Export (export.cz)
Ze světa  |  16.06.2021 11:56:45

Kanada spouští granty na snižování energetické náročnosti budov

Zatímco v Evropě je energetická náročnost budov jedno z velkých témat v energetice a stavebnictví již delší dobu, v Kanadě jde o oblast, která se začala rozvíjet o něco později. Kanadská vláda nyní spouští grantový program Canada Greener Homes Grant, který má podnítit úspory energií.

 

Cílem nového programu je podpořit majitele domů, kteří budou chtít snížit energetickou náročnost svých domů, a to prostřednictvím grantů ve výši až 5000 kanadských dolarů (asi 86 tisíc Kč). Dalších 600 CAD (asi 10 tisíc Kč) půjde navíc na energetický audit. Grant bude k dispozici sedm let, přičemž během této doby do něj vláda investuje minimálně 2,6 miliardy CAD (asi 45 miliard korun). Grantové schéma by mělo být navíc brzy doplněn bezúročnou půjčkou na rozsáhlejší úpravy snižující energetickou náročnost domu až do výše 40 tisíc dolarů (690 tisíc Kč).

Mezi příklady úprav patří například lepší izolace, lepší vytápění včetně zavádění tepelných čerpadel, lépe izolující okna a dveře, instalace solárních panelů, chytré termostaty a další. Detailní přehled úprav, které mohou být prostřednictvím grantu financovány, spravuje ministerstvo přírodních zdrojů (Natural Resources Canada). Pokud jde o audit, je možné využít systém EnerGuide Rating, který je licencovaný stejným ministerstvem.

Všechno vybavení pro úpravy musí být nakoupeno v Kanadě, respektive u kanadských distributorů, což nechává otevřenou příležitosti pro zahraniční dodavatele inovativních technologií snižujících energetickou náročnost. Půjde o dlouhodobý grant a dá se čekat, že vzroste i dlouhodobý zájem kanadských domácností o nová úsporná řešení, která jim budou přinášet snižování nákladů na energie.

Program přichází v době, kdy je spotřeba energieKanadě vyšší než v USA, dvakrát vyšší, než je průměr zemí OECD, třikrát vyšší než průměr EU a pětkrát vyšší než globální průměr. Pro úspory je tak velký prostor. Situace se nicméně začíná měnit, kanadská vláda zavádí nové standardy a nově připravila i zmíněný poměrně štědrý finanční program podpory snižování energetické náročnosti domů

Doposud odlišný přístup, kdy Kanada žádný podobný federální program neměla, byl dán různými faktory, jako například nižšími cenami energií, či zřetelně většími domy, než jsou běžné v Evropě, odlišné je také použití stavebních materiálů.

David Müller, ekonomický diplomat, Generální konzulát ČR v Torontu


Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688