Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  17.06.2021 05:53:08, aktualizováno 19.06.2021 09:07:05

Valná hromada O2 překvapení nepřinesla. Termín na dividendu potvrzen

Telekomunikační společnost O2 uskutečnila také letos setkání akcionářů distančně, resp. per rollam. Po více než dva týdny se akcionáři mohli prostřednictvím příslušných hlasovacích lístků vyjádřit k jednotlivým projednávaným bodům. Hlasování skončilo toto pondělí 14. června. Vzhledem k majoritnímu podílu PPF došlo dle očekávání ke schválení všech navrhovaných usnesení, když skupina se evidentně ani nezúčastnila hlasování se všemi možnými hlasy.

PPF po ovládnutí O2roce 2014 následně postupně uskutečnila majetkové přesuny získaného podílu. Současný podíl v O2 ve výši 83,57 % tak aktuálně leží na několika společnostech skupiny. Především holandských „dcerách“ či „vnučkách“. Více než 5% podíl pak také na kyperské PPF Cyprus Management Limited, která dříve nesla jméno ANTHIAROSE LIMITED. A nejspíše tato společnost se právě ani nezúčastnila letošního hlasování. Indikují to zveřejněné výsledky valné hromady, když počet odevzdaných hlasů „pro“ jednotlivá usnesení se pohyboval „jen“ okolo 80 %. O část hlasů se totiž jistě postarala také část minoritních akcionářů.

Dividenda 17 , emisní ážio 4

Požitek pro akcionáře byl schválen vlastně ve stejné formě a výši jako v předchozích letech. Akcionáři se tak opět mohou těšit na celkem 21 na každou vlastněnou akcii. Musí ji však vlastnit v rozhodný den, stanovený na pondělí 21. června. Na pražské burze se tak vzhledem k vypořádání T+2 bude titul naposledy s nárokem obchodovat již jen dnes ve čtvrtek 17. června. Na burze RM-Systém pak vzhledem k on-line vypořádání ještě i v pondělí.

Splatnost požitku, resp. jeho výplata je stanovena o měsíc později. Od 21. července ji bude zajišťovat Česká spořitelna. K akcionářům tak v souhrnu bude směřovat od společnosti přes 6,3 mld. , většina tradičně do rukou majoritního akcionáře.

Zdanění požitku

Akcionáři budou muset prokázat svou státní, resp. tedy daňovou příslušnost. V nejhorším případě jim hrozí 35 % zdanění. Českým daňovým rezidentům v případě správného prokázání dokladů je nicméně u dividendy uplatňována tradiční 15 % sazba zdanění přímo u zdroje. Akcionář tak místo 17 obdrží rovnou 14,45 čistého.

U vypláceného 4 emisního ážia by se měla opakovat situace z předchozích let, když se jedná již o „čistou“ výplatu. Připomenout lze níže ze strany O2 v minulosti prezentovaný přehled možného zdanění a výnosů při vlastnictví 100 akcií O2.

* Vlivem odlišného stanovení základu daně u dividendy a emisního ážia bude reálné daňové zatížení při jednotlivých sazbách při držbě např. 100 akcií následující.

Zdroj: O2

Jak vyplývá z výše uvedeného přehledu, v případě například 100 akcií by pro domácí fyzickou osobu měl čistý příjem celkem činit 1845 korun. Lze očekávat, že se bude opakovat situace z předchozích let. Tedy, že každý akcionář O2 bude ze strany společnosti ohledně způsobu výplaty požitku ještě v mezičase písemně vyrozuměn.

Zákon o evidenci skutečných majitelů se dotkl i O2

Jak známo v úvodu tohoto měsíce vstoupil v platnost zákon o evidenci skutečných vlastníků. A u O2 dosud ne všichni dotčení akcionáři (právnické osoby) uskutečnili příslušné hlášení. Vyplývá to ze zveřejněných výsledků výše zmiňované valné hromady. O2 totiž ze zákona v návaznosti vyřadila z hlasování akcionáře se souhrnným počtem více než 90 tis. akcií O2 (tedy u 0,03 %), u kterých neidentifikovala skutečného majitele.

Rezistence potvrzeny

Závěrem možno připomenout kurzový vývoj akcií O2, které nabraly severní směrování zejména od úvodu loňského listopadu. V minulém týdnu se pak již titul dostal ke svým novodobým maximům z dubna 2017, resp. ve čtvrtek je dokázal dokonce o korunu navýšit. Uzavřel totiž na 298 . Tento týden v pondělí se za danou cenu opět i uskutečnily obchody, nicméně následně již titul začal odevzdávat zisky. Ve středu akcie O2 zakončily na 283 , takže si letos připisují aktuálně necelých 13 %. Vztaženo k této ceně, lze dividendový výnos stanovit na 7,4 %.

O2 C.R., TELEFÓNICA O2 CZECH REPUBLIC - Graf ceny akcie cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688