Libor Stoklásek (Imperial Finance)
Investice  |  16.06.2021 22:32:30

Closing Bell (16. 6. 2021) – Jestřábí tón FEDu vylekal trhy! Výnosy státní poklady opět rostou

Zámořské akciové trhy dnes pod výstupem ze zasedání americké centrální banky vydechly a zakončily v červených číslech. Federální rezervní systém Spojených států ponechal přesně podle očekávání úrokové sazby poblíž nuly a měsíční objem nákupu dluhopisů zůstává na tempu 120 mld. USD. Nejširší americký index S&P 500 odepsal 0,47 %, průmyslový Dow Jones poklesl o 0,74 % a technologický Nasdaq propadl o 0,31 %. Všechny hlavní sektory, kromě cyklického spotřebního zboží, zakončily dnes propadem. Nejvíce oslabovalo odvětví základních materiálů a utilit. Pod tíhou sílícího dolaru oslabovaly komodity včetně ropy a zlata.

Americká centrální banka na červnovém zasedání přesně dle očekávání ponechala hlavní úrokovou referenční sazbu beze změny v blízkosti nuly, kde se nachází od března minulého roku. Nové výhledy FEDu však poukázaly na to, že představitelé centrální banky očekávají do konce roku 2023 nejméně dvojí zvýšení úrokových sazeb. Významný pokrok v omezení šíření koronaviru ve Spojených státech podpořil posílení ekonomických ukazatelů v sektoru hospodářské aktivity a trhu práce.

Lehce jestřábí komentář o možném dvojím zvýšení sazeb pomohl americkému dolaru a zvlažil rally na komoditních titulech. FED zvýšil svůj výhled úrokových sazeb v roce 2023 na 0,6 % z předchozích březnových projekcí o odhadu 0,1 %, což signalizuje dvojí zvýšení sazeb o 0,25 %. FED prozatím setrvá v expanzivní monetární politiky a ponechá měsíční objem nákupu aktiv na 120 mld. USD dokud nenastane další významný posun v oblasti inflace a zaměstnanosti. Americký dolar, který se před výstupem z dvoudenního zasedání nacházel v bočním čekajícím pásmu doslova vystřelil na páru s EUR a pomohl výnosům státní poklady desetiletých dluhopisů k razantnímu růstu zpět k 1,58 %.

Cyklické tituly, které mají tendenci se pohybovat společně se zlepšující se ekonomikou, dnes také oslabovaly. Dařilo se sektoru financí, kde akcie rostly pod podporou očekávání vyšších sazeb.

Světové ceny energií a převážné ropy lehce oslabily a odevzdaly část svých ziskůrůstové rally posledních dnů. I tak ropa zůstává poblíž maxim z října roku 2018. Týdenní změna zásob ropy dle agentury EIA dnes poukázala na pokles zásob v minulém týdnu o 7,355 mil. barelů, což je mnohem více než čekal analytický konsenzus na odhadu čerpání 3,29 mil. barelů.

Společnost Roblox (RBLX) propadla o 7 % na znamení zpráv, že znovuotevření  ekonomiky snižuje poptávku po hrách. Platforma pro videohry hlásila v květnu 43 mil. aktivních uživatelů denně, což je o 28 % více než v předchozím roce. V dubnu však společnost evidovala přes 43,3 mil. uživatelů.

Čína v květnu vyhlásila další restrikce proti kryptoměnám, když zakázala jejich těžbu na svém území. Do té doby v zemi působilo více jak 50 % všech těžařů v celosvětovém měřítku. Svým rozhodnutím spustila velkou těžařskou migraci. Podle expertů z oboru je respektive bude pro velkou množinu odcházejících cílovou destinací zřejmě americký Texas, který se z noha ohledů jeví jako ideální destinace. Disponuje totiž dostatkem sluneční a větrné energie, nízkou cenou elektrické energie, nepodléhá téměř žádné regulaci a těší se naopak mimořádně velké politické podpoře celé myšlenky kryptoměn.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688