Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  17.06.2021 08:01:22

Trhy vstřebávají včerejší jednání americké centrální banky (Ranní zpráva z finančního trhu)

Inflace v eurozóně přesáhne v druhé polovině roku 2 %      

Dnešní obchodování bude spíše o střebávání včerejšího výsledku jednání americké centrální banky. Ekonomický kalendář nabídne pouze finální čtení květnové inflace v eurozóně. To podle nás potvrdí nárůst meziročního tempa z 1,6 % na 2,0 % a jádrovou inflaci na úrovni 0,9 %. Druhá polovina roku by měla být ve znamení růstu jádrové inflace k 1,5 % díky srovnávací základně a snížení DPH v Německu v druhé polovině minulého roku. Ve spojení s růstem cen energií očekáváme, že celková inflace se vyšplhá až na 2,3 %. 

Pozitivní vyhlídky koruny kalí silnější dolar vůči euru

Včerejší evropské obchodování bylo spíše ve znamení vyčkávání než v přísunu nových informací. Trhy sledovaly dlouho očekávané setkání amerického a ruského prezidenta a připravovaly se na večerní rozhodnutí americké centrální banky. Tomu odpovídala i aktivita na finančních trzích. Eurodolar po celý den stagnoval, úrokové sazby a dluhopisové výnosy poskočili vzhůru o jeden až dva body a ropa mírně korigovala své nejvyšší hodnoty od dubna 2019. K výraznějším pohybům došlo až během tiskové konference guvernéra Fedu.

Ten překvapil jestřábím tónem, který vyslal dolar k silnějším hodnotám a posunul výnosy státních dluhopisů 6-8 bps nahoru. Důvodem byla zejména změna prognózy centrální banky, která nově počítá s dvěma zvýšeními úrokových sazeb do konce roku 2023, což je v souladu i s naší prognózou. Předchozí verze v tomto horizontu přitom se zvyšováním úrokových sazeb nepočítala. Na druhou stranu šéf Fedu potvrdil současnou úroveň nákupů finančních aktiv, ale zároveň zmínil, že se začínají bavit o tom, kdy se začít zabývat koncem nákupů. Růst inflace i nadále centrální banka vidí jako dočasný, je ale připravena reagovat, pokud by se ukázal opak.

Ceny průmyslových výrobců v ČR v květnu oproti dubnu vzrostly o 0,9 %. Čekalo se přitom zpomalení zdražování na straně výrobců na 0,4 % po předchozím růstu cen o 0,8 %. Meziroční tempo zvyšování cen v průmyslu tak zrychlilo na 5,1 % z předchozího 4,6 %. Za necelou polovinou meziměsíčního zdražení stálo tentokrát odvětví kovodělné, dále se opět citelně zvýšily ceny v odvětví chemických látek a výrobků a z jedné čtvrtiny byl za zdražením sektor zpracování ropy. Celý komentář na https://bit.ly/2Ua8meh.

Včerejším dnem začala mediální karanténa ČNB před zasedáním, které proběhne příští týden ve středu. Na poslední chvíli přispěchali se svým vyjádřením tři členové bankovní rady: guvernér Jiří Rusnok, viceguvernér Tomáš Nidetzký a Vojtěch Benda. Shodně navázali na viceguvernéra Marka Moru a Tomáše Holuba, kteří podporují zvyšování úrokových sazeb již příští týden. Tento krok se tak stal velmi pravděpodobným, ačkoli se zdá, že hlasování nebude zcela jednotné.

Korunové úrokové sazby včera dohnaly v krátkých splatnostech propad z konce minulého týdne a vůči euru jsou tak nejvyšší za posledních deset dní. Pozitivní vyhlídky pro korunu však narušilo jednání americké centrální banky, které poslalo dolar k nejsilnějším hodnotám vůči euru od konce dubna. Pokud by na těchto úrovních zůstal déle, koruna by byla nucena setrvat kolem hodnoty 25,50 za euro delší dobu. Zasedání ČNB příští týden by však mělo být nezávisle na výsledku jasným impulsem pro silnější korunu.

Autor: František Táborský

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

11.08.2023Americké PPI a záznam z jednání ČNB (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688