bazénovou chemii. Výkonnější písková filtrace je vhodnější na objemnější bazény, ale je také dražší.

Jaký bazén pro ty nejmenší?

Na trhu existují ale také dětské bazény, které slouží těm nejmenším. Pokud máte opravdu malé děti, nemusíte pořizovat velký zahradní bazén, ale může vám stačit nafukovací malý bazén, který je typicky oválný, čtvercový či obdélníkový. Jedná se o bazény, které spíše připomínají brouzdaliště. Ideální jsou tehdy, pokud se obáváte pustit do hlubší vody opravdu ty nejmenší děti, případně nemáte na zahradě dostatek místa.

Výrobcem kvalitních a prověřených bazénu je například společnost Marimex.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty