mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  16.06.2021 06:28:00

Cestování do Thajska - Cestovatelé z ČR musí po příletu absolvovat povinnou karanténu v hotelu na vlastní náklady v délce 14 dní.

Cestování do Thajska

16.06.2021 / 06:01 | Aktualizováno: 16.06.2021 / 06:28

V Thajsku trvá nouzový stav. Cestovatelé z ČR musí po příletu absolvovat povinnou karanténu v hotelu na vlastní náklady v délce 14 dní. Při pozitivním testu na covid-19 platí povinná hospitalizace na vlastní náklady či hrazená v rámci cestovního pojištění.

V souvislosti s přetrvávajícím nouzovým stavem v Thajsku je cestování do země stále zásadně omezeno. Případní zájemci o cestu do Thajska by proto měli věnovat zvýšenou pozornost následujícím informacím:

1. VSTUP NA ÚZEMÍ A TRANZIT

V souvislosti s přetrvávajícím nouzovým stavem v Thajsku platí do odvolání zákaz komerčních letů do země. Přiletět lze pouze tzv. semi-komerčními lety vybraných leteckých společností.

Pozemní přechody do země jsou pro turistické účely stále uzavřeny.

Tranzit je možný pouze na letišti Suvarnabhumi v Bangkoku za jasně daných podmínek a jeho délka nesmí přesáhnout 12 hodin.

Vstup do Thajska je podmíněn získáním Certificate of Entry (povolení ke vstupu). Žádost o něj se podává elektronicky. K jeho získání a následnému odletu je třeba předložit cestovní pas, cestovní zdravotní pojištění zahrnující covid-19, rezervaci letenky, rezervaci hotelu pro povinnou alternativní státní karanténu (ASQ) a negativní výsledek RT-PCR testu na covid-19 platný maximálně 72 hodin před odletem.

Pro více informací k CoE se obraťte na Velvyslanectví Thajského království v Praze.

Po příletu se na cizince vztahuje povinná alternativní státní karanténa (ASQ) v hotelu na vlastní náklady v délce 14 dní.

V případě pozitivního testu na covid-19 v průběhu ASQ je povinná hospitalizace, a to i pro osoby bez příznaků. Náklady na hospitalizaci si cizinec hradí sám či v rámci svého cestovního zdravotního pojištění. V dané souvislosti důrazně doporučujeme všem cestovatelům, aby si se svou pojišťovnou předem ověřili, zda jim v případě pozitivního testu náklady na hospitalizaci uhradí, i když budou bez příznaků a budou hospitalizováni za účelem pozorování, nikoliv léčby.

Vstup do země se řídí Pravidly pro prevenci šíření covidu-19 pro cestovatele vstupující do Thajska.

2. DOPRAVA

Vycestovat z České republiky do Thajska lze pouze tzv. semi-komerčními lety vybraných leteckých společností (např. Austrian, Lufthansa, Swiss, Air France, KLM, Emirates, Qatar Airways, Etihad, EVA Air, Thai Airways, Turkish Airlines, Finnair, Singapore Airlines, Korean Air, Cathay Pacific).

V souvislosti s operativně přijímanými preventivními opatřeními může být omezena vnitrostátní letecká doprava. Proto doporučujeme aktuální situaci vždy ověřit s příslušným letištěm nebo leteckou společností.

Pozemní doprava je též omezena. Pohyb mezi některými provinciemi/okresy může být omezen v důsledku aktuálních preventivních opatření, na silnicích se mohou vyskytovat policejní kontrolní stanoviště. Při příjezdu z vysoce rizikových provincií může být v některých provinciích povinná 14ti denní karanténa. Aktuální situaci je proto třeba vždy před cestou ověřit.

Městská hromadná doprava v Bangkoku funguje normálně. Většina spojů jezdí od 5:30 do 24:00 hod.

3. OPATŘENÍ

Thajsko momentálně prochází třetí vlnou pandemie covid-19 a v zemi stále platí nouzový stav.

S tím souvisí povinnost nosit ústní roušky ve všech veřejných prostorech venku i uvnitř, a to včetně rodinných příslušníků během cesty soukromým dopravním prostředkem. Absence roušky ve veřejném prostoru může být pokutována do výše 20 000 THB.

Dále je vyžadováno dodržování osobní hygieny a pravidel sociálního odstupu (social distancing), s nímž souvisí i zákaz sdružování většího počtu osob. Národní parky a historické památky jsou zavřené.

Země je rozdělena do tří barevných zón, v nichž platí řada preventivní opatření. Jedná se o omezení provozu ubytovacích zařízení, restaurací, barů, zábavních podniků, masážních salónů, sportovišť, bazénů, obchodů a některých škol, jakož i o zákaz prodeje alkoholu.

Pokud se u někoho objeví symptomy nákazy koronavirem, platí povinnost nejpozději do tří hodin o svém stavu informovat thajské orgány.

4. ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE

Thajské ministerstvo zdravotnictví

Thajský imigrační úřad

Velvyslanectví ČR v Bangkoku

5. NÁVRAT DO ČESKÉ REPUBLIKY

Pro návrat českých občanů platí pravidla stanovená Ochranným opatřením Ministerstva zdravotnictví ČR.

Thajsko náleží z pohledu České republiky do kategorie zemí s nízkým rizikem nákazy covid-19 (tzv. zelené země). Cestující mohou z Thajska do ČR přiletět bez jakýchkoliv omezení.

Jednotlivé letecké společnosti však mohou při odbavení či přestupu požadovat předložení negativního testu na covid-19. Proto doporučujeme aktuální podmínky před odletem ověřit přímo s přepravcem.

Případné testy na covid-19 lze absolvovat ve státem akreditovaných laboratořích. Využít lze též nabídky společnosti VFS Global.

Více informací poskytují Podmínky návratu do ČR ze zahraničí v době pandemie covid-19.

V souvislosti s pandemií covid-19 platila pro cizince v Thajsku do 31. 10. 2020 vízová amnestie. Po uhrazení pokuty bylo možné podat opožděné žádosti o prodloužení víza/pobytového oprávnění ještě 90 dní po tomto datu. V současné době je však již pobyt všech cizinců bez platného víza/pobytového oprávnění považován za nelegální se všemi právními důsledky (trestní stíhání, deportace, zákaz vstupu do Thajska).

Konkrétní podmínky pro jednotlivé typy víz/pobytových oprávnění je třeba konzultovat přímo s thajským imigračním úřadem.

Vzhledem k tomu, že po celou dobu pandemie bylo možné k návratu do vlasti využít komerční letecké spoje a v současné době lze letět až do Prahy, Velvyslanectví ČR v Bangkoku nevystavuje českým občanům žádné podpůrné dopisy pro thajský imigrační úřad.

Pokud jste Thajsko stále neopustili, doporučujeme, abyste se registrovali v systému DROZD a věnovali pozornost platnosti svého cestovního zdravotního pojištění (optimálně s krytím covid-19).

přílohy

Pravidla pro prevenci šíření covidu-19 pro cestovatele... - 186 KB PDF (Acrobat dokument) 22.1.2021
https://www.mzv.cz/file/4188902/Entry_to_Thailand___August_2020.pdf


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688