Patria (Patria Finance)
Dluhopisy  |  16.06.2021 17:06:28, aktualizováno 19.06.2021 09:06:05

Propast mezi komoditními a dluhopisovými trhy přetrvává

Před časem jsem tu poukazoval na určitý vztah mezi poměrem ceny mědi ke zlatu na straně jedné a výnosy amerických vládních obligací na straně druhé. Jelikož se o dalším pohybu těchto výnosů jako jednoho z klíčových prvků globálních kapitálových trhů živě hovoří, podíváme se dnes po čase opět na zmíněný vztah – na to, k jakým změnám v něm došlo a možná proč.

1. Měď a zlato - princip: Měď je průmyslovým kovem používaným v řadě odvětví a firem. Z tohoto pohledu by mohla být její cena zajímavým cyklickým indikátorem a takzvaný Dr. Copper si skutečně tuto pověst získal. Kazit jí může ale řada strukturálních faktorů, které informačně ruší ony cyklické signály. Sem můžeme zařadit třeba vliv Číny, respektive měnící podstatu jejího ekonomického modelu (tedy ne cyklus). Nebo třeba to, že měď je klíčová pro rozvoj elektromobility, respektive přechod na nové energetické modely.

Zlato je v určitém slova smyslu opakem mědi. Zatímco její ceně svědčí ekonomický boom, obvykle spojený s menší averzí k riziku, či přímo náklonnosti k ní, o zlatu v tomto smyslu platí opak. Jeho cena roste obvykle v době, kdy panuje větší averze k riziku. Ale jde také o nástroj považovaný za zajištění proti inflaci a ta zase bývá spojena s přepalující se ekonomikou.

Poměr cen mědi a zlata by tak v základu měl odrážet vývoj cyklu a averze k riziku. Boom a malá averze nesou „modelově“ růst tohoto poměru, obrat k útlumu a averzi jeho pokles. Vypovídající hodnotu tohoto indikátoru ale může v souladu s výše uvedeným snižovat na straně mědi třeba vliv oněch strukturálních faktorů, na straně zlata zase to, že může růst i v době boomu a malé obecné averze k riziku proto, že se někdo obává vysoké inflace.

2. Výnosy amerických obligací: Výnosům dluhopisů v USA se již nějaký čas věnuji poměrně často. V principu by obligace měly být atraktivní v době ekonomického a inflačního útlumu – jejich ceny by měly růst a výnosy klesat. Boom a vyšší inflační tlaky by měly přinášet menší zájem o obligace, a tudíž pokles jejich cen a růst výnosů. Zde čtenářovi doporučím, aby si přečetl pondělní článek.

3. Měď, zlato výnosy. Následující graf ukazuje, že poměr měď/zlato a výnosy obligací mají skutečně tendenci jít stejným směrem tak, jak bychom obecně na základě výše uvedeného čekali: Rostoucí ceny mědi relativně ke zlatu jdou ruku v ruce s rostoucími výnosy obligací (hurá prostředí), a naopak (nehurá prostředí). Hlavní pointou celého dnešního příběhu je ale ona v historickém kontextu docela velká mezera, která se vytvořila v posledních měsících:
1
Zdroj: Twitter

Podle jedné interpretace by měly výnosy obligací jít výrazně nahoru v souladu s tím, kde je měď/zlato. Druhá interpretace by samozřejmě říkala, že výnosy jsou tam, kde mají být a utrhly se měď/zlato (přílišný optimismus). Výsledek také může být kdekoliv mezi, anebo se stala nějaká strukturální změna – viz výše.

Detailnější pohled každopádně ukazuje, že v posledních týdnech a dnech se poměr měď/zlato skutečně otočil směrem dolů. Jenže mezeru to neuzavřelo, protože dolů šly i výnosy. V letech 2018 – 2019 měly nakonec „pravdu“ komoditní trhy. S ohledem na to, co jsem psal v pondělí, by mě nepřekvapilo, kdyby to tenkrát bylo posunuto spíše opačným směrem. Mimochodem, místo zmíněného poměru by měl v principu podobně fungovat akciový trh, ale o tom někdy příště.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Čt   9:30  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 911 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St 15:43  Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy Fidelity International (Fidelity International)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688